انتشار اسناد فساد مالی بزرگترین سیاستمداران جهان در «اوراق پانامایی»؛
نام «احمدینژاد» در لیست بزرگترین «باند پولشویی» رهبران جهان!
ادوارد اسنودن، افشاگر جاسوسی های سایبری دولت امریکا این افشاگری را بزرگترین در نوع خود در طول تاریخ روزنامه نگاری دانسته و موضوع اصلی آن را فساد اعلام کرده است. در این اسناد اطلاعات تخلفهای مالی مربوط به قدرتمندترین رهبران جهان ذکر شده است که نام محمود احمدینژاد هم در این لیست به چشم میخورد.
به گزارش سرویس بین الملل سیتنا، رسانههای غربی از افشای بیش از ۱۱ میلیون سندِ مالیِ یک شرکت محرمانه حقوقی پانامایی خبر داده و مدعی شدهاند در این اسناد اطلاعات مالی ۷۲ مقام بلندپایه جهان فاش شده است.
این اسناد متعلق به شرکت موساک فونسکا هستند و به «اوراق پانامایی» مشهور شدهاند. روزنامه زوددویچه سایتونگِ آلمان این اسناد را در اختیار کنسرسیوم بینالمللی روزنامهنگاران تحقیقی قرار داده و ۱۰۷ رسانه در ۷۸ کشور این اوراق را مورد بررسی قرار دادهاند.
روزنامۀ ایندیپندنتِ انگلیس در گزارشی مدعی شد در این اسناد، اطلاعاتی دربارۀ فرار مالیاتی، نقض تحریمهای بینالمللی و پولشویی رهبران سابق و فعلی جهان فاش شده است.
براساس این گزارش، در این اسناد اطلاعات مالی مربوط به خانواده و همکاران برخی از قدرتمندترین رهبران جهان ذکر شده است و نام معمر قذافی و حسنی مبارک، دیکتاتورهای سابق لیبی و مصر نیز در آن به چشم میخورد. نواز شریف، نخست وزیر پاکستان، ایاد علاوی، نخست وزیر پیشین عراق و معاون رییس جمهور این کشور، پترو پروشنکو، رییس جمهور اوکراین، علا مبارک، فرزند حسنی مبارک، رئیس جمهور پیشین مصر و زیگموندور گونلاگسون، نخست وزیر ایسلند از جمله افراد دیگری هستند که رسانهها خبر از افشای اسناد مالی آنها میدهند. پدر دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، مقامات همدورۀ وی در حزب محافظهکارِ انگلیس و برخی از نمایندگان سابق این حزب در پارلمان نیز از افرادی هستند که اطلاعات مالیشان افشا شده است.
رسانهها همچنین مدعی شدهاند اسناد مالی افشا شده از دو متحد نزدیک به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نشان از پولشویی چند میلیارد دلاری این افراد دارد و از اسنادی در ارتباط با بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و محمود احمدینژاد رئیس دولت دهم و یازدهم ایران نیز در این اخبار نام برده شده است.
جرارد رایل، مدیر کنسرسیوم بینالمللی روزنامهنگاران به شبکه بی.بی.سیِ انگلیس گفت: من تصور میکنم با توجه به گستردگی این اسناد، این بزرگترین ضربه به فعالیتهای پناهگاههای مالیاتی جهان باشد.
هویت منبعی که اسناد فعالیت روزانه شرکت موساک فونسکا در طول ۴۰ سال گذشته را در اختیار رسانهها قرار داده است، افشا نشده است.
روزنامه هاآرتص نیز اعلام کرد اسامی حدود ۶۰۰ شرکت اسرائیلی و ۸۵۰ سرمایهگذاراسرائیلی در اسناد "اوراق پاناما" موجود است.
در فهرست مشتریهای این شرکت نام لیونل مسی، ستاره آرژانتینی دنیای فوتبال و حتی نام خوان پدرو دامیانی از اروگوئه، یکی از اعضای هیئت بررسی تخلفات مالی فیفا نیز به چشم میخورد. روسای باندهای قاچاق مواد مخدر هم مشتری این شرکت هستند و شماری از نهادهای مالی بینالمللی از جمله برخی بانکهای آلمانی در این شبکه پولشویی دست دارند.
براساس اسناد منتشر شده سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان در دو مرحله اموالی را به صورت استقراضی به شرکت ورس دیفیلوبمنت کورب و انرو از زیر مجموعه های شرکت مذکور داده است. قرض شرکت ورس ۲۶ میلیون دلار و قرض شرکت انرو ۸ میلیون دلار است. این پولها برای خرید منازل گرانبها در مرکز لندن استفاده شده است. البته اسناد مذکور ارتباط مستقیم سلمان با این استقراض ها را مشخص نکرده، اما توضیح میدهد که این اموال متعلق به وی است. اسناد مذکور همچنین از یک کشتی تفریحی در لندن خبر میدهد که استفاده کننده اصلی آن سلمان بن عبدالعزیز است.
خلیفه بن زاید رئیس دولت امارات یکی دیگر از قهرمانان سرمایه گذاری در این شرکت های غیر قانونی است. به نظر میرسد وی سهام دست کم ۳۰ شرکت را در اختیار داشته که از سوی مؤسسه مذکور در انگلیس تأسیس شده است. وی همچنین منازل مسکونی و تجاری متعددی در مناطق مرفه لندن در اختیار دارد. اموال او در این شرکت بالغ بر ۱.۷ میلیارد دلار برآورد شده است.
اسناد پاناما نشان میدهد که سیگموندور گونلاگسون، نخستوزیر ایسلند و همسرش در سال ۲۰۰۷ شرکت خارجی وینتریس را خریدهاند.
آقای گونلاگسون سود حاصل از این شرکت را هنگام ورود به پارلمان در سال ۲۰۰۹ اعلام نکرده بود و هشت ماه بعد نیمی از سهام شرکت را به قیمت یک دلار به همسرش فروخته بود.
نخست وزیر ایسلند میگوید که کارش غیرقانونی نبوده و همسرش از نظر مالی سودی نبرده است.
سندی که با امضای آنا سیگورلاگ پالسدوتیر، همسر نخست وزیر ایسلند به تاریخ ۲۰۱۵ منتشر شده، نشان میدهد که شرکت خارجی وینترس برای سرمایهگذاری میلیونها دلار پول به ارث رسیده، مورد استفاده قرار گرفته است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و مطالعه اسناد و اطلاعات منتشر شده می توانید به نشانی http://panamapapers.sueddeutsche.de/en مراجعه کنید.
انتهای پیام
دیدگاهها
افزودن دیدگاه جدید