افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان از GDP به هفت درصد؛ مهمترین ماموریت صندوق نوآوری
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی بر افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی (GDP) به هفت درصد تا پایان برنامه هفتم توسعه به عنوان مهمترین ماموریت این صندوق تاکید کرد.
به گزارش سیتنا، نشست مشترک مدیران صندوق نوآوری و شکوفایی و مقامات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در محل این وزارتخانه برگزار شد.
در آغاز این نشست دکتر محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در سخنانی با بیان اینکه خوشبختانه موضوع دانشبنیان در کشور از جایگاه ویژهای برخوردار شده است، گفت: این جایگاه به واسطه حمایتهای ویژه مقام معظم رهبری و اهتمام دولت سیزدهم به اقتصاد دانشبنیان بوده است. از سوی دیگر شرکتهای دانشبنیان نیز در سنوات اخیر خوش درخشیده و توانستهاند در چالشهای بزرگ کشور وارد شوند و مسائل را حل کنند.
وی در ادامه، افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی کشور را از مهمترین ماموریتهای صندوق نوآوری و شکوفایی در سال 1402 اعلام کرد و گفت: این مسئله جهتگیری محوری ما را نشان میدهد، هرچند که در برنامه هفتم توسعه نیز بر افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان به هفت درصد تولید ناخالص داخلی تاکید شده است.
حوزه سلامت از حوزههای پیشران دانش بنیان در کشور است
خیاطیان در بخش دیگری از سخنان خود حوزه سلامت را از حوزههای پیشران دانش بنیان در کشور برشمرد و تصریح کرد: امروز شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه سلامت، از نسبت قابل توجهی در مقایسه با تعداد کل شرکتهای دانشبنیان در کشور برخوردارند. با توجه به نقش وزارت بهداشت در سیاستگذاری این بخش، صندوق نوآوری به دنبال همکاریهایی است که جهشی بزرگتر و اساسیتر را در زمینه شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه سلامت رقم بزند.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه با تشریح ماهیت فعالیت شرکتهای دانش بنیان فعال در حوزه سلامت، اظهار کرد: دانشبنیانهای این حوزه به طور کلی در دو دسته فعالیت میکنند؛ دسته اول در حوزه دارو و فرآوردههای پیشرفته است که تعدادشان به نزدیک 600 شرکت میرسد و دسته دوم شرکتهای دانشبنیان فعال در طراحی و تولید تجهیزات پیشرفته پزشکی است که نزدیک به 400 شرکت هستند. در مجموع تعداد کل شرکتهای دانشبنیان فعال در حوزه سلامت 925 شرکت است که 11 درصد از جمعیت دانشبنیانهای کل کشور را تشکیل میدهند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تشریح عملکرد صندوق نوآوری و شکوفایی در چهار سال گذشته، اظهار کرد: در سالهای گذشته صندوق نوآوری نزدیک به 40 هزار میلیارد تومان در چهار بخش تسهیلات، ضمانتنامه، توانمندسازی و سرمایهگذاری با همکاری دیگر اجزای زیستبوم تامین مالی فناوری از شرکتهای دانشبنیان حمایت به عمل آورده است. در این زمینه صندوق نوآوری توانست با اهرمی کردن منابع سه هزار میلیارد تومانی خود، همکاری وسیعی را با شبکه بانکی کشور، بازار سرمایه، صندوقهای پژوهش و فناوری، شتابدهندهها و دیگر اعضای این زیستبوم در راستای حمایت از شرکتهای دانشبنیان، فناور و استارتآپها رقم بزند.
عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، از جمله تلاشهای صندوق نوآوری و شکوفایی در توسعه زیست فناوری کشور را معطوف به افزایش سهم اقتصاد دانشبنیان از تولید ناخالص داخلی عنوان کرد و گفت: امروز میزان صادرات شرکتهای دانش بنیان در آستانه یک میلیارد دلاری شدن است و ما تلاش داریم فروش آنها را به 10 برابر افزایش دهیم.
رییس صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد: وزارت بهداشت با توجه به ظرفیت دانشگاهی خود، ماموریت توسعه فناوری هم برای خود قائل است و اگر بتوانیم ابزارهای همکاری مناسب را جهت اجرای این ماموریت تعریف کنیم جهشهای بزرگی در حوزه فناوری سلامت رقم خواهد خورد.
خیاطیان در پایان خاطرنشان کرد: ما ابزارهای متنوع و کارآمدی را برای این هدف تعریف کردهایم و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میتواند روی صندوق نوآوری به عنوان همکار تخصصی خود در حوزه توسعه فناوری حساب باز کند. در این زمینه پیشنهاد میکنیم میز مشترکی بهمنظور هماهنگی و همافزایی برای اجرای برنامهها و حل مشکلات شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت تشکیل شود.
هدفگذاری وزارت بهداشت، صندوق نوآوری و معاونت علمی برای کاهش ارزبری تجهیزات پزشکی
دکتر مصطفی قانعی، عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی و دبیر ستاد توسعه زیست فناوری نیز در این نشست با بیان اینکه با همکاریهای اخیر میان وزارت بهداشت، صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، هدفگذاریهای خوبی در راستای کاهش ارزبری تجهیزات پزشکی صورت گرفته است، گفت: بر اساس بررسیهای به عمل آمده، امروز دو محصول انسولین و پلاسما از ارزبرترین کالاهای سلامت در کشور بشمار میآیند.
قانعی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: وزارت بهداشت در دهههای گذشته دست به شرکتداری زد که البته موفق نبود و این مسئله نشان میدهد که هرگاه دولت دست به تصدیگری میزند ناکام میماند. با این همه امروز شرکتهای دانشبنیان توانستهاند بدون دخالت دولت، نقش مهمی در تامین نیازهای حوزه سلامت کشور ایفا کنند.
نقش شرکتهای دانش بنیان در مدیریت هوشمندانه و منسجم در نظام سلامت کشور
مصطفی زمانیان، دیگر عضو هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی نیز در این نشست در سخنانی گفت: یکی از نکاتی که در سنوات گذشته کمتر به آن توجه شده است، ورود فناوریهای نرم به حوزه سلامت است. شرکتهای دانشبنیان صرفا در زمینه تامین امکانات زیرساختی و تجهیزات توانایی ندارند بلکه امروزه این شرکتها از این توانایی برخوردارند که با تبدیل کلاندادهها، مدیریت هوشمندانه، منسجم و کاربردی را در نظام سلامت کشور داشته باشند.
سهم 17 درصدی شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت از حمایتهای صندوق نوآوری
همچنین دکتر سیاوش ملکی فر معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در این نشست مشترک با بیان اینکه امروز سهم شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت از حمایتهای صندوق نوآوری به 17 درصد میرسد، تاکید کرد: سهم شرکتهای حوزه سلامت از جمعیت شرکتهای دانشبنیان کل کشور 11 درصد است، اما سهم 17 درصدی آنها از خدمات صندوق نوآوری نشان میدهد که هم این شرکتها با توان تحسینبرانگیزی در حال فعالیت هستند و هم صندوق نوآوری بر این حوزه متمرکز بوده است.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در ادامه توضیح داد: تنها کافی است به نقش شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت در مسئله کرونا اشاره کنیم. صندوق نوآوری در اواخر سال 1398 فراخوانی داد که شرکتهای دانشبنیان توانمند در حوزه تامین تجهیزات کرونا میتوانند از تسهیلات فوری صندوق بهرهمند شوند و تا تاریخ چهارم فروردین 1399، مبلغ 250 میلیارد تومان منابع به این شرکتها اختصاص داده شد تا بتوانند تجهیزات مربوط به مقابله با ویروس کرونا را تامین کنند و جا دارد که بگوییم الحق شرکتهای دانشبنیان نیز در طول دوره کرونا توانستند کشور را از سایه بحران بیرون بیاورند.
وی اکوسیستم حوزه سلامت را بسیار پویا و بزرگ توصیف کرد و گفت: اجزای این اکوسیستم اعم از پارکهای علم و فناوری تخصصی حوزه سلامت، سازمان غذا و دارو، هیئت امنای صرفهجویی ارزی، صندوقهای پژوهش و فناوری تخصصی حوزه سلامت، صندوقهای جسورانه بورسی، مراکز درمانی و در نهایت خود وزارت بهداشت، هر یک توانستهاند نقش خود را در توسعه این اکوسیستم بازی کنند.
اعطای 4.5 میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت
ملکی فر در ادامه با اشاره به میزان تسهیلات اعطایی صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت، یادآور شد: تاکنون 1120 فقره تسهیلات به ارزش سه هزار و 700 میلیارد تومان به شرکتهای دانشبنیان حوزۀ سلامت اعطا شده است و 257 فقره تسهیلات به ارزش 700 میلیارد تومان نیز در دست عقد قرارداد با این شرکتهاست.
معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از میان 70 صندوق پژوهش و فناوری کشور، چهار صندوق به صورت تخصصی در حوزه سلامت فعالیت میکنند و سهامدار برخی از این صندوقها نیز وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی هستند. با این همه سرمایه این صندوقها امروز 52 میلیارد تومان است که به نظر میرسد هنوز مقدار مطلوبی برای توسعه اساسی فناوریهای حوزه سلامت نیست.
همسرمایهگذاری 60 میلیارد تومانی صندوق نوآوری با صندوقهای پژوهش و فناوری تخصصی حوزه سلامت
وی همچنین با اشاره به اینکه صندوق نوآوری و شکوفایی تاکنون بیش از هشت برابر سرمایه صندوقهای پژوهش و فناوری حوزه سلامت به این صندوق کمک کرده است، تصریح کرد: ما در سنوات گذشته نزدیک به 300 میلیارد تومان خط اعتباری به این صندوقها پرداختیم و 128 میلیارد تومان تسهیلات نیز به این شرکتها اعطا شده است. در مکانیزم همسرمایهگذاری نیز وارد 60 میلیارد تومان همسرمایهگذاری با صندوقهای پژوهش و فناوری تخصصی حوزه سلامت شدهایم.
به گفته دکترملکی فر، امروز هزار و 750 میلیارد تومان از منابع چهار هزار و 800 میلیارد تومانی صندوقهای جسورانه بورسی و صندوقهای خصوصی به حوزه سلامت اختصاص دارد.
معاون صندوق نوآوری و شکوفایی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مکانیسم معرفی طرحهای ملی و اولویتدار به شرکتهای دانشبنیان از سوی این صندوق نوآوری، گفت: در این زمینه ما ضرورتها و نیازهای نهادهای مختلف را اخذ و متناسب با آن نیاز، از شرکتهای دانشبنیان توانمند برای این نیازها دعوت به عمل میآوریم. در حوزه سلامت نیز از وزارت بهداشت دعوت میکنیم تا مانند سوابق همکاری گذشته، نیازهای فناورانه خود را به صندوق نوآوری ارائه دهد و صندوق نیز شرکتهای دانشبنیان توانمند در این زمینه را به وزارت بهداشت معرفی خواهد کرد.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید