کدخبر :310724 پرینت
27 آبان 1403 - 21:32

کاهش ذخایر گازوئیل و مازوت دلیل اصلی خاموشی های سراسری است؟!

به دنبال افشاگری مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران که مدیران پالایشگاه آبادان به‌جای ارسال ۴۵۰ میلیون لیتر گازوئیل ذخیره زمستان به نیروگاه‌ها آن را به قیمت آزاد در بورس فروختند، داده‌های وزارت نیرو هم نشان می‌دهد که از شهریورماه امسال فرایند پر شدن ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌ها متوقف شده و حجم این ذخایر به‌مرور به یک‌سوم رسیده است تا مشخص شود که توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه ایران، بیش از آنکه به تلاش‌های دولت برای حفاظت از سلامتی شهروندان و جلوگیری از آلودگی هوا مربوط باشد، به کاهش ذخایر گازوئیل و مازوت مرتبط است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران افشا کرد که مدیران پالایشگاه آبادان به‌جای ارسال ۴۵۰ میلیون لیتر گازوئیل ذخیره زمستان به نیروگاه‌های سراسر کشور آن را به قیمت آزاد در بورس فروختند.

داده‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد که از شهریورماه امسال فرایند پر شدن ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌ها متوقف شده و حجم این ذخایر به‌مرور به یک‌سوم رسیده است تا مشخص شود که توقف مازوت‌سوزی در سه نیروگاه ایران، بیش از آنکه به تلاش‌های دولت برای حفاظت از سلامتی شهروندان و جلوگیری از آلودگی هوا مربوط باشد، به کاهش ذخایر گازوئیل و مازوت مرتبط است.

تامین گاز نیروگاه‌ها در دو هفته اول آبان‌ماه سال جاری در قیاس با سال ۱۴۰۲ تا میزان ۳۰ درصد کم شد و ذخیره گازوئیل نیروگاه‌ها نیز به کمتر از یک‌هزار و ۲۶۰ میلیون لیتر رسید تا وضعیت شبکه برق ایران در شرایط بحرانی و اضطراری قرار بگیرد و دولت برای جلوگیری از توقف کامل فعالیت برخی از نیروگاه‌ها در زمستان، از حالا خاموشی‌های مقطعی در سراسر ایران را با هدف ذخیره انرژی در دستور کار قرار دهد، اما حالا افشاگری عباس کاظمی نشان می‌دهد که فروش گازوئیل پالایشگاه آبادان در بورس، نقش مهمی در کسری ذخیره سوخت نیروگاه‌ها داشته است.

او به ایلنا گفت: «معمولا باتوجه به اینکه اکثر نیروگاه‌های کشور گازی است، گازوئیل را برای زمستان که دچار کسری گاز می‌شویم ذخیره می‌کردیم، اما ظاهرا امسال نسبت به پارسال ذخایر کمتر شده است، زیرا پالایشگاه آبادان به‌جای ارسال سوخت به نیروگاه‌ها، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیلی را که باید برای زمستان ذخیره می‌شد در بورس به فروش رساندند. فروش گازوئیل در بورس غیرقانونی نبود، اما مدبرانه و دوراندیشانه هم نبود. در سال‌های قبل ما از اردیبهشت تا شهریور سوخت را ذخیره می‌کردیم تا در زمانی که مصرف خانگی بالا و فشار گاز کم می‌شود، بتوانیم با گازوئیل زمستان را سپری کنیم.»

این مقام پیشین ادامه داد که این سیاست در تابستان امسال انجام نشد و ۱.۳ میلیارد لیتر گازوئیل در طول چهار تا پنج ماه در بورس عرضه شد که از این میزان ۴۵۰ میلیون لیتر هم به فروش رسید.

همچنین در شرایطی که پیش از این رئیس هیئت‌مدیره سندیکای برق ایران با تکذیب بالا بودن مصرف برق شهروندان ایرانی گفته بود: متوسط مصرف سرانه ایرانیان کمتر از نصف سرانه مصرف مردم اروپا است، حالا مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران می‌گوید چندین وزارتخانه مصرف‌کننده عمده برق، مانند صمت، راه و شهرسازی، کشاورزی و وزارت کشور، در سال‌های گذشته قوانین ابلاغی درباره مصرف برق را به‌درستی رعایت نکرده‌اند.

او توضیح داد: «در ۲۰ سال اخیر وزارتخانه‌های مصرف‌کننده به‌درستی به وظایف قانونی خود عمل نکرده‌اند و ما تمام سرمایه ملی‌مان را تبدیل به سوخت کردیم تا مردم مصرف کنند. نتیجه اینکه هم ناترازی و هم تورم زیاد می‌شود و درآمد ملی نیز کاهش پیدا می‌کند.»

عباس کاظمی در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد که اکنون مرزهای تولید و مصرف گازوئیل سربه‌سر شده است و در صورت ادامه روند مصرف فعلی، ایران به واردکننده گازوئیل تبدیل خواهد شد.

بررسی آمارهای دولتی نشان می‌دهد که نیروگاه‌های ایران با کمبود ۶۰ درصدی ظرفیت سوخت مایع مواجه‌اند. همچنین ۸۰ درصد برق مصرفی در ایران را نیروگاه‌هایی تولید می‌کنند که برای تولید برق به گاز متکی‌اند. اکنون در شرایط ناتوانی دولت در استخراج کافی گاز، نیروگاه‌ها برای جبران کسری گاز مجبورند از مازوت و گازوئیل استفاده کنند. این در حالی است که در سوخت‌های گازوئیل و مازوت مقادیر زیادی گوگرد و سایر ترکیبات سمی وجود دارد که سوزاندن آن به تولید ذرات معلق و گازهای سمی منجر می‌شود.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.