بررسی مخاطرات تسهیل صدور مجوز در کسب و کارهای مستلزم تحقیق و توسعه
دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی مخاطرات تسهیل صدور مجوز در کسب و کارهای مستلزم تحقیق و توسعه را بررسی کرده و معتقد است که معیار تولید ملی موفق، تولید محصول رقابتپذیر همراه با عمیق شدن در زنجیره است و فقدان رقابت کافی در بین بازیگران در بازار داخل و نبود آزادی ورود بازیگر جدید دلیل نرسیدن به این هدف در صنایع ایران است.
به گزارش سیتنا، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی با عنوان «مخاطرات تسهیل صدور مجوز در کسبوکارهای مستلزم تحقیق و توسعه» آورده است که معیار تولید ملی موفق، تولید محصول رقابتپذیر همراه با عمیق شدن در زنجیره است. یکی از آسیبشناسیهای رایجی که برای علتیابی نرسیدن به این هدف در صنایع ایران گفتهمیشود فقدان رقابت کافی در بین بازیگران در بازار داخل و نبود آزادی ورود بازیگر جدید است. این پژوهش بهدنبال یافتن این سؤال است که آیا افزایش رقابت از طریق افزایش تعداد بازیگران در برخی صنایع میتواند مشکل عدم موفقیت تولید داخل را رفع کند یا ممکن است مشکلی بر مشکلات قبلی بیفزاید؟
این گزارش بیان میکند که بسیاری از صنایع، نیاز بالایی به مخارج مستمر تحقیق و توسعه دارند که به این صنایع، صنایع R&D-intensive یا صنایع مستلزم تحقیق و توسعه گفتهمیشود. بهعنوان مثال صنایع تکنولوژی (سختافزار و نرمافزار)، داروسازی، وسایلنقلیه موتوری و تجهیزات الکترونیک از این دستهاند. در این پژوهش اثر تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار بر این دسته از صنایع بررسی میشود.
این گزارش توضیح میدهد که مخارج تحقیق و توسعه نظیر هزینههای سرمایه ثابت فیزیکی (مثل ساختمان، ماشینآلات و...) در گروه هزینههای ثابت بنگاه دستهبندی میشوند. حجم هزینههای تحقیق و توسعه در صنایع مستلزم تحقیق و توسعه معمولاً بسیار بالاست. بهعنوان نمونه در کل صنعت خودروسازی آلمان، در سال ۲۰۲۱ میزان ۴۵ میلیارد دلار صرف هزینههای تحقیق و توسعه شدهاست. ازاینرو هرچه تیراژ تولید محصول نهایی بالاتر باشد، این هزینههای ثابت، روی تعداد بیشتری از محصولات سرشکن شده و هزینه تمام شده محصول نهایی که با کمک مخارج تحقیق و توسعه طراحی شدهاست پایینتر میآید. به این سرشکن شدن هزینههای ثابت روی تعداد زیاد محصول، صرفه مقیاس گفتهمیشود.
این گزارش ادامه میدهد که بهدلیل وجود صرفههای ناشی از مقیاس لازم است که تولیدکنندگان در این صنایع، بهاندازه کافی بزرگ بوده و در تیراژ بالا تولید کنند. از طرفی محدودیت طرف تقاضا ممکن است اجازه حضور تعداد زیاد بنگاه بهاندازه کافی بزرگ در اقتصاد را ندهد. در ادبیات اقتصادی، ساختار بهینه صنعت برای این صنایع با فرض محدود بودن طرف تقاضا، ساختاری با تعداد بازیگران کم که هریک در تیراژ بالا تولید میکنند تشریح شدهاست. تأمین انگیزه نوآوری از طریق رانت پسانوآوری، دیگر دلیل لزوم محدود بودن تعداد بازیگران در این صنایع است.
در این گزارش آمده است که شکست همکاری در بهرهمندی از صرفههای مقیاس خارجی و ناکاملی بازارهای مالی ازجمله دلایلی است که سبب میشود سازوکار بازار آزاد بهتنهایی نتواند ساختار بازار در صنایع مستلزم تحقیق و توسعه را بهحالت بهینه خود نزدیک سازد. هرچند سیاستهای آزادسازی مجوز، در برخی کسبوکارها بهتنهایی میتوانند مفید باشند، اما برای برای موفقیت در صنایع مورد بررسی این پژوهش، به سیاستهای صنعتی پیشنیاز نیازمندند و در غیر این صورت میتوانند حتی برای تولید ملی دارای ضرر هم باشند.
سیاستهای آزادی ورود به کسبوکارها که در ایران تحت عنوان تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار مطرح است، بدون وجود سیاستهای صنعتی پیشنیاز، ممکن است نتایج زیانباری برای صنایع مستلزم تحقیق و توسعه بههمراه داشتهباشند.
این گزارش توضیح میدهد که دلیل مهمی که کشورهای آمریکای لاتین عموماً نتوانستند از طریق سیاستهای آزادسازی، تولید ملی خود را ارتقا داده و صنعتی شوند، غیاب سیاستهای صنعتی کافی برای حمایت از تولید ملی بوده است. از طرفی تجربه سیاست صنعتی در صنایع خودروسازی، الکترونیک و ماشینآلات در کره جنوبی و صنعت سیکلتسازی در هند، مؤید این واقعیت است که سیاستهایی که تمرکز کافی ساختار صنعت در صنایع مستلزم تحقیق و توسعه را تضمین کند، یکی از دلایل پیشرفت این صنایع بودهاند. بررسی صنایع لوازم خانگی و خودروسازی در ایران و مقایسه آن با کشورهای موفق خارجی نشانمیدهد بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی، از تیراژ تولید کمتر از حد بهینه برای تولید همراه با طراحی بهره میبرند. این امر بدان دلیل است که این بنگاهها در بخش مونتاژ از زنجیره تولید فعالیت میکنند.
در این گزارش آمده است که سیاستهای آزادی ورود به کسبوکارها که در ایران تحت عنوان تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار مطرح است، بدون وجود سیاستهای صنعتی پیشنیاز، ممکن است نتایج زیانباری برای صنایع مستلزم تحقیق و توسعه بههمراه داشتهباشند. در شرایط فعلی اقتصاد ایران در غیاب سیاستهای صنعتی لازم، تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار در صنایع مستلزم تحقیق و توسعه میتواند سبب شود شرکتهای جدید زیادی با هدف مونتاژِ قطعات منفصله شکل بگیرد.
این گزارش توضیح میدهد که این مدل کسبوکار نیاز به هزینههای ثابت بالا ازجمله هزینههای تحقیق و توسعه نداشته درنتیجه در تیراژ تولید پایین به صرفه اقتصادی میرسد. در نتیجه تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، میتواند سبب تبدیل ساختار صنعت به ساختاری با تعداد زیاد بازیگر با تیراژ تولید پایین شود.
این گزارش خاطرنشان میکند که این ساختار صنعت برای تولیدی که همراه با طراحی و تحقیق و توسعه باشد، از منظر هزینههای صنعت، ساختاری غیربهینه است و ممکن است سبب شود امکانپذیری و انگیزه بازیگران فعلی این صنایع برای سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه بیشازپیش تضعیف گردد. بهعبارتدیگر، سیاستهای آزادسازی ممکن است به تله مونتاژکاری منجر شود و هرگز صنعت بزرگ داخلی شکل نگیرد. درنتیجه تا وقتی سیاستهای صنعتی لازم در صنایع مستلزم تحقیق و توسعه اعمال نشدهاند لازم است از تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار (آزادسازی ورود) در این صنایع اجتناب به عمل آید.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید