رئیس شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانهای: نقش بخش خصوصی در شورای عالی فضای مجازی، مغفول است
رئیس شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، گفت: عدم حضور نماینده بخش خصوصی در شورای عالی فضای مجازی برای ما سؤال بزرگی است و این مسأله را پیگری میکنیم که بخش خصوصی هم در این شورا نمایندهای داشته باشد.
به گزارش سیتنا، مهندس آزاده داننده، در گفتوگو با بیستوپنجمین شماره ماهنامه مدیریت ارتباطات میگوید: کاربردهای IT در سالهای اخیر برای همه آشکار شده است و همه میدانند که راهحل برونرفت از بسیاری مسائل اقتصادی و اجتماعی، در استفاده از IT است. در همین حال مصادیق مختلف نگاه بخشی و سازمانی IT را در طول این چند سال دیدیم که این نگاههای بخشی مشکلزا بوده و جلوی رشد و توسعه این تکنولوژی را برای حل معضلات گرفته است و هر زمان یک راهحل را در ساختار حاکمیتی دیدند. تشکیل شوراهای مختلفی که میبینیم و تشکیل سازمانهای مختلف در سطح وزارتخانه و... همه راهحلهایی بوده که آزموده شده و مشکلاتش دیده شد. یک نگاه فراسازمانی و میان رشتهای به این موضوع، نگاهی است که به نظرم میتواند این معضل را حل کند و هماهنگی بین بخشها و دستگاههای مختلف برای پیشبرد کاربرد IT را فراهم کند.
او در مورد شورای تازه تشکیل شده فضای مجازی معتقد است: این شورا از نقطه مناسبی تشکیل شده است ولی اینکه مسیر را بتواند به خوبی و با موفقیت طی بکند، این شروع خوب تضمینی برای آن نیست. برای اینکه مسیر درست و مناسبی را طی بکند، طبیعتاً ساختار، منابع و برنامه مناسبی میخواهد. همانطور که گفتید، اطلاعرسانی از فعالیتهای این شورا در سطح وسیعی انجام نمیشود و بنابر اطلاعاتی که جسته و گریخته میگیریم، شورا در حال سازماندهی خودش است. غیر از حکمی که از طرف مقام معظم رهبری برای تشکیل شورا آمده، مدارک و مستندات پشتیبان زیادی برای تبیین نقش شورا، وظایف، جایگاه و ساختارش صورت نگرفته است. همین مرکزی که تشکیل آن در این حکم پیشبینی شده با عنوان «مرکز ملی فضای مجازی»، خود باید اتفاق بیفتد تا انجام این کارها را تسریع کند. من تصور نمیکنم در فاصله زمانی کوتاهی شاهد اقدامات مؤثری از طرف این شورا باشیم. بیشتر درکم این است که اینها بیشتر انرژی و تمرکزشان روی سازماندهی شوراست تا تشکیلات، ساختار و مأموریتها و وظایفشان را شناسایی کنند، شکل بدهند و در موردشان تفاهم کنند.
موضوعی که از طرف متخصصان و فعالان عرصه فناوری اطلاعات اشاره میشود این است که داخل چارت شورا حضور بخش خصوصی مشخص نیست و به صورت صریح عنوان نشده و از میان سهمیه افراد حقیقی و حقوقی که در آن قرار دارند، بخش خصوصی نادیده گرفته شده است.
ترکیب اعضای شورا قطعی است و هیچیک از اعضای آن -چه حقیقی یا حقوقی- نمایندگی بخش خصوصی را ندارند، بنابراین این مطالبه اصلی ما از این شوراست. با توجه به اینکه بخش عمده صنعت IT در کشور ما متعلق به بخش خصوصی است و در واقع فعالیتی که از بخش دولتی باشد در این عرصه خیلی کم داریم، عدم حضور نماینده بخش خصوصی در این شورا برای ما سؤال بزرگی است و این مسأله را پیگری میکنیم که بخش خصوصی هم در این شورا نمایندهای داشته باشد.
داننده در این گفتوگو به پرسشهای زیر پاسخ داده است.
برای اینکه یک اجماع نظر وجود داشته باشد، برای تنظیم سیاستها و برنامهریزی راهبردی برای این مباحث، فقدان وجود یک شورای بالادستی چقدر احساس میشده و آیا شوراهای موجود نمیتوانستند به هیچ نحو پاسخگوی این موضوعات باشند؟
نکتهای که وجود دارد این است که الان 2 ماه از تشکیل این شورا میگذرد اما فعالیت مشخصی بهطوری که اطلاعرسانی شده باشد، مشاهده نمیکنیم. چطور میتوانیم واقعاً امیدوار باشیم که این شورا چابک و پویا باشد تا بتواند مطالباتی را که از حوزههای مختلف در این زمینه میشود به شکل مناسب پاسخ دهد؟ آیا این موضوع تحققبخش است یا ممکن است ما شاهد این باشیم که این شورا هم دچار همان رخوت و مشکلاتی که شوراهای دیگر داشتند، بشود؟
پیرو مسأله حضور نماینده بخش خصوصی، پرداختن به مباحث اقتصادی و نقش سرمایه گذاری در توسعه صنعت IT مطرح میشود که از لحاظ محتوایی هم که بررسی میکنیم، میبینیم که در این شورا به موضوعات فناوری، امنیتی، علمی و فرهنگی با نگاه به نوع مأموریتها و ترکیب اعضا پرداخته میشود اما مسأله این است که به موضوع اقتصادی بهطور صریح یا ضمنی اشاره نشده است. با توجه به اینکه از طرف مقام معظم رهبری هم بحث تأکیدی بر اجرای اصل 44 قانون اساسی را داریم، چرا این موارد با توجه به تأکیداتی که پیش از این بوده، مشاهده نمیشود؟
شما اقدام خاصی را در نظر دارید تا به شکلی عنوان شود که سازمان در این شورا حضور داشته باشد. آیا برای طرح آن پیشنهادی دارید؟
به نظر شما شورایعالی فضای مجازی چه تأثیری میتواند روی فعالیت و برنامههای سازمان نظام صنفی رایانهای بهطور مستقیم یا غیر مستقیم داشته باشد؟
با توجه به اینکه میفرمایید سازمان به دنبال این است که در این عرصه حضور مؤثری داشته باشد، یکسری اشکالات هم مطرح میشود از جمله اینکه گفته میشود بخش خصوصی ایران توانمندی چندانی به دست نیاورده که بتواند در این عرصه نقشآفرین باشد. به نظر شما آیا واقعاً اینطور است، بخش خصوصی ایران توانمندی لازم را برای نقشآفرینی در عرصه ملی را ندارد؟
آیا میتوان برای سازمان به عنوان مقام مشورتی شورا نقش و جایگاهی را تعریف کرد؟
چه آسیبهایی میتواند این شورای تازه تأسیس را تهدید کند؟
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید