دیپلماسی برد-برد در صادرات محصولات و خدمات حوزهی ICT با برگزاری نخستین نمایشگاه تخصصی انرژی، خدمات فنی مهندسی و مخابرات در کابل متجلی میگردد
نخستین نمایشگاه تخصصی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در کابل گشایش یافت. در این نمایشگاه شرکتهای ایرانی توانمندی های خود را در حوزه خدمات فنی مهندسی و خدمات شهری به نمایش گذاشته اند.
به گزارش گروه دریافت خبر سیتنا، سازو کار صادرات خدمات فنی مهندسی و یا محصولات حوزه فن آوری اطلاعات و ارتباطات و ورود به بازارهای بین المللی نیازمند یک برنامه ریزی استراتژیک بومی و به روز ، وجود تشکل ها و اتحادیه های صادراتی مرتبط قوی ، طراحی و تدوین و اجرای اثربخش استراتژی بازاریابی بین المللی و استفاده از مشاوران حرفه ای در این حوزه می باشد ؛ حرکت به سمت استاندارد سازی محصولات و خدمات می تواند رشد کمی و کیفی، توسعه و در نهایت ورود به بازارهای جهانی را به غیر از بازار داخلی در عرصه بین الملل فراهم ساخته و در این شرایط اقتصادی ناپایدار شرایط پایداری را برای کشورمان در حوزه اقتصادی و برای شرکت ها در تجاری سازی محصول/ خدمت به ارمغان بیاورد.
صادرات محصولات فناورانه و حضور در بازار های جهانی اقتصادی ، مستلزم پرداخت هزینه های مادی، معنوی است که بخش بزرگی از آن را نهادهای دولتی مرتبط با صادرات و بخش دیگری را اتحادیه ها و تشکل های صنفی با همکاری شرکت ها می بایست پرداخت کنند تا ارکان و ساختارهای این سازو کار در یک مسیر صحیح و مناسب حرکت کنند.
با بررسی شرکت های صادراتی موفق و نیز در تجربیات جهانی می بینیم که صادرات محصولات فناورانه با ورود عملی و جدی دولت و تشکل ها در کشورهای توسعه یافته به وجود آمده است که در این راستا حضور اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران در این شرایط خاص ، مبین این موضوع مهم می باشد.
حضور فعال اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران
اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی، مشاوران و پیمانکاران صنعت مخابرات ایران به عنوان تخصصی ترین تشکل صادراتی حوزه ICT کشورمان، به همراه شرکتهای فن آور عضو خود در این نمایشگاه با برپایی پاویون ICT حضوری فعال دارد.
یکی از اهدف حضور اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران در این نمایشگاه توسعه و افزایش سهم بازار جمهوری اسلامی ایران در حوزه های فن آوری اطلاعات و ارتباطات در کشورهای هدف است. بازار افغانستان یکی از بازارهای مطلوب جهت توسعه صادرات محصولات تولیدی/ خدمات واحدهای صنعتی صنعت ICT جمهوری اسلامی ایران است که باید از این فرصت در راستای رونق تولید، صادرات خدمات فنی و مهندسی به صورت بهینه استفاده کرد.
در این رویداد، اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران نشست های مختلفی را برنامه ریزی نموده و در چند روز برگزاری نمایشگاه، جلسات تخصصی متعددی را با طرف های تجاری افغانستان خواهد داشت.
اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی، مشاوران و پیمانکاران صنعت مخابرات ایران با حضور اعضای فعال خود با استخراج زیرشاخههای پروژههای فعال و شناسایی مراجع موثر جهت بهرهگیری از این فرصت استثنایی، طی روزهای آینده برنامههای مدونی تدارک دیده است که در صورت حمایت مقامات مسوول کشورمان گام هایی اساسی در خصوص اجرایی نمودن آنها برخواهد داشت.
رویکرد متفاوت سال جاری اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات ایران
فریبرز نژاد دادگر، دبیرکل و عضو هیئت مدیره اتحادیه طی سخنانی عنوان کرد: «تلاش کرده ایم که شرکت های عضو اتحادیه مخصوصا در بخش مخابرات و فناوری اطلاعات به این نمایشگاه بیاوریم.»
وی تصریح کرد: «از برنامه های اتحادیه این است که اعضای خود را برای ارتباط با شرکت های همتای خود در افغانستان آماده کرده تا این ارتباط متقابل ایجاد شود و شرکت ها بتوانند در زمینه های انتقال دانش، تولید مشترک و هم افزایی با یکدیگر کار کنند؛ نه اینکه فقط در بخش فروش محصولات وارد بازار افغانستان شویم.»
نژاد دادگر افزود: «بنابراین رویکرد اتحادیه امسال رویکردی متفاوت است و بیشتر تمایل داریم از منظر مشارکت با شرکت های افغان صحبت کنیم. چون این نمایشگاه، اولین نمایشگاهی است که به این صورت برگزار می شود، ممکن است خیلی خروجی قراردادی نداشته باشد اما ارتباطات شرکت ها در حال شکل گیری است و ان شاءالله بتوانیم با پیگیری های اتحادیه و به خصوص کمیسیون صادرات اتحادیه، این موضوع را به نحو احسن پیش ببریم.»
تاکید بر همکاری های مشترک ایران و افغانستان در زمینه سرمایه گذاری
غوریانی، سرپرست وزارت تجارت افغانستان در آئین گشایش این نمایشگاه بر همکاری های مشترک در زمینه سرمایه گذاری تاکید کرد. وی گفت: «ما می خواهیم از فناوری هایی که شما دارید، تجار ما نیز داشته باشند و با هم همکاری داشته باشیم و از تکنولوژی بهره مند شویم.»
صدور دانش فنی به افغانستان
همایون حائری، معاون برق و انرژی وزیر نیروی کشورمان نیز از آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای صدور دانش فنی به افغانستان خبر داد. وی خاطرنشان کرد: «با اراده ای که مسئولین دولتی و بخش های خصوصی دو کشور برای توسعه روابط از خود نشان داده اند، ما چشم انداز مناسبات دو کشور در آینده را بسیار روشن میبینیم.»
حائری با اشاره به سخنان رئیس جمهوری اسلامی افغانستان در دیدار با وزیر نیرو در سفر سال گذشته ایشان به کابل مبنی بر ضرورت حرکت در مسیر اقتصاد مکملی با هدف رفع و پوشش نیازمندیهای دو کشور اظهار داشت: «جمهوری اسلامی ایران و وزارت نیرو به عنوان مسئول کمیسیون مشترک دو کشور توجه ویژه به این مهم داشته است و آمادگی خود را برای توسعه بیش از پیش همکاریهای انرژی اعلام کرده است.»
وی از شرکتهای ایرانی که بهرغم مشکلات با تمام توان در نمایشگاه حاضر شدند، قدردانی کرد.
خودکفایی ایران؛ درسی برای افغانستان
همچنین سلطان زوی، شهردار کابل برگزاری این نمایشگاه را گشایش جدیدی در همکاری های دو کشور اعلام کرد. وی عنوان کرد: «ما یقین داریم که دستاوردهای شما در چند دهه اخیر، خودکفایی که شما از این مشکلات آموخته اید، برای ما می تواند درس بسیار خوبی باشد.»
ایران؛ بهترین فرصت برای توسعه افغانستان
در روز دوم نمایشکاه، امینیان، سفیر کشورمان در کابل ضمن حضور در پاویون اتحادیه صادرکنندگان صنعت مخابرات و مطرح نمودن برخی از اقدامات با دادگر دبیر کل اتحادیه بیان نمود این نمایشگاه زمینه همکاری های دو کشور را در عرصه های مختلف فراهم می کند. وی مطرح کرد: «حتما اگر افغانستان می خواهد توسعه پیدا کند، یکی از بهترین فرصت هایش ایران است.»
اعزام بزرگترین هیئت اقتصادی ایران به افغانستان
پیشتر از این همچنین حمید زادبوم، معاون وزیر صمت و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به اهمیت توسعه روابط تجاری ایران در منطقه و همچنین گسترش صادرات غیرنفتی درباره این نمایشگاه اظهار نموده بود : « رویکرد جمهوری اسلامی ایران به بازار افغانستان صادرات خدمات فنی و مهندسی و تکنولوژی است که در این راستا با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی پاویون شرکتهای دانش بنیان با حضور قریب به ۳۰ شرکت در این نمایشگاه تشکیل شده است.»
معاون وزیر صمت همچنین درباره تعداد شرکتکنندگان در این نمایشگاه تخصصی، تصریح نموده است : «با توجه به هماهنگیهای به عمل آمده ۱۰۰ شرکت ایرانی در حوزههای مرتبط به معرفی توانمندیهای خود اقدام میکنند تا زمینه توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی و صنایع مرتبط به کشور افغانستان مهیا شود.»
وی همچنین با اشاره به هیئت بازرگانی حاضر در این نمایشگاه مطرح نموده : «در دوره برگزاری این نمایشگاه هیأت ۱۲۰ نفره تجار و بازرگانان ایرانی در حوزه انرژی و خدمات شهری در چهار روز اقامت در افغانستان مذاکرات ثمربخشی را با طرف افغانستانی خواهند داشت.»
این نمایشگاه نیز همانند اکثر نمایشگاه های داخلی و بین المللی از حمایت ویژه صندوق نو آوری و شکوفایی برخوردار گردیده و در این راستا صندوق نوآوری با حمایت مادی و معنوی قابل توجه حجم عمده هزینه ها را متفبل و در این راستا امکان حضور را برای شرکت های دانش بنیان فراهم ساخته است . خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی همواره از لحاظ شکلی و محنوایی قابل توجه بوده و فعالیت های صتدوق در زمینه ارایه تسهیلات به-خصوص در بحث توانمندسازی شرکت های دانش بنیان قابل تحسین است.
شایان ذکر است که در بحث صادرات محصولات حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت های عضو سندیکای صنعت مخابرات ایران و همچنین اتحادیه صادرکنندگان صتعت مخابرات ایران نقش محوری در صادرات محصولات فن آورانه می توانند داشته باشند . محصولات این حوزه با رعایت آخرین استانداردهای جهانی روز دنیا در داخل کشور طراحی و تولید میگردد و مزیتی که این تجهیزات نسبت به نمونه های مشابه دارد عبارتند از:
- امنیت بالا در طراحی و فن آوری
- عدم وابستگی به چیپ ست های خاص و اختصاصی
- قیمت مناسب در مقابل محصولات خارجی مشابه
- امکان سفارشی سازی واعمال تغیرات به نا بر نیاز
- امکان پشتیبانی و خدمات به روز در کشور هدف
- امکان تولید مشترک در کشور هدف
برای حصول نتیجه میتوان با حمایت مادی و معنوی از مدل های موفق در کشورهای توسعه یافته الگو گرفت و با حمایت اتحادیه ها و تشکل های صادراتی در راستای صادرات کالاها و خدمات مبتنی بر ارزش افزوده اقدامات لازم را شکل داد .. در سایر ابعاد حمایت از فعالان اقتصادی، از طریق پرداخت های بلا عوض ، وام های بی بهره طولانی مدت ، تشویق سرمایه گذاری خارجی برای صادرات ، گسترش خدمات تجارت خارجی و ترانزیت و زیرساخت های مورد نیاز ، تسهیل قوانین و مقررات دست و پا گیر و گسترش مشوق های لازم ، استفاده از ساز و کار مبادلات تهاتری برای تسهیل مبادلات ، توسعه پیوندهای راهبردی و استراتژیک و گسترش همکاری و مشارکت با کشورهای منطقه و جهان به ویژه همسایگان دارای پتانسیل همکاری و استفاده از دیپلماسی برد / برد در جهت حمایت از هدف های اقتصادی انجام دهند. حصول این سطح از توسعه و رشد در ساختار اقتصادی ، مستلزم پرداخت هزینه های مادی و معنوی و زمانی است که بخش مهمی از آن را دولت و بخش دیگری را اتحادیه ها و تشکل های صنفی با همکاری شرکت ها می بایست پرداخت نمایند تا ارکان و ساختارها در یک مسیر صحیح و مناسب حرکت کنند.
گفتنی است، در این نمایشگاه که با حضور تعداد زیادی از شخصیتهای اقتصادی، سیاسی و پارلمانی دو کشور برگزار شده است، حدود ٧٠ شرکت ایرانی توانمندی و ظرفیتهای خود را در حوزههای انرژی، خدمات شهری، فنی و مهندسی و مخابرات در معرض دید متخصصان افغانستانی قرار داده اند.
نخستین نمایشگاه تخصصی جمهوری اسلامی ایران و افغانستان در کابل در روز اول و دوم با استقبال قابل ملاحظه ای روبرو گردید.
این نمایشگاه که اولین نمایشگاه بعد از شیوع کرونا در افغانستان است، تا سوم مهر ادامه خواهد داشت و انتظار میرود مورد استقبال ویژه متخصصان افغانستانی قرار بگیرد. برگزاری این نمایشگاه می تواند فرصت خوبی برای تولیدکنندگان ایرانی باشد که با عبور از مرحله صدور کالا وارد عرصه صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور افغانستان شوند.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید