بارش سنگین برف اخیر نتوانست اینترنت را قطع کند!
در پی بروز مشکلات اخیر پس از بارش سنگین برف در برخی نقاط کشور، شبکه اینترنت با تمام کاستی هایش بدلیل بهره گیری از بسترهای مختلف و متنوع برای توزیع و مصرف از جمله wireless , ADSL , GPRS و Dialup بدون قطعی به کار خود ادامه داد، لذا وابسته نشدن به یک مسیر و شیوه دسترسی به منابع می تواند موجبات حرکت رو به جلو و بدون توقف ما را فراهم آورد.
به گزارش پایگاه خبری سیتنا (CITNA.IR)، "نوید کمالی" محقق و پژوهشگر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دست نوشه ای که برای سیتنا ارسال کرده، آورده است:
"با گذشت حدود 2 دهه از ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات در قالب شبکه ارتباطات سیار و اینترنت به کشور ، امروزه بیش از هر زمانی دیگر در کشور ما ، جریان پیشرفت و توسعه در کنار عزم و استقامت ملی ، به فناوری اطلاعات و ابزارهای مبتنی بر آن وابسته شده است.
جمعیت 46 میلیون نفره کاربران فضای مجازی در کنار بیش از 60 میلیون کاربر تلفن همراه نشان از نفوذ بالای فناوری اطلاعات در جامعه انسانی قدیمی ترین تمدن تاریخی خاورمیانه دارد.
گر چه در سالهای اخیر موج شدید تحریمهای بین المللی صنعت رو به رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور را نیز مورد هدف قرار داده است اما تحریم مانع از تبدیل شدن ایران به قطب جمعیتی کاربران شبکه جهانی اینترنت در خاورمیانه نشد.
کاربران ایرانی شبکه جهانی اطلاعات که در طی 2 دهه هر چند نسبت به میانگین های جهانی از خدمات گران و کم کیفیتی بهره می بردند باز هم توانستند در اجتماعات و تحولات فضای مجازی نقش عمده ای را بر عهده بگیرند بطوری که وبلاگستان فارسی جز 10 رسانه های شخصی برتر و فعال جهان شناخته می شود و در افتخاری دیگر با فعال شدن دامنه ملی دات آی آر (.ir) ایران توانست با ثبت 400000 دامنه اینترنتی نه تنها به عنوان بزرگترین کشور اینترنتی منطقه معرفی شود بلکه از کشورهایی نظیر ترکیه ، مالزی و فنلاند نیز پیشی گیرد.
روند رشد و توسعه اینترنت هرچند به کندی در کشور صورت پذیرفت اما در طول 8 ساله گذشته با راهبردهای نوین برخواسته از دیدگاههای رهبری انقلاب نقش اینترنت در توسعه کشور بیش از پیش جدی گرفته شد بطوری که علاوه بر تعریف اسناد بالا دستی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه عملیاتی نیز دستگاههای اجرایی دولت موظف به حرکت به سوی تحقق دولت الکترونیکی شدند.
نتیجه 8 سال تلاش دولت وقت در کنار ایجاد بیش از 1500 خدمت دولت الکترونیکی موجب شکل گیری چهارچوبی مشخص و مستند از برنامه های آتی کشور در راستای بهره گیری هوشمندانه از فضای آی سی تی در جریان توسعه ملی شد.
اهمیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور آن چنان اهمیت بالایی پیدا نمود که رهبر حکیم انقلاب در حکمی تاریخی دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی را صادر نمودند که اهمیت و ترکیب آن را می توان تا حدودی با مجمع تشخیص مصلحت نظام مقایسه نمود!
هرچند امروزه انتقادات فراوانی به مجموعه مدیریت عالی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور وارد است اما اگر با نگاهی واقع بینانه به حوزه داخلی این صنعت نظر بیفکنیم درخواهیم یافت که برخلاف سایر زیرساختهای کشور گرچه این حوزه از اعتبارات کمتری نسبت به حوزههای نفت و نیرو برخوردار بوده و هست، اما بدلیل گسترش هوشمندانه آن و تنوع راهکارهای خدمت رسانی، پایدارترین شبکه خدماتی در کشور میباشد.
بطور مثال در چند روزه اخیر که توده هوای سرد و افت دمای هوا غالب نقاط کشور را فرا گرفته است و در تعدادی از نقاط کشور شاهد بحران زایی آن بوده ایم ، شهروندان در کنار این معضل عظیم با کمبود انرژی ، قطع گاز و آب شرب و بعضا برق روبرو بوده اند، اما در تمام این مواقع اینترنت هرچند با کیفیت پایین در دسترس شهروندان قرار داشته است.
شاید در نگاه اول دسترسی به اینترنت در شرایط بحران ، خارج از اولویت و ارزش تعریف شود اما اگر با نگاهی مدبرانه به این موضوع بنگریم در خواهیم یافت متصل بودن به اینترنت در فضای بحران برابر است با حفظ ارتباط با جهان خارج از بحران که این خود در حالت حداقلی می تواند علاوه بر تسهیل فرایند رهگیری حادثه دیدگان ، زمینه یاری رسانی بهتر و سریعتر نیروهای امداد به حادثه دیدگان و حفظ آرامش و وضعیت روحی آنها را مهیا سازد.
باید پذیرفت که یکی از کلیدی ترین عوامل تاثیرگذار در یک عملیات نجات موفقیت آمیز زمان است. دانستن مکان دقیق خیابان ها، سرویس های ضروری و پایگاه های امدادرسانی است لذا برای یک عملیات نجات و رفع بحران موفقیت آمیز باید فاکتور زمان را کاهش داده و جان انسان ها را نجات داد.
سیستم جی پی اس و اینترنت نقش مهم و حیاتی را در کاهش هزینه ها و تلاش ها برای نجات انسانهای گرفتار در بلایای طبیعی مانند سونامی سال 2004 اقیانوس هند و طوفان های استوایی کاترینا و ریتا در خلیج مکزیک و زلزله پاکستان و هند در سال 2005 داشت. در طی سالهای اخیر نیز تیم های نجات و جستجو از این سیستم و سیستم GIS و تکنولوژی حسگر از راه دور برای تهیه نقشه های مناطق آسیب دیده و همچنین عملیات نجات و کمک رسانی و ارزیابی خسارت های وارده استفاده کردند.
اما از نگاهی دیگر شاید مهمترین درس این بحران این واقعیت تاریخی باشد که نباید تنها به یک منبع انرژی وابسته شد.
بطور مثال تا قبل از توسعه شبکه گاز رسانی ، تمام شهروندان وابسته به انرژی نفت بودند و ماشین های نفت فروش در جای جای شهرهای کشور دیده می شدند اما با ورود شبکه های گاز رسانی به شهرها ، این نعمت الهی به تنها تامین کننده انرژی و گرمای منازل ، بدون هیچ جایگزینی مناسب تبدیل شد.
متاسفانه عدم وجود یک جایگزین گرما بخش موجب شد تا در این روزهای سرد زمستانی بدلیل افت فشار و قطع شبکه گاز در بعضی نقاط کشور ، مشکلات بسیاری برای شهروندان حادثه دیده ایجاد گردد .
اما شبکه اینترنت با تمام کاستی هایش بدلیل بهره گیری از بسترهای مختلف و متنوع برای توزیع و مصرف از جمله wireless , ADSL , GPRS و Dialup بدون قطعی به کار خود ادامه داد. لذا وابسته نشدن به یک مسیر و شیوه دسترسی به منابع می تواند موجبات حرکت رو به جلو و بدون توقف ما را فراهم آورد .
پس چه شایسته است در کنار گسترش شبکه گاز رسانی در سراسر کشور ، دولت عزیز توسعه بهره گیری از انرژی های تجدید پذیر و پایدار را نیز در دستور کار خود قرار داده تا در آینده شاهد چنین بحرانهایی نباشیم".
انتهای پیام
دیدگاهها
افزودن دیدگاه جدید