گوشی موبایل در بازار ارزان شد
از صبح روز گذشته قیمت انواع تلفنهمراه در بازار کاهش یافت. گفته شده یکی از دلایل اصلی که افت قیمت گوشیهای وارداتی را سبب شده لغو تحریم فروش موبایل و کامپیوتر به ایران است.
به گزارش سیتنا، مسأله دیگر که قیمت تلفن همراه را کاهش داده، ثبات نرخ ارز است. گشتی در بازار موبایل نشان داد که فروشندگان بر ادامه کاهش قیمتها پیشبینی دارند و معتقدند اگر واردات رسمی بدون مشکل باشد و تحریمها برداشته شود، قیمت تلفن همراه باز هم روند نزولی خواهد داشت.
افت قیمت تلفن همراه، در اکثر برندها رخ داده و بازار در شرایط آرامی است.
فعالان بازار میگویند: خرید و فروش گوشیهای تلفن همراه به دلیل گران شدن ارز به یکباره بالارفت و قدرت خرید مردم کاهش یافت. پس از آنکه مردم با قیمتهای جدید آشنا شدند به مرور وضعیت بازار بهبود یافت اما این امر دلیل بر رونق بازار نیست.
آنها با بیان اینکه قیمت گوشیهای تلفن همراه در کشورهای دیگر در مقایسه با ایران پایینتر است، افزودند: قیمت گوشی در ایران بسیار بالا است و حال ارزان شدن قیمتها دلیل بر آن نیست که نرخها مورد نظر خریداران شده باشد.
فعالان بازار معتقدند به مرور زمان و لغو تحریمها قیمت انواع گوشیها کاهش بیشتری خواهد یافت و گوشیهای چینی از بازار حذف خواهند شد.
یکی از فروشندگان تلفنهمراه به خبرنگار گفت: از زمانیکه قیمت گوشی در بازار افزایش پیدا کرد واردکنندگان به سمت خرید گوشیهای چینی رفتند و اکنون بازار توسط گوشیهای کشور یاد شده اشباع شده است.
لغو تحریمها فقط به دلیل انتخابات
اما درباره لغو تحریمها دیدگاههای متعددی وجود دارد و گفته شده لغو تحریم کامپیوتر و تلفن همراه وعدهای است که به گفته نماینده امریکا در گروه 1+5 از 9 خردادماه اجرایی شده است؛ بازاری که اکنون نیز مملو از کالاهای تحریم شده است و مصرفکنندگان ایرانی از خدمات پس از فروش این شرکتها بیبهرهاند.
وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه امریکا در آخر هفته جاری از لغو تحریم فروش تلفن همراه و کامپیوتر به ایران خبر داد و گفت که امریکا در پی رفع موانع فروش مواد غذایی و دارو به ایران است.
شرمن که به نمایندگی از امریکا در گروه 1+5 با ایران مذاکره میکند، گفت: مجوز کلی برای لغو این تحریمها صادر شده است و راه برای فروش قانونی وسایل ارتباطی به ایران باز میشود.
وی ادامه داد: «این تصمیم را گرفتیم تا تحریمها مانعی برای استفاده از تکنولوژی هایی که مردم برای ارتباط بهتر و سریعتر به آنها نیاز دارند، ایجاد نکند. این موضوع هم شامل سخت افزار میشود و هم شامل نرم افزار».
دولت آمریکا علاقهای به قطع ارتباط ندارد
این مقام امریکایی گفت: دولت امریکا سه سال پیش هم تعدادی از اقلام و نرم افزارهای ارتباطی را از شمول تحریمها خارج کرده بود و اوباما متعهد است که جلوی ایجاد یک «پرده آهنین ارتباطی»دور ایران را بگیرد و دولت اوباما هیچ علاقه ای ندارد که ارتباط مردم ایران با هم و با خارج محدود یا قطع شود. این اظهارات مقام امریکایی در حالی بیان شده که ایران انتخابات ریاست جمهوری را پیش رو دارد و این عامل شائبه اهداف سیاسی پشت پرده این خبر را بسیار محتمل میکند.
از سوی دیگر در واقعیت بازار فناوری اطلاعات ایران، هماکنون تحریمها مانعی در ورود کالاها به بازار ایران نیستند؛ فعالان و دست اندرکاران بزرگ این بازار همواره عنوان کردهاند که همیشه راههایی برای ورود کالا به ایران وجود دارد؛ مخصوصا از طریق کشورهای عربی، اما در نتیجه اعمال تحریمها، کالاها با واسطه و در نتیجه با افزایش قیمت وارد بازار میشوند که در صورتی که مقامات امریکایی به وعدهای که دادهاند عمل کنند، کاهش قیمت در اجناس وارداتی به ایران اتفاق خواهد افتاد.
همچنین در صورت برداشته شدن واقعی تحریم فناوری، خدمات پس از فروش و ورود قطعات این شرکتها که سهم قابل توجهی در کالاهای بازار مصرفی فناوری اطلاعات دارند تسهیل و بهبود مییابد.
علاوه بر این سوی دیگر تحریمهای فناوری اطلاعات ایران متوجه خود امریکا بوده است؛ برای مثال فروشگاههای امریکایی نرم افزارهای گوگل برای سیستم عامل اندروید، نرم افزارهای جاوا، فروشگاه نرم افزارهای اپل (که در دورهای باز و در دورهای بسته بود) و به مشتریها در سراسر دنیا محصول میفروشند، از بازار ایران محروم بودند؛ زیرا به ایرانیها اجازه خرید از این فروشگاهها داده نمیشد که ضرر مستقیم این ممنوعیت برای این شرکتهای امریکایی است و با لغو تحریم پای شرکتهای بزرگ فناوری امریکا نیز به بازار 70 میلیون نفری ایران باز میشود.
لغو تحریمها بیاثر است
پیروز مجتهدزاده استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل گفت: «اینکه امریکا در این برهه زمانی و در آستانه انتخابات ایران اقدام به لغو برخی تحریمهای اعمال شده علیه ایران میکند نشان دادن هویج در کنار چماقی است که پیشتر نشان داده بود.»
وی ادامه داد: «اینکه شرمن دلیل این تصمیم دولت امریکا را کمک به تسهیل ارتباطات شهروندان ایرانی با یکدیگر و جهان خارج عنوان میکند تعارفهایی است که فقط برای دل خوش کردن اسرائیل صورت میگیرد.»
وی افزود: «یعنی امریکا قصد دارد هدف خود از روی خوش نشان دادن به ایران را مسأله سهولت ارتباطات مردم ایران عنوان کند تا اسرائیل گمان نکند مشکلات حل شده است؛ وگرنه امریکا اذعان دارد که مردم ایران در منطقه خاورمیانه از نظر دسترسی به اینترنت و وسایل ارتباطی در رتبه اول قرار دارند و حتی از این نظر با کشورهای اروپایی قابل قیاس هستند.» وی تاکید کرد: «لذا من فکر نمیکنم لغو تحریم فروش موبایل و کامپیوتر به ایران تأثیری در افزایش سهولت ارتباط مردم با هم داشته باشد و این دلیل تنها برای دلخوش کردن اسرائیل بیان شده است.»
منبع: شبکه ایران
افزودن دیدگاه جدید