برگزاری نشست چالشهای شبکهی ملی اطلاعات در مرکز پژوهش های مجلس
چهارمین نشست استماع نخبگانی با موضوع بررسی چالشهای شبکه ملی اطلاعات در مرکز پژوهش های مجلس برگزار شد.
به گزارش سیتنا و بر اساس گزارش تنظیمی توسط روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، چهارمین نشست استماع نخبگانی با موضوع بررسی چالشهای شبکه ملی اطلاعات با حضور دکتر عطالله رفیعی آتانی قائم مقام، دکتر امیررضا شاهانی معاون پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی، دکتر جلیل محبی معاون پژوهشهای حقوقی و سیاسی مرکز پژوهشهای مجلس و کارشناسان و مسئولان این حوزه در محل مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شد.
چارچوب نظری در زمینه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات مشخص نیست
عطالله رفیعی آتانی در این نشست با بیان اینکه هر فردی از حوزه دانشی متفاوت خود به موضوع شبکه ملی اطلاعات و فضای مجازی نگاه میکند، گفت: همین امر باعث ناهماهنگی و به نوعی آشفتگی در اظهارنظرها در این زمینه میشود.
قائم مقام مرکز پژوهشهای مجلس با بیان اینکه اغتشاش مفهومی در حوزه شبکه ملی اطلاعات، جمع بندی و رسیدن به یک مسیر مشخص در این زمینه را سخت می کند بیان داشت: چارچوب نظری و ابعاد تئوریک مسئله راهبرد ما در زمینه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات مشخص نیست. در واقع ادبیات فاخر سیاستگذاری در این زمینه نداریم.
باید کمیسیون فضای مجازی در مجلس تشکیل شود
لطف الله سیاهکلی نماینده مجلس هم در این نشست به ارائه نظرات خود پرداخت. وی با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات از دغدغه های قدیمی فعالان این عرصه است، گفت: دولتها قصدی برای راهاندازی شبکه ملی اطلاعات ندارند چون دولتها رادیو و تلویزیون ندارند بنابراین اینترنت را به عنوان یک ابزار نمیخواهند از دست بدهند.
وی در مورد الزامات عملیاتی شدن شبکه ملی اطلاعات هم گفت: ما در شبکه ملی اطلاعات جایی برای مردم و بخش خصوصی تعریف نکردیم و نقشی به اینها ندادیم و فقط همه مسائل را معطوف به وزارت ارتباطات کردیم که این امر باعث کندی کار شده است.
وی با بیان اینکه کمیسیون فضای مجازی در مجلس باید تشکیل شود، گفت: برخی دوستان در ابتدای مجلس به دنبال تشکیل کمیسیون ویژه فضای مجازی رفتند که در صحن رای نیاورد و فراموش شد. اگر میخواهیم بحث شبکه ملی اطلاعات جلو برود باید جایگاه آن در مجلس مشخص باشد.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ما در زمینه فضای مجازی قانون نداریم، افزود: در این حوزه فقط دو قانون داریم که قوانین هم در حوزه برخورد با جرایم یارانه ای است. باید تعیین تکلیف شود که وظیفه ارگان ها و نهادهای مختلف در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات چیست و چرا نهادها تکلیف خود را در این زمینه به درستی انجام نمی دهند. چرا دولت الکترونیک تحقق پیدا نکرده و کدام نهادها در این زمینه کوتاهی کردند.
وی همچنین با اشاره به ضرورت به روز رسانی قوانین در حوزه فضای مجازی، گفت: در حال حاضر قوانین ما در این زمینه ناقص است به عنوان مثال برای فردی که فیلمی در یک شبکه اجتماعی فیلمی آپلود میکند مسئولیتی تعیین نشده که باید این خلا ها رفع شود.
از ساختار به ساختار پناه نبریم
به گزارش سیتنا، جلیل محبی هم در این نشست با اشاره به دلیل تشکیل شورای عالی فضای مجازی، گفت: تشکیل کمیسیون فضای مجازی در مجلس مشکلی را حل نخواهد کرد و فقط در ورطه نهادسازی خواهیم افتاد.
معاون پژوهشهای سیاسی و حقوقی مرکز پژوهشهای مجلس ادامه داد: از ساختار نباید به ساختار پناه ببریم و در هیچ کجای دنیا هم اینگونه نیست و باید از ظرفیت شورای عالی فضای مجازی به خوبی استفاده کنیم.
ضعف دولت الکترونیک در همه مشکلات مشهود است
دکتر امیررضا شاهانی هم با اشاره به برگزاری جلسات استماع نخبگانی توسط ریاست مرکز پژوهشهای مجلس، در مورد فلسفه این جلسات گفت: در این جلسات مسائل اصلی هر حوزه به بحث گذاشته میشود تا نظرات و سخنان نخبگان و متخصصان آن حوزه شنیده شده سپس با جمعبندی کارشناسی، اقدامات مرکز پژوهشها و مجلس هدایت شود.
وی ادامه داد: همچنین با رسانهای شدن مباحث مرتبط با شورای عالی فضای مجازی میتوان به گفتمانسازی در سطح جامعه برای حل کارشناسی و عقلانی مشکلات این بخش کمک کرد.
دکتر شاهانی با اشاره به تجربیات حوزه کاری خود، بیان داشت: هر جا با مشکل و معضلی مواجه هستیم ضعف دولت الکترونیک و شبکه ملی اطلاعات را در آن حوزه مشاهده میکنیم.
معاون پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس ادامه داد: دولت الکترونیک باعث شفافیت اطلاعات و افزایش نظارت بر امور میشود که اتفاقا یکی از کارکردهای اصلی مجلس هم نظارت بر اجرای قانون است. واقعیت این است که اگر نظارت مجلس به خوبی محقق نشده یکی از دلال این امر نبود دولت الکترونیک است.
شاهانی همچنین با طرح این پرسش که در حوزه شبکه ملی اطلاعات و دولت الکترونیک به چه قوانینی نیاز داریم، گفت: همزمان 4 طرح در مجلس در این زمینه اعلام وصول شده که این طرح ها توسط مرکز پژوهشهای مجلس در حال بررسی است.
معاون پژوهش های زیر بنایی و امور تولیدی مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به سرعت تحولات در حوزه فناوری اطلاعات، گفت: با توجه به سرعت تحولات باید بحث آینده نگاری مورد توجه قرار گیرد. همچنین در این حوزه داخلی سازی قطعات هم باید در دستور کار نهادهای باشد.
بستر عملیاتی شبکه ملی اطلاعات مشخص نیست
مهدی امینینان مدیر گروه فناوری اطلاعات مرکز پژوهشهای مجلس هم در این نشست با اشاره به اینکه شبکه ملی اطلاعات در سال 90 و در برنامه پنجم توسعه ابلاغ شد و در شهریور سال 99 هم طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات توسط شورای عالی فضای مجازی آماده شد، گفت: چالشهای مهمی در حوزه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات وجود دارد.
وی ادامه داد: هنوز قوانین این حوزه مشخص نشده و معلوم نیست بستر عملیاتی شبکه ملی اطلاعات چیست؟ همچنین گزارشات دقیق در مورد پیشرفت کار وجود ندارد.
امینیان سپس به پروژههای راهبردی ذیل شبکه ملی اطلاعات اشاره کرد و بیان داشت: پیام رسان داخلی، موتور جستجو و همچنین داخلی سازی تجهیزات از جمله راهبردهای طراحی شده است.
قوانین حوزه فضای مجازی در بودجه نویسی مورد توجه قرار نمی گیرد
مهدی امیری نماینده معاونت فضای مجازی دادستانی کل کشور هم در این نشست با بیان اینکه مسئله شبکه ملی اطلاعات و فضای مجازی بحث گسترده و دارای ابعاد مختلف است و در یک جلسه نمیتوان در مورد آن به جمعبندی رسید، گفت: با توجه به خلا قانون در زمینه فضای مجازی نمایندگان میتوانند از ظرفیت اصل 85 قانون اساسی برای رفع این خلا استفاده کند.
وی با اشاره به قانون جرایم یارانه ای و قانون تجارت الکترونیک که در ده سال پیش تصویب شده اند، گفت: مسئله دیگر بحث بودجه و قوانین برنامه است در این دو حوزه کلان مجلس میتواند حضور موثری داشته باشند. چرا که در حال حاضر ما در حوزه فضای مجازی برنامه مینویسم اما در قانون بودجه نویسی این قوانین را رعایت نمیکنیم و عملا طرحها روی کاغذ باقی میماند.
وی مسئله بعدی را اولویت بخشی به کلان پروژهها دانست و ادامه داد: کلان پروژهها در کوتاه مدت جواب نمیدهند بنابراین باید در این زمینه اولویتبندی داشته باشیم. همچنین مسئله بعدی این است که ضمانت اجرا برای تصمیمات مرکز ملی و شورای عالی فضای مجازی باید پیشبینی شود.
دچار مشکل نبود وحدت فرماندهی هستیم
کمال محامدپور عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر هم در این نشست با بیان اینکه چین و روسیه بعد از ما شبکه ملی اطلاعات را شروع کردند و به نتیجه رسیدند ولی ما هنوز درجا میزنیم، گفت: ما نه سال قبل شروع کردیم اما هنوز کارهای زیادی انجام نشده است اگر پذیرفتیم که شورای عالی فضای مجازی باید در این حوزه سیاستگذاری کند باید اقدامات این شورا علمیاتی شود.
وی با بیان اینکه مشکل ما نبود وحدت فرماندهی است است، بیان داشت: نسبت مصوبات مجلس با تصمیمات شورای عالی فضای مجازی مشخص نیست. قوه مقننه باید پشت این مصوبات قرار بگیرد.
وی ادامه داد: همه تلاشها باید معطوف به سه نکته وحدت، مدیریت و پکپارچه سازی در عملکرد نهادهای مختلف و همچنین تقسیم وظایف بین نهادهای مختلف همراه با نظارت و پایش باشد و همچنین تصویب قوانین جدید نباید منجر به نهادسازی مجدد شود.
با توجه به محدودیتها پیشرفت خوبی در شبکه ملی اطلاعات داشتیم
رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی هم از دیگر حاضرانی بود که در این نشست نظرات خود را بیان کرد. وی با بیان اینکه با در نظر گرفتن همه امکانات و همچنین محدودیتها، شبکه ملی اطلاعات در وضعیت مطلوب جلو رفته است، گفت: بیشتر اقدامات در این حوزه اجرایی است.
وی با تاکید بر این نکته که مرکز پژوهشهای مجلس باید 4 طرح مطروحه در زمینه فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات را تبدیل به یک طرح اولیه قوی کند، بیان داشت: اقدامات خوبی برای فضای مجازی انجام شده و طرحهای خوبی هم در این زمینه آماده شده اما برخی میخواهند به خاطر یک اشکال کوچک کل طرح را منتفی کنند.
وی با اشاره به اینکه با موضوعات جدیدی مثل اینترنت رمزگذاری شده، اینترنت ماهواری و مسائل دیگر مواجه هستیم، گفت: از امروز باید برای این مسائل قانونگذاری و تنظیمگری انجام دهیم تا دچار مشکل و آشفتگی نشویم.
وی در مورد رابطه مجلس و شورای عالی فضای مجازی هم گفت: در این زمینه پیشنویسی آماده شد که رابطه مجلس و شورای عالی فضای مجازی را مشخص میکند.
مسئولان شناختی از فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات ندارند
محمد شریف خانی عضو هیات علمی دانشگاه شریف هم در این نشست با بیان اینکه مجلس در زمینه شورای عالی فضای مجازی میتواند اقدام جدی انجام دهد، گفت: مسئله مهم تفکیک کارهایی است که حاکمیت و بخشی خصوصی در این زمینه باید انجام دهند. برخی اقدامات را که لزوم ندارد دولت انجام دهد باید به بخش خصوصی واگذار کنیم. مثل موتور جستجو که بخش خصوصی میتواند آن را به سرانجام رساند.
وی با بیان اینکه برای کمک گرفتن از بخش خصوصی نیازمند تسهیلگری و قوانین موثر هستیم، افزود: نکته دیگر عدم شناخت مسئولان از فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات است که مانع شکل گیری زیست بوم مدنظر شده است.
در حوزه فنی هم دچار چالش هستیم
به گزارش سیتنا، حسین نوری خواه مدرس دانشگاه هم در این نشست گفت: در فضای مجازی کشور بزرگترین مشکل ما این است که خودمان دچار تناقض هستیم. دوگانگی بین مسئولان وجود دارد. یک طیف دغدغه افزایش پهنای باند دارد و طیف دیگر به گونه ای متفاوت فکر می کند. هنوز هدف گذاری ما مشخص نیست.
وی با بیان اینکه در حوزه فنی هم دچار چالش هستیم گفت: در حال حاضر با به روز شدن شکل تکنولوژی مواجه هستیم اما همچنان ما در مسیرهای قدیمی ماندهایم. به عنوان مثال مسئله فیلترینگ هوشمند را مطرح میکنیم در حالی که اصلا این مسئله قابل انجام نیست.
برنامه پیشرفت شبکه ملی اطلاعات تا 1404 تدوین شده است
مهدی کریمی معاون توسعه و مدیریت شبکه ملی اطلاعات سازمان فناوری اطلاعات هم در این نشست با بیان اینکه بین شبکه ملی اطلاعات و فضای مجازی باید تفاوت قائل شویم بیان داشت: برنامه مشخص برای شبکه ملی اطلاعات تا 1404 تعریف کردهایم که کلان پروژههای این برنامه به شرح توسعه و تکمیل زیر ساخت های ارتباطی، توسعه و تکمیل زیرساختهای فنی، توسعه و تکمیل خدمات شبکه، بحث مزیتی بخشی به محتوای داخلی، استقلال و مدیریت یکپارچه بومیسازی پایداری سازی و در نهایت امنیت شبکه ملی اطلاعات است.
وی ادامه داد: در حوزه سالمسازی امنیتی برنامهای آماده و مضصوب شده است. بنابراین ما از مرحله اولیه شبکه ملی اطلاعات عبور کردیم. در حال حاضر تعیین بودجه و امکانات ضروری است.
تکلیف حکمرانی در فضای مجازی مشخص نیست
سید علیرضا آل داود مدیر راهبردی سازمان فضای مجازی بسیج هم در این نشست با بیان اینکه تکلیف ما در حوزه حکمرانی در فضای مجازی مشخص نیست، گفت: در ابتدا باید تعریف شود که پیوست رسانه اقدامات فنی ما در شبکه ملی اطلاعات چیست؟ اگر پیوست رسانهای نداشته باشیم با تغییر ذائقه مردم نمیتوانیم اقدامات خود را به پیش ببریم.
وی ادامه داد: مشخص نیست برای اعتماد سازی در بین افکار عمومی برای استفاده از پلتفرم های داخلی قرار است چه اقداماتی انجام دهیم.
باید به تولید محتوا توجه کنیم
علی نیک نفس معاون فنی پلیس فتا هم در این نشست از ضرورت محتوا سخن گفت و بیان داشت: تولید محتوا ضروری است چرا که امکانات فنی بدون محتوا مشکل گشا نخواهند بود.
وی با اشاره به سرعت تحولات گفت: تاخیر در این زمینه به کشور ضربه می زند، ما با پدیدهای مثل اینترنت ماهواره ای مواجه هستیم که بخش زیادی از پیشبینیهای ما از بین میبرد. همچنین مسئله بعدی وحدت فرماندهی و به صورت قرارگاهی است تا تصمیمات سریع اتخاذ شود. نکته بعدی هم ضمانت اجرای مصوبات شورای عالی فضای مجازی است.
متولی فضای مجازی در کشور مشخص نیست
ابوالفضل روحانی معاون فناوری مرکز ملی فضای ملی مجازی هم در این نشست بیان داشت: مشخص نیست متولی فضای مجازی در کشور کیست و چه کسی باید پاسخگو باشد. در شورای عالی تمام مجموعه ها حضور دارند اما تصمیمات این شورای روی کاغذ میماند.
وی با بیان اینکه امکانات باید در اختیار مجری شبکه ملی اطلاعات قرار گیرد، گفت: پیشنهاد کردهایم تا در لایحه بودجه سال آینده ردیف مشخصی برای شبکه ملی اطلاعات پیش بینی شود.
گفتنی است در انتهای این نشست مقرر شد تا ادامه این بررسیها تا حصول به نتیجه نهایی ادامه پیدا کند.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید