هزینه میلیاردی برای «مرورگر ایرانی» که کپی رایگان فایرفاکس است! +سند
به گزارش سیتنا به نقل از صبحانه، اعلام خبرهای مختلف در رسانه ها مبنی بر تولید اولین مرورگر ایرانی که مراحل بومی سازی آن توسط متخصصان ایرانی انجام شده، باعث خوشحالی و تحسین کاربران و مسئولان کشورمان شد به گونه ای که بنابر اعلام مرکز متما سازمان فناوری اطلاعات ایران، طی سه ماه گذشته کاربران اینترنت بیش از 300 هزار نسخه از مرورگر ساینا را دانلود کرده اند.
مسئولان "متما" در تشریح ویژگی های مهم این مرورگر ایرانی اعلام کرده اند که برخی از قسمتهای این مرورگر مشابه خارجی ندارد و برای مثال بخش حمایت از خانواده در این مرورگر دیده شده تا خانواده ها این امکان را داشته باشند که اجازه استفاده بخشی از آدرسهای اینترنتی را به فرزندان خود ندهند و از طرفی امکان کنترل استفاده از IP آدرسها برای سنین مختلف در این مرورگر دیده شده است.
اما در عین حمایت کامل از تلاش متخصصان کشورمان برای طراحی و تولید نرم افزارهای فارسی همچون مرورگر، برخی بررسی های فنی و تخصصی حکایت از وجود شائبه های جدی در طراحی و اجرای این مرورگر است.
امیر قاسمی صاحب نظر در حوزه نرم افزار در گفتگو با صبحانه به بیان برخی از این ابهامات پرداخته و می گوید: ساینا به دلایل مختلف، به نظر تنها یک کپی تمام و فارسی شده از مرورگر فایرفاکس است و نه تنها یک مرورگر بومی و ایرانی نیست، بلکه بررسی های تخصصی جمعی از فعالان عرصه نرم افزار در داخل کشور نشان می دهد این مرورگر صرفاً یک ورژن شخصی ساز شده (Customize) از مرورگر FireFox بوده است.
به اعتقاد این کارشناس دنیای رایانه، به لحاظ فنی تنها با یک نگاه و بررسی پوشه نصب این مرورگر میتوان متوجه شد که این مرورگر، همان فایرفاکس ورژن 22 است یا با یک بررسی ابتدایی و کلیک بر روی فایل اجرایی saina.exe خواهیم دید که حتی هنوز کپی رایت این مرورگر با جمله "تمام حقوق برای مرورگر فایرفاکس محفوظ است" به چشم می خورد.
"همچنین بدون استثنا هنوز حقوق تمام فایلها از جمله فایلهای اجرایی و فایلهای سیستم این مرورگر مربوط به شرکت موزیلا یعنی همان سازنده فایرفاکس است که نشان از تمرکز اندک حتی روی شخصی سازی این مرورگر است."
وی در تشریح این استدلال خود گفت: گاهی اوقات بر اساس موتوری همانند Gecko که اپن سورس و آزاد است، یک مرورگر را از صفر پایه گذاری میکنیم که هم اکنون ده ها مرورگر اینکار را انجام داده اند اما چیزی که ما در ساینا به عنوان اولین مرورگر ایرانی میبینم نه طراحی و نه برنامه ریزی از پایه، بلکه یک شخصی سازی برترین مرورگر جهان است که بدون هرگونه دقت و ظرافت صورت گرفته است.
قاسمی با طرح این سوال که چطور ممکن است یک ورژن شخصی ساز شده فایرفاکس به عنوان یک مروگر ملی و با صدها میلیون تومان هزینه جایگزین همان مرورگر فایرفاکسی شود که بصورت کاملا رایگان و لحظه ای در حال توسعه، بروز رسانی و ارتقاء است؟ افزود: اصولا چنین چیزی ممکن نیست چرا که فایرفاکس توسط هزاران نفر توسعه و اشکال یابی میشود و همچنین از لحاظ امنیتی به سرعت و بی وقفه بروز رسانی میگردد، این در حالی است که حتی زبان فارسی این مرورگر نیز امتیازی محسوب نمیشود چرا که مرورگر اصلی فایرفاکس خود دارای زبان فارسی می باشد.
وی در پاسخ به این سوال صبحانه که آیا هر کاربری می تواند یک فایرفاکس فارسی بسازد، افزود: ساخت یک مرورگر شخصی سازی شده از FireFox بسیار آسان است و کافی است افراد علاقه مند پکیج اصلی مرورگر فایرفاکس را دانلود و پس از خارج سازی از حالت فشرده، تغییرات دلخواه خود از جمله زبان، منوها، پوسته ها و هر چیزی که بصورت پیشفرض بخواهید را اعمال و در آخر هم دوباره آن را Repackage و یک مرورگر شخصی داشته باشند.
این کارشناس عرصه نرم افزار در عرین حال از مسئولان متما و شرکت طراحی کننده ساینا خواست ضمن پاسخگویی به سوالات و ابهامات فوق، دلایل هزینه کرد مبالغ هنگفت و ارائه چنین خروجی از یک مرورگر اصطلاحا ایرانی را رسما اعلام کنند.
افزودن دیدگاه جدید