تاثیر شبکههای اجتماعی برای سلامت روان کاربران
روانشناسان میگویند اگر استفاده از شبکههای اجتماعی از کنترل انسانها خارج شود، ماهیت اعتیادآور آنها میتواند زندگی را مختل و اختلالاتی همچون افسردگی و اضطراب اجتماعی را هم در شخصیتهای آسیبپذیر تقویت کند.
به گزارش سرویس بین الملل سیتنا، یک دهه از تاسیس اولین شبکه اجتماعی، فیسبوک، گذشته و در این دهه پرتحول شاهد ظهور شبکههای متعددی بودهایم که هر یک به نوعی دل و هوش از مخاطبان بردهاند و میلیاردها کاربر را آنچنان به سرویسهای خود خو دادهاند که بسیاری از آنها نمیتوانند زندگی بدون این شبکهها را تصور کنند.
پیامدهای روانشناختی این شبکههای مجازی و تاثیر آنها بر سلامت روان کاربران هنوز قلمرویی ناشناخته است. روانشناسان میگویند این شبکهها دارند جوامع را به سمت و سویی غیرمنتظره میکشند و از تاثیرات شگرف آنها بر عرصههایی نظیر انتخابات سیاسی، رسانهها، سکس، دوستیابی، موسیقی، خرید و فروش و نظایر آن میگویند.
وبسایت "سایکالجی تودی" مینویسد اقتصاد اینترنتی و شبکههای اجتماعی امکان گردش آزاد ایدهها را در مقیاسی فراهم کردهاند که پیش از آن حتی تصورش هم ممکن نبود. در ابتدای مسیر به نظر میرسید که این امکان جوامع را دموکراتیزه خواهد کرد چون صدای همه شنیده خواهد شد، اما سویههای تاریک این شبکهها نیز بهتدریج آشکار میشوند.
شبکههای اجتماعی و اینترنت به طور کلی جوامعی آنارشیستی پدید میآورند که در آنها هر کسی میتواند پشت یک "آواتار" ناشناس بماند و دست به هر کاری علیه هر کسی بزند. کسانی که احتمالا در زندگی عادی پایبندی بیشتری به هنجارها نشان میدهند، پشت آواتارهای آنلاین از خود "رفتارهای وحشیانه" بروز میدهند.
اینترنت همچون هر پدیده نوین دیگری سویههای تاریک و روشن دارد. از یک سو کمک کرده تا انسانها کمتر خجالتی باشند و بتوانند وصال با کسانی که نمیشناسند را تجربه کنند؛ این میتواند راهکاری درمانی برای کسانی باشد که با اختلال "اضطراب اجتماعی" (social anxiety) دست به گریباناند. از سوی دیگر، به افراد شهامت هنجارشکنی و ارعاب و کژرفتاریهای گوناگون میدهد.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید