کدخبر :13549 پرینت
26 اسفند 1392 - 19:02

راهنمای خرید تلویزیون؛ LCD، LED یا پلاسما؟

متن خبر
هنگام خرید یک تلویزیون جدید ملاک های فراوانی برای انتخاب وجود دارد که مهمترین آن ها نوع صفحه نمایش است.
 

به گزارش سیتنا به نقل از گراف مدیا، انتخاب هر محصول میزان حساسیت متفاوتی برای خریدار آن ایجاد خواهد کرده و هر چه کالا بیشتر به سمت لوکس بودن پیش رود بر حساسیت خریدار افزوده خواهد شد. بطور مثال شما برای خرید شیر یا تخم مرغ مطمئناً آن قدر تامل و موشکافی نخواهید داشت که برای خرید یک گوشی تلفن همراه یا تلویزیون خواهید کرد. برای خرید تلویزیون فاکتورهای بسیاری وجود دارند که بدون داشتن اطلاعات کافی، انتخاب مناسب ترین گزینه از میان انبوهی از مدل های مختلف امروزی تا حدودی دشوار خواهد بود. پس اگر به دنبال انتخاب بهترین تلویزیون هستید در ادامه با ما همراه باشید:

هنگام خرید یک تلویزیون جدید (که امروزه با نام های HDTV و یا UHDTV, 4K شناخته می شود) ملاک های فراوانی برای انتخاب وجود دارد که مهمترین آن ها نوع صفحه نمایش است. امروزه در حالیکه تلویزیون های CRT رو به انقراض هستند و دوران تلویزیون های عظیم الجثه پروجکشن به پایان رسیده است، بازار HDTV ها 4 نوع از تلویزیون ها را به شما پیشنهاد می کند:

الف. پلاسماها

ب. تلویزیون های LCD با نور پس زمینه CCFL

ج. تلویزیون های LCD با نور پس زمینه LED (که امروزه به اختصار با نام LED شناخته میشوند)

د. تلویزیون های OLED

در ادامه متن تلویزیون های LCD با نور پس زمینه LED را به اختصار LED خواهیم نامید.

اما با توجه به قیمت بسیار بالای OLED ها و تکنولوژی قدیمی LCD ها رقابت اصلی امروزه میان پلاسما ها و LED هاست، پس OLED ها را فاکتور گرفته و برای آن دسته از افرادی که از نظر بودجه مشکلی نداشته اما فرصت کافی برای مطالعه این مقاله ندارند پیشنهاد میکنیم همین الان به سراغ OLED ها بروند! در غیر این صورت ادامه مقاله را بخوانید:

1- چگونه کار می کنند؟

توضیح کامل در خصوص چگونگی کارکرد هر یک از این سیستم ها خود بحثی مفصل می طلبد. اما به طور اجمالی می توان گفت تلویزیون های LCD از کریستال مایع برای نمایش تصویر و نور پس زمینه CCFL (فلوئورسنت کاتد سرد) استفاده می کنند. تلویزیون های LED در واقع همان سیستم LCD هستند که برای نور دهی از نور پس زمینه LED استفاده می کنند. پلاسما ها نیز برای ایجاد تصاویر از عنصر فسفر و گاز پلاسمای سرد استفاده می کنند که نور خود را نیز تأمین می کنند، در نتیجه نیازی به نور پس زمینه ندارند.

2- قیمت:

در لحظه نگارش این مقاله، با ذکر این نکته که به دلیل فناوری خاص پلاسماها اندازه آن ها از 40 اینچ شروع می شود، ارزانترین تلویزیون های 32 اینچ LED قیمتی در حدود 1 میلیون و دویست هزار تومان داشته و ارزانترین تلویزیون های پلاسما نیز قیمتی در حدود 1 میلیون و چهارصد هزار تومان دارند. و البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید: تماشای فیلم ها در صفحه های بزرگتر لذتی به مراتب بالاتر خواهد داشت! این تجربه ای ثابت شده است و بسیاری از افراد پس از تماشای فیلم با یک تلویزیون بزرگتر افسوس میخورند که چرا هنگام خرید به این اندازه کوچک بسنده کرده اند! (ابعاد صفحه تلویزیون های 42 اینچ در حدود 72 درصد بزرگتر از 32 اینچ ها می باشد.)

3- مصرف انرژی:

تلویزیون های پلاسما به وضوح مصرف انرژی بیشتری نسبت به LCD ها و LED ها داشته و LED ها کمترین مصرف را دارند.

 

هرچند در مدل های جدید پلاسماها تلاش خوبی برای کاهش مصرف انرژی، گاه تا 50%، صورت گرفته است.

جدول زیر دربردارنده میانگین مصرف انرژی این 3 نوع می باشد:

4- ضخامت، وزن و مقاومت:

ضخامت میانگین LED ها در حدود 4/5 سانتی متر می باشد. وضعیت پلاسما ها نیز چندان بد نیست، میانگین ضخامت آنها در حدود 6/3 سانتی متر است. بازنده این قسمت LCD ها با میانگین ضخامتی برابر 9/1 سانتی متر هستند. هرچند ممکن است برای بسیاری ضخامت تلویزیون فاکتور بسیار مهمی برای تصمیم گیری نباشد، چرا که معمولا برای تماشای تلویزیون روبروی آن می نشینید نه در کناره های آن! هر چند در صورتی که قصد خرید یک LED دارید ضخامت کم می تواند از لحاظ زیبایی یک امتیاز برای شما تلقی شود.

از لحاظ وزن LED ها سبک ترین بوده و پلاسما ها نسبت به دو مدل دیگر سنگین تر هستند، چرا که از دو لایه شیشه تشکیل شده و برای تحمل فشار گاز درون باید از مقاومت بالایی برخوردار باشند. البته این امر موجب یک برتری بزرگ برای پلاسماها شده است و آن مقاومت بالا در برابر ضربه است. فرزند کوچک و البته بازیگوش دارید؟ این هشدار را جدی بگیرید؛ اگر ضربه ای به صفحه LCD شما وارد کرده و و آن را بشکند بهتر است به فکر خرید یک تلویزیون جدید باشید ولی پلاسما ها اینگونه نیستند. البته در بعضی مدل های LED وضعیت نسبت به LCD ها بهتر است.

5- کیفیت تصویر:

به طور قطع مهمترین و البته پیچیده ترین فاکتور تصمیم گیری برای اغلب افراد کیفیت تصویر است، اما عوامل بسیاری در آن دخیل هستند: گستره زاویه دید، غلظت بالای رنگ مشکی، روشنایی رنگ سفید، دقت رنگ و تار نشدن تصاویر متحرک.

زاویه دید:

از لحاظ ساختاری عامل اصلی در زاویه دید تکنولوژی به کار رفته در هر نوع تلویزیون است، اما به طور کلی پلاسما ها دارای زاویه دید بسیار وسیع تری نسبت به LED ها هستند به گونه ای که با افزایش زاویه شما با تلویزیون کیفیت تصویر LED ها سریع تر افت می کند.

به شما توصیه میکنیم که به مشخصات اعلام شده از طرف تولید کننده ها توجهی نکنید. امروزه تقریبا تمامی تولید کننده ها ادعا می کنند که LED های آنها زاویه دیدی برابر با 178 درجه دارند. هرچند این ادعا درست است اما کیفیت تصویر در زوایای بالا افت شدیدی میکند. البته ممکن است همه به زاویه دید بالا نیازی نداشته باشند. اگر شما قصد دارید به تنهایی تلویزیون تماشا کنید یا مبلمان شما مستقیما روبروی تلویزیون است زاویه دید LED ها برای شما کافی خواهد بود، اما در صورتی که قصد دارید با جمعی از دوستان خود به تماشای مسابقه فوتبال بنشینید ممکن است تا حدودی شما را ناامید کند.

غلظت رنگ سیاه:

این همان قلمرویی است که تلویزیون های پلاسما در آن یکه تازی می کنند. هنگامی که در تلویزیون های پلاسما برای تولید رنگ مشکی پیکسل خاموش می شود تقریبا هیچ نوری ساطع نمیشود (تنها 0.05 cd/m2) که این عدد در LED ها برابر 0.15 cd/m2  است، اما باز هم مقدار قابل قبولی است. در مورد تلویزیون های LCD ترجیح می دهیم سکوت اختیار کنیم! چرا که رنگ های مشکی بیشتر به خاکستری می مانند تا سیاه.

 

روشنایی:

هر دو نوع LCD ها (CCFL و LED) روشنایی بسیار بالاتری نسبت به پلاسما ها دارند. در صورتی که قصد استفاده از تلویزیون در یک اتاق با پنجره های زیاد یا زیر نور زیاد لامپ دارید روشنایی های تولید شده توسط LCD ها و LED ها را ترجیح خواهید داد.

محو شدگی تصاویر متحرک:

تارشدگی یا محو شدگی تصاویر متحرک مشکلی است که اغلب در LCD های ارزان قیمت مشاهده می شود. در ویدیوهایی که اشیاء با سرعت زیاد حرکت می کنند (مانند حرکت توپ در مسابقه فوتبال یا حرکت خودرو با سرعت زیاد در فیلم ها) تصویر شی متحرک تا حدودی تار خواهد شد که این مشکل ناشی از نرخ پایین تعویض فریم در هر ثانیه (FPS) است. تلویزیون های پلاسما از این مشکل عاری هستند هر چند که در مدل های جدیدتر و گرانتر LCD ها و LED ها پیشرفت های خوبی به دست آمده است اما در اغلب مواقع مشکل حادی به حساب نمی آید.

 

نکته ای که در اینجا باید در مورد پلاسما ها اشاره کنیم، مشکل ماندن شبه تصویر (Burn-in) است. در مدل های قدیمی پلاسما ها در صورتی که یک تصویر (یا لوگو شبکه تلویزیونی) به مدت زیادی روی صفحه باقی می ماند پس از تغییر تصویر، سایه آن تا مدتی روی صفحه دیده می شد و حتی گاهی در صورت طولانی شدن بسیار زیاد زمان منجر به سوختن صفحه می گشت. اما در مدل های امروزی تقریبا این مورد یافت نمی شود و در صورتی که دقت فراوانی به خرج ندهید متوجه این شبه تصویر نخواهید شد.

6- کیفیت صدا:

تمامی تلویزیون های امروزی از کیفیت صدای مطلوبی برای پوشش یک اتاق نشیمن برخوردارند. اما به اغراق فروشنده ها و تولید کننده ها در اینکه فلان مدل بهترین کیفیت صدا را دارا می باشد اعتنا نکنید، چرا که اگر می خواهید بهترین کیفیت صدا را داشته باشید باید یک سینمای خانگی نیز تهیه کنید.

جمع بندی:

هر یک از انواع تلویزیون ها معایب و محاسن خود را دارند و قاعدتاً انتخاب یکی از مدل های مذکور به عنوان برنده ی مطلق امکان پذیر نخواهد بود. اما با توجه به نیاز شما و ویژگی های هر یک از این تلویزیون ها میتوان مناسب ترین گزینه را انتخاب کرد.

LCD  ها در حال خروج از بازار هستند و کیفیت تصویر انواع دیگر را ندارند، اما ارزان قیمت ترین مدل ها در بین اندازه های کوچکتر را دارند.

LED ها روشنایی بالایی دارند، مصرف انرژی پایین و طراحی های بسیار زیبا، اما پس از OLED ها گران ترین مدل ها هستند.

Plasma ها غلظت رنگ و کیفیت تصویر بالایی دارند، ارزانتر هستند و سرعت تصویر بالاتری دارند، اما مصرف انرژی بالایی نیز دارند و در محیط های بسیار روشن کمی آزار دهنده خواهند بود.

در نتیجه می توان گفت اگر کیفیت تصویر چندان برای شما مهم نیست و برای مصارف معمولی مانند دوربین های مدار بسته یا استفاده ی اداری قصد خرید تلویزیون ارزان دارید، LCD ها مناسب ترین گزینه خواهند بود. اگر به دنبال استفاده روزمره برای ساعت های زیاد هستید و کیفیت تصویر برای شما مهم است به سراغ LED ها بروید. اما اگر جزو عاشقان سینما هستید و مایل به تماشای فیلم ها با کیفیت بالا و یا تماشای دسته جمعی مسابقات ورزشی هستید حتما نگاهی هم به پلاسماها داشته باشید.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

عالیو مفید بود در مورد قابلیتها اگر به جزییات بیشتری اشاره میشد دارای کاربری بیشتری بود
من تلويزيون ال جي مدل LG 47LA66100 دارم (که از نظر عملکرد مشابه مدل هاي LA66000 42LA6000 47LA66000 42LA66100 LA66100 هست). تلويزيون هاي ال جي داراي يک عيب بزرگ مي باشند و آن اينست که در تصاويري که دوربين حرکت مي کند کيفيت تصوير بسيار پايين است به گونه اي که احساس مي کنيد صفحه نمايش داراي لک و کثيفي فراوان است. اين لکه ها به صورت نوارهاي عمودي نامنظم در تمام صفحه پراکنده هستند و بسيار آزار دهنده مي باشند. اين اثر که به "پديده صفحه کثيف" Dirt Screen Effect يا DSE معروف است در برخي از تلويزيون ها وجود دارد. اما در تلويزيون هاي ال جي و به ويژه اين مدل بسيار شديد است به طوري که به عنوان مثال ديدن فوتبال در آن عذاب آور است. نمايندگي ها عليرغم پذيرش اين مشکل، آنرا عيب به حساب نمي آورند (هميني که هست!)
کليپ هايي که در فروشگاه ها بر روي تلويزيون ها نمايش داده مي شوند طوري انتخاب مي شوند که اين پديده قابل مشاهده نباشد. چون همانطور که گفتم اين اثر در حالتي که دوريبن حرکت مي کند (panning) و عمدتا در رنگ هاي روشن ديده مي شود. نمونه بارز آن وقتي اتفاق مي افتد که در مسابقه فوتبال سانتر بلند انجام مي شود و دوربين بايد به سرعت آنرا دنبال کند. در اين حالت لکه ها ي آزار دهنده به وضوح در زمين چمن ديده مي شوند.
بنابراين در انتخاب خود دقت کنيد تا از خريدتان پشيمان نشويد.

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.