«اقتصاد» و «MBA» شریف و خواجهنصیر دانشجو نمیگیرند
سازمان سنجش روز گذشته دفترچه انتخاب رشته آزمون سال 92 کارشناسی ارشد را منتشر کرد. شوک بزرگ این دفترچه برای داوطلبان، حذف ظرفیت رشته اقتصاد و «امبیای» در دانشگاه صنعتیشریف، خواجهنصیر و مالکاشتر بود که بحثها را در رابطه با انحلال دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف به واقعیت تبدیل کرد.
به گزارش سیتنا، این اقدام مسوولان وزارت علوم در شرایطی بود که هفته گذشته پس از یکماه کنش و واکنش در رابطه با انحلال این دانشکده، رضا روستاآزاد رییس دانشگاه شریف، درباره آخرین تصمیمگیری در مورد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتیشریف گفت: در جلسهای که با حضور وزیر علوم و معاون آموزشی وزارت علوم برگزار شد، مقرر شد ظرفیتی به دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه اختصاص دهند تا این دانشکده فعالیت خود را آغاز کند، اما با گذشت یکهفته از اظهار نظر رییس دانشگاه شریف مبنی بر موافقت مشروط وزارت علوم با رفع انحلال دانشکده اقتصاد شریف، اطلاعات مندرج در دفترچه انتخاب رشته داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد سال92 حکایت از صفر شدن ظرفیت رشته اقتصاد و «امبیای» در دانشگاه شریف و خواجه نصیر دارد.
بر اساس اطلاعات مندرج در دفترچه انتخاب رشته داوطلبان آزمون کارشناسیارشد سال92 ظرفیت دو رشته کارشناسی ارشد علوم اقتصادی و کارشناسی ارشد«امبیای» صفر شده است و داوطلبانی که پس از یکسال درسخواندن و شرکت در کنکور کارشناسی چشم امید به حضور در این دانشکده و رشتهها را دارند، حالا با تصمیم وزارت علوم بیش از پیش سرگردان شدهاند. همچنین اطلاعات مندرج در دفترچه انتخاب رشته داوطلبان آزمون کارشناسی ارشد سال92 نشان میدهد، رشته «امبیای» در دانشگاه خواجهنصیرطوسی و مالکاشتر نیز صفر شده، در حالی که در سالهای قبل این رشته در این دانشگاهها دارای ظرفیتهای پرطرفداری بود. گمانهزنیها در رابطه با دلایل این اقدام وزارت علوم بنابر آنچه از سوی مسوولان وزارت علوم اعلام شده است، حکایت از مخالفت با نوع تدریس علومانسانی در یک دانشگاه صنعتی، همخوانینداشتن با سرفصلهای بازنگری شده در علومانسانی و«توسعه و پیادهسازی اصول اقتصاد مدرن مبتنی بر محوریت بازار آزاد» اعلام شده است، اما بنیانگذار و رییس کنونی این دانشگاه پیش از این در پاسخ به این انتقادات عنوان کرده بود: این دانشکده سالهاست که سرفصلهای مصوب وزارت علوم را تصویب میکند و اصلاح دوباره سرفصلها و مشروطکردن این مساله برای ما قابل توجیه نیست، چرا که ما سرفصلهایی را مغایر با آنچه در وزارت علوم به تصویب رسیده است، اجرا نکردهایم و نمیتوان این ایراد را وارد دانست.
همچنین یکی دیگر از انتقادات مطرحشده به دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاهشریف، تدریس علومانسانی در دانشگاهی صنعتی بود. مشایخی در اینباره به «شرق» گفته بود: «من هیچ منطقی در این اظهارنظرها و مسایل نمیبینم، بهترین دانشگاههای صنعتی در دنیا مانند «امای تی» کرسیهای مدیریت و اقتصاد دارند. ما بررسی کردیم 10دانشگاه برتر صنعتی در دنیا دارای کرسیهای اقتصاد و مدیریت هستند و این بحثها هیچ مبنای علمی ندارد.»
دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف اولین دانشکده وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که با هدف آموزش علوممدیریت و اقتصاد با رویکردی نو و متفاوت از سایر مراکز آموزشی و تحصیلی، در سال 1378 تاسیس شد. احساس نیاز مبرم سازمانهای مختلف کشور به افرادی که علاوه بر دانش کاربردی خود در رشتههای فنی – مهندسی و رشتههای تجربی، نیاز به فراگیری دانش مدیریت دارند و خلأیی که توسط مدیران رده بالا و ردههای میانی حس میشد، انگیزه اصلی برای ایجاد رشته «امبیای» در این دانشگاه شد. از طرف دیگر، پیچیدگی زیاد مسایل اقتصادی کشور و ضرورت استفاده از دانش روز اقتصاد در سیاستگذاری و ترسیم چشماندازهای آتی، موجب راهاندازی رشته علوماقتصادی و مهندسی سیستمهای اقتصادی -اجتماعی در گرایش اقتصاد در این دانشکده شد.
نکته حایز اهمیت در رابطه با این دانشکده، آمار یکدرصدی بیکاری فارغالتحصیلان این دانشکده است. به طوریکه بر اساس آمار ارایه شده از سوی دانشگاه شریف، این دانشکده با یکدرصد نرخ بیکاری فارغالتحصیلان کمترین میزان بیکاری در میان دانشکدههای ایران را داراست. عملکردی که بیش از آنکه بتواند زمینه انحلال این دانشکده را برای مسوولان وزارت علوم فراهم کند، ضرورت تشویق این دانشکده را باید ایجاد کند؛ اما وزارت علوم بدون اعلام هیچدلیلی قصد دارد این دانشکده را منحل کند.
پیش از این نیز 55نفر از اقتصاددانان کشور به روستاآزاد، رییس دانشگاه صنعتیشریف نامهای سرگشاده نوشتند. در این نامه آمده بود: «بنا بر خبر درجشده در برخی از جراید و رسانههای عمومی، دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتیشریف به دلایل یا عللی که بهروشنی و صراحت اعلامنشده، در معرض انحلال قرار گرفته است. چنین تصمیمهای شتابزده و فاقدپشتوانه اندیشگی و سیاستگذاریای منطقی، بسیار خسارتبار و پرهزینه است. بدون شکلگیری حلقهها و مکاتب فکری متعدد، انتظار هیچ پویایی در هیچ دانشی را نمیتوان داشت. عجیب است، وزارت علوم که همه دانشگاهها را برای برگزاری کرسیهای نظریهپردازی بسیج کرده است و چه هزینهها که در این راه نکرده است، چگونه است که یک دانشکده را با بیش از یکدهه سابقه که سرمایه ارزشمند علمی و فرهنگی جامعه محسوب میشود، بدون دلایل متقن تعطیل میکند. حال آنکه تجربه روشن و قابلاتکای جهانی حاکی از وجود رشتههای اقتصاد و مدیریت، درغالب دانشگاههای صنعتی معتبر در کشورهای مختلف است.
ما امضاکنندگان این نامه بهطور جد از همه کسانی که نقش و تلاشی برای توقف فعالیت دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتیشریف داشتهاند و از همه کسانی که میتوانند مانع اجرای این تصمیم غلط، نهادسوز و اندیشهستیز شوند، صمیمانه میخواهیم که برای توقف این تصمیم اقدامی جدی به عمل آورند.»
منبع: شرق
افزودن دیدگاه جدید