رئیس سازمان سنجش: نرمافزار کنکور الکترونیک آماده شده است
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور گفت: سازمان سنجش آموزش کشور زیرساخت نرمافزاری لازم برای برگزاری کنکور الکترونیک را فراهم کرده است و ما باید تا سال آتی زیرساختهای اجرایی آن را فراهم کنیم.
به گزارش سیتنا، عبدالرسول پورعباس در گفتوگو با ایسنا در خصوص نحوه برگزاری نوبت اول کنکور ۱۴۰۲، با اشاره به ساختار دفترچههای سؤالات و پاسخنامههای کنکور ۱۴۰۲ اظهار کرد: روند برگزاری آزمونهای سراسری باید رو به رشد باشد و شرایط برگزاری آزمونها نباید به نحوی باشد که موجب سکون یا حرکت رو به عقب باشد.
رئیس سازمان سنجش کشور با بیان اینکه دفترچه و پاسخنامه کنکور برای نخستینبار از سال ۸۴ تا ۸۸ به تعداد بیشتر افزایش یافت، خاطرنشان کرد: به طور طبیعی، این انتظار وجود دارد که هرکدام از دروس دارای یک دفترچه سؤال و پاسخنامه اختصاصی باشند. پس از سال ۸۸، سازمان سنجش آموزش کشور بنا به دلایل مختلف به شیوه قبلی برگزاری سنتی یعنی دفترچه و پاسخنامه واحد بازگشت.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره بازگشت سازمان سنجش به شیوه سنتی برگزاری کنکور تصریح کرد: شیوه سنتی به این نحوه بود که یک دفترچه سؤال با یک پاسخنامه ۳۳۰ گزینهای در اختیار داوطلبان قرار میگرفت. برگزاری کنکور با یک دفترچه سؤال سبب میشد که داوطلبان در یک لحظه با تعداد زیادی پرسش مواجه شوند که این موضوع عاملی برای استرس داوطلبان بود. افزایش میزان استرس داوطلبان به واسطه ساختار دفترچه از منظر علمی ثابت شده است.
پورعباس با بیان اینکه تغییرات دفترچههای سؤالات کنکور ۱۴۰۲ فقط "ظاهری" نیست، عنوان کرد: تعداد سؤالات آزمون ورود به دانشگاهها هم نسبت به سالهای گذشته کمتر شده، اما مدتزمان پاسخگویی به سؤالات به واسطه حذف دروس عمومی افزایش یافته است. من بر این باور هستم، مواجهه داوطلبان با دفترچههای آزمون که به صورت اختصاصی برای هر درس طراحی شده و مدت زمان پاسخگویی به سؤالات که آن نیز افزایش یافته است، مواجهه زیبایی است.
وی درباره نحوه پاسخگویی به سؤالات کنکور خاطرنشان کرد: به طور طبیعی، داوطلبان هنگامی که پاسخ به سؤال اول را در پاسخنامه درج کردند، محل سؤال دوم را کنترل نمیکنند. اگر داوطلبان یک سؤال را به طور موقت رها کنند، برای پاسخ به این پرسش یکبار دیگر به آن بازمیگردند و دیگر محل دقیق آن سؤال در پاسخنامه را چک نمیکنند. ساختار پاسخنامه جدید به نحوی طراحی شده که دیگر امکان درج پاسخ اشتباه در پاسخنامه از سوی داوطلبان بسیار کمتر شده است. پاسخنامهها بلوکبندی شدهاند. پاسخنامه را به نحوی طراحی کردهایم، اگر داوطلبان در درج پاسخ سؤالات اشتباه کنند، به اشتباه خود پیببرند.
نرمافزار کنکور الکترونیکی طراحی شده است
پورعباس درباره برگزاری آزمایشی کنکور الکترونیکی در بهمن ماه ۱۴۰۲ گفت: نخستین تجربه سازمان سنجش آموزش کشور برای برگزاری آزمون الکترونیکی مربوط به برگزاری آزمون تافل در سال ۸۵ میشود. در این زمینه، کشورهای پیشرفته تجربه برگزاری آزمون الکترونکی را دارند و آنها از مرحله آزمون الکترونیکی در یک مکان مشخص عبور کردهاند و آزمون را در خانه برگزار میکنند. درنظر داریم با ساماندهی مراکزی که برای برگزاری کنکور الکترونیک درنظر گرفتهایم، داوطلبان را شناسایی و آزمون را برگزار کنیم.
وی با بیان اینکه برگزاری آزمونهای بینالمللی با محوریت زبانانگلیسی نسبت به زبان فارسی سادهتر است، گفت: زبان انگلیسی به صورت کاراکتر به کاراکتر نوشته میشود اما ساختار نوشتاری زبان فارسی پیوسته است و برخی از حروف مثل "ت"، "ط" خاص هستند و تشابه زیادی دارند. پیش از دوره کنونی، زمانی که مسئولیت سازمان سنجش را برعهده داشتم، در ارتباط با برگزاری آزمونهای سراسری به صورت الکترونیک تصمیم گرفته بودم. این روزها، استفاده از کاغذ در آزمونهای بزرگ دنیا تقریبا منتفی شده است؛ چرا که برگزاری آزمون به صورت کاغذی میتواند هزینههای هنگفتی درخصوص چاپ سؤالات و حمل آن، به مسئولان برگزاری تحمیل کند.
پورعباس درباره ساختار آزمونهای الکترونیک توضیح داد: در این روش، سؤال بر بستر اینترنت میآید و بر بستر اینترانت توزیع و جمعآوری میشود. نتیجه خام آزمون بلافاصله پس از زمان برگزاری به اطلاع داوطلب میرسد. سازمان سنجش آموزش کشور، زیرساخت نرمافزاری لازم برای برگزاری کنکور الکترونیک را فراهم کرده است و ما باید از امروز تا سال آتی زیرساختهای اجرایی آن را فراهم کنیم. به منظور ایجاد زیرساخت اجرایی، شهر به شهر و محل به محل جلو میرویم.
وی افزود: سخن از برگزاری آزمایشی کنکور به شیوه الکترونیکی به میان آمده است، شاید این آزمون را در دو نقطه به صورت آزمایشی برگزار کنیم و رفتهرفته با افزایش میزان نقاط برگزاری آزمون الکترونیک، کنکور الکترونیک را در سراسر کشور برگزار میکنیم. اگر بخواهیم کنکور الکترونیک را در کشور برگزار کنیم باید شرایط به نحوی باشد که زیرساخت برگزاری این آزمون در یک محل مشخص برای تمام کشور وجود داشته باشد.
سه سناریو برای برگزاری کنکور الکترونیکی
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه سه سناریو برای برگزاری کنکور الکترونیک درنظر گرفته شده است، اظهار کرد: کنکور الکترونیک در یکی از بسترهای "کامپیوتر پایه"، "موبایل پایه "و "صفحه هوشمند پایه" برگزار میشود که هر سه مورد در حال بررسی است. اگر بستر استفاده از روش موبایلپایه ایجاد شود، داوطلب با موبایل خود به محل برگزاری میرود و با نصب اپلیکیشنهای خاص در آزمون شرکت میکند. همچنین در روش کامپیوتر پایه نیز داوطلب به یک مکان مشخص میرود و در آزمون شرکت میکند.
بانک سؤالات کنکور الکترونیک در حال تکمیل است
پورعباس با بیان اینکه بانک سؤالات کنکور الکترونیک در حال تکمیل است، توضیح داد: این بانک باید روز به روز بر مبنای حذفیات منابع آزمون و تغییرات کتب درسی بهروز شود. نرمافزاری که برای کنکور الکترونیک طراحی شده است به صورت اتوماتیک و برمبنای بودجهای که برای آن تعریف شده است از بانک سؤالات، سؤالات آزمون را طراحی و به حوزه برگزاری ارسال میکند.
امکان تقلب در کنکور الکترونیک وجود ندارد
وی ادامه داد: جامعه هدف برای برگزاری "کنکور الکترونیک"، داوطلبان کنکور هستند، اما تعداد داوطلبان در آزمونهای نخست محدود است. اگر آزمون به صورت الکترونیک برگزار شود، داوطلبان به صورت گروههای مشخص و در بازه زمانیهای مشخص شده در کنکور شرکت میکنند. روند برگزاری کنکور الکترونیک میتواند در نوبتهای متعدد و با توجه به ظرفیت موسسات برگزار شود، امکان تقلب و لو رفتن سؤالات وجود ندارد، چرا که سؤالات بلافاصله محو میشوند.
قطع اینترنت به صورت نقطهای
وی درباره قطع اینترنت در زمان برگزاری کنکور گفت: ما میخواهیم امکان ارسال عکس و فایل وجود نداشته باشد. دوربینهایی وجود دارد که به اندازه دکمه لباس هستند. اگر اینترنت محدود نشود، شاید امکان ارسال عکس وجود داشته باشد. برای جلوگیری از پیش آمدن مشکل در این زمینه، شورای امنیت کشور درباره قطع اینترنت به صورت نقطهای تصمیم گرفته است؛ تا آخرین حلقه امنیت کنکور یعنی اینترنت تکمیل شود. اینطور نیست که اینترنت به صورت ۱۰۰ درصدی مسدود شود یا به طور کامل رها شود. وزارت ارتباطات درباره مسائل فنی تصمیم میگیرد و این تصمیم میتواند قطع اینترنت یا کاهش پهنای باند باشد، تا یک پوشش امنیتی خوب برای برگزاری کنکور ایجاد شود.
پورعباس در پاسخ به این پرسش "شیوه برگزاری کنکور تا چه میزانی با روح عدالت آموزشی سازش و تضاد دارد" گفت: افراد با توجه به میزان امکاناتی که در اختیار دارند باید از خود انتظار داشته باشند. عدالت آموزشی هیچگاه مساوات نداشته است و داوطلبان بدانند که تحصیل در رشته پزشکی به معنای تحقق همه چیز نیست. دکترای رشته ریاضی هم به همان اندازه تحصیل در رشته پزشکی اهمیت دارد. پیشرفت در علوم بر عهده علوم پایه است و صِرف تحصیل در رشته پزشکی نباید به یک ارزش تبدیل شود.
وی ادامه داد: گاهی پزشک شدن به یک ارزش تبدیل میشود و گاهی قاضی شدن. عدالت آموزشی باید در مواجهه با جامعه هدف و برمبنای میزان ارزشها مشخص شود. کنکور همانند یک مسابقه است و داوطلبان با توجه به آمادگی خود، در این آزمون موفق میشوند. از سوی دیگر شاید تمام امکانات در اختیار یک فرد باشد اما استعدادی نداشته باشد.
رئیس سازمان سنجش گفت: سوابق تحصیلی دوران دبیرستان داوطلبان در کنکور ۴۰ درصد تاثیر دارد و داوطلبان میتوانند با برنامهریزی بهتر به موفقیت بیشتری برسند. بهرهمندی از امکانات نمیتواند یک معیار صفر و صد باشد. کما اینکه نفر اول یکی از گروههای آزمایشی کنکور ۱۴۰۱ اهل کهگیلویه و بویراحمد بود که امکانات این استان از متوسط امکانات تهران کمتر است.
وی ادامه داد: همچنین مناطق یک، دو و سه در کنکور درنظر گرفته شده و داوطلبان این مناطق با یکدیگر رقابت میکنند. به طور مثال یک داوطلب منطقه سه با داوطلب دیگری که در منطقه سه است، رقابت میکند. با توجه به ظرفیت و جمعیت هر منطقه، ظرفیتی برای پذیرش درنظرگرفتهایم.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید