کدخبر :282683 پرینت
21 تیر 1402 - 11:25

نقد و بررسی امنیت استیبل کوین تتر

استیبل کوین‌ها تحولات عظیمی را در دنیای رمزارزها ایجاد کرده و به یکی از پرطرفدارترین انواع کریپتو تبدیل شدند.

متن خبر

گزارش آگهی/ از سال ۲۰۰۹ که بیت کوین به‌عنوان نخستین ارز دیجیتال به بازار عرضه شد، همواره توسعه‌دهندگان و متخصصان علوم کامپیوتر، به دنبال آن بودند که ایرادات این ابرقهرمان دنیای رمزارزها را برطرف کنند. اگرچه این روزها هنوز هم بیت کوین به‌عنوان بزرگ‌ترین و باارزش‌ترین ارز دیجیتال شناخته می‌شود؛ اما این به آن معنا نیست که هیچ ایراد اشکالی در توسعهٔ آن وجود نداشته است. اتفاقاً ظهور تعداد زیادی ارز دیجیتال دیگر را می‌توان دلیلی بر رفع مشکلات BTC دانست. آلت کوین‌ها، میم‌ کوین‌ها، NFTها و… همگی انواعی از ارزهای دیجیتال بودند که به سبب اعمال برخی ویژگی‌های خاص، پا به دنیای کریپتو گذاشتند. در این بین استیبل کوین‌ها تحولات عظیمی را در دنیای رمزارزها ایجاد کرده و به یکی از پرطرفدارترین انواع کریپتو تبدیل شدند. از این جهت قصد داریم به معروف‌ترین استیبل کوین یعنی تتر پرداخته و امنیت آن را بررسی کنیم. تا انتهای این مطلب با تحلیل تتر همراه ما بمانید.

استیبل کوین تتر چیست؟

همان طور که در مقاله تاثیر گذاری دامیننس تتر توضیح داده شده است، تتر نامی است که رفته‌رفته به یکی از بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین اسامی در دنیای کریپتو تبدیل می‌شود و تا همین جا هم محبوبیت بسیاری کسب کرده‌است. زمانی که بیت کوین مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت، دو مشکل اساسی داشت که راندمان شبکهٔ آن را کاهش می‌داد. نخستین مورد نوسان قیمت بود. همهٔ ما می‌دانیم که یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های رمزارزها، عدم ثبات قیمت آن‌هاست. اغلب ارزهای دیجیتال در یک برههٔ زمانی کوتاه، تغییرات عجیب‌وغریبی را تجربه کرده و دچار بامپ و دامپ شدیدی می‌شوند. اگر نگاهی به تاریخچهٔ بیت کوین بیندازید، خواهید دید که در سال ۲۰۱۷، چنان تغییرات گسترده‌ای در قیمت بیت کوین ایجاد شد که باورکردنی نبود.

مسئله دیگر در دنیای کریپتو، مقیاس‌پذیری است. به هر میزان که تعداد تراکنش‌ها در یک شبکه بیشتر می‌شود، فرایند تأیید تراکنش‌ها کندتر شده و کارمزد نیز افزایش پیدا می‌کند. این مسئله می‌تواند مشکل‌ساز باشد، به همین خاطر شبکه‌هایی با مقیاس‌پذیری بالاتر، محبوب‌تر و موفق‌ترند. زمانی که این ایرادات در شبکهٔ بیت کوین محرز شدند، توسعه‌دهندگان ارزهایی به نام «استیبل کوین‌» را وارد بازار کردند که چنین مشکلاتی نداشتند. استیبل کوین‌ها نوعی پشتوانهٔ فیزیکی دارند و قیمت آن‌ها براساس پشتوانهٔ فیزیکی‌شان تعیین می‌شود. به‌عنوان مثال، نوعی ارز دیجیتال باثبات می‌تواند پشتوانهٔ طلا داشته باشد و هر یک واحد از ارز دیجیتال، با یک گرم از طلا برابری کند. با این حال در این بین، «تتر» به‌عنوان شناخته‌شده‌ترین استیبل کوین شناخته می‌شود. قیمت تتر برابر با یک دلار آمریکاست و نقدینگی بالای آن را می‌توان دلیل اصلی پرطرفدار بودنش در این برههٔ زمانی دانست. تتر ارزش بازار بسیار زیادی دارد و در رتبه‌های بالای جدول قرار می‌گیرد.

[node:title]

آیا تتر امن است؟

سوال مهمی که ذهن بسیاری از تازه‌‌واردان بازار کریپتو را به خود مشغول می‌کند، این است که آیا تتر امن است؟ چگونه می‌توان از امنیت این استیبل کوین پرطرفدار مطمئن شد؟

نخستین موردی که به آن می‌پردازیم، این است که آیا واقعاً هر یک واحد تتر توسط یک دلار آمریکا پشتیبانی می‌شود؟ حقیقت است که اطلاعات واضح و معتبری مبنی بر این‌که به ازای هر واحد تتر، یک دلار آمریکا در سیستم مدیریتی ذخیره شده باشد وجود ندارد. در پنج سال نخست، تتر ادعا می‌کرد که چنین چیزی صحت دارد و قیمت تتر برابر با یک دلار است؛ اما از سال ۲۰۱۹، اعلام کرد که «ذخایر» کافی برای پشتیبانی از حجم در گردش را دارد. نکته‌ای که وجود دارد، قابل‌قبول بودن این «ذخایر» و یا عدم تأیید آن‌هاست. هیچ‌گونه شفافیتی در این باره وجود ندارد.

«بیت فینکس» به‌عنوان شرکت مادر تتر، هر از چندگاهی ممیزی‌هایی را منتشر می‌کند که این ادعا را تأیید می‌کنند. با این حال این ممیزی‌ها با استانداردهای حسابرسی سنتی منطبق نیستند. تتر خود دلیل این مسئله را عدم تمایل شرکت‌های بزرگ حسابرسی برای پیگیری بازار ارزهای دیجیتال بیان کرده‌است.

بانکداری ذخایر کسری

همان‌طور که می‌دانید، در بانکداری سنتی، قانونی وجود دارد که به موجب آن، بانک‌ها ملزم به نگه‌داری مقدار کمی از سرمایهٔ کل بانک هستند. به بیان دیگر، بانکی که ۱۰ درصد ذخایر الزامی دارد، می‌تواند به ازای هر ۱۰۰ دلار ذخیره، ۱۰۰۰ دلار وام بدهد. در این حالت فقط ۱۰ درصد از پول را در ذخایر بانک نگه داشته است. علت این اتفاق این است که بانک‌ها مطمئن هستند که همهٔ افراد به یک باره نمی‌خواهند پول خود را از حساب خارج کنند. با این حال نکتهٔ مهمی که وجود دارد این است که در صورت اتفاق افتادن چنین چیزی، بانک‌ها در سیستم سنتی توسط برخی نهادها پشتیبانی می‌شوند. به عبارتی اگر بر فرض محال همهٔ سپرده‌گذاران بخواهند سرمایهٔ خود را از بانک خارج کنند، نهادهایی مانند بیمه بانک‌ را در پرداخت این وجوه پشتیبانی می‌کنند‌. اما آیا چنین چیزی دربارهٔ تتر وجود دارد؟ خیر تتر هیچ پشتیبانی ندارد که ضرر و زیان سپرده‌گذاران را پرداخت کند، به همین خاطر اگر پشتوانهٔ کافی نداشته باشد، امکان شکست بالا می‌رود.

نسخه‌های مختلف از تتر

در تحلیل تتر نکتهٔ دیگری نیز به چشم می‌خورد و آن هم وجود نسخه‌های متعددی از این ارز است. معروف‌ترین نسخه از تتر، نسخه‌ای است که بر بستر اتریوم ساخته شده‌است؛ اما با این حال انواع دیگر نیز کاربرد دارد. ممکن است شما خرید تتر بر بستر ترون را ترجیح بدهید. آن دسته از افرادی که به دنبال امنیت بیشتر هستند، احتمالاً نسخهٔ بیت کوین را ترجیح می‌دهند؛ اما حقیقت این است که خطر اصلی دربارهٔ بلاکچین نیست بلکه مربوط به ذخایر آن است.

[node:title]

کلام آخر

مرور این موارد به آن معنا نیست که دیگر تتر امنیت کافی را ندارد و یا باید از خرید آن پرهیز کرد؛ بلکه تنها به معنای عدم شفافیت در ذخایر این ارز پرطرفدار است. چندین سال است که tether به‌عنوان یک استیبل کوین مطرح خرید و فروش می‌شود و به نظر نمی‌رسد به این زودی مشکلی در شبکهٔ آن بروز پیدا کند. با این حال بازار ارزهای دیجیتال همواره پر از عجایب بوده و هیچ‌کس از آیندهٔ ارزها اطمینان ندارد. خوب است پیش از آغاز هر نوع سرمایه‌گذاری و خرید تتر ، ابتدا به‌خوبی اطلاعات خود را تقویت کنید. این نکته مهم‌ترین اصل در بازار کریپتو است.

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.