زوایای پیدا و پنهان اقتصاد ایران در فضای غبارآلود برجام
اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران، گفت: اقتصاد ایران به شکل انکارناپذیری سیاسی است و برجام میتواند فضای تحریمی اقتصاد ایران را به سمت و سوی اقتصاد دولتی نزدیکتر کرده و ریسک سرمایه گذاری در تولید را افزایش دهد.
حسن سبحانی، اقتصاددان و استاد دانشگاه تهران در گفتوگو با شهر فردا، با اشاره به وضعیت اقتصادی کشور درسال جاری، گفت: اقتصاد ایران به شکل غیرقابل انکاری با سیاست گره خورده است و وضعیت برجام بر اقتصاد کشورمان اثر گذشته و می توان گفت فضای تحریمی می تواند اثرات عمیق تری بر اقتصاد کشور داشته و بازار را به سمت وسوی دولت متمایل کند.
وی افزود: متغیرهایی نظیر نرخ ارز که ثبات نداشته و دارای نوسانات زیادی هستند ریسک سرمایهگذاری را افزایش داده و در نتیجه انتظار می رود بازار سرمایه و فعالیتهای دلالی بیشتر از بازار تولید رونق داشته باشد.
وی تاکید کرد: سوداگری در بازار ارز و سکه با وجود تبعات شکاف طبقاتی و گستردگی فقر بازی خطرناک اقتصاد دولتی است که در لایه های عمیق بازار اقتصادی وجود دارد و به نظر می رسد طرح یکسان سازی ارزی در شرایط کنونی کشور به مثابه سم مهلکی است که می تواند اقتصاد کشور را فلج کند. چرا که اقتصاد کشور به اندازه کافی ارز نداشته و بیکاری به وفور وجود دارد که برخی در این میان به خرید و فروش کاذب ارز روی آورده که اگر وضع مالیاشان بد باشد نان بخورند. اگر پولدار باشند رانت ببرند، لذا تعیین نرخ دلار و تغییر متناوب آن توسط دولت بهترین اقدامی است که می تواند از تورم انتظاری بکاهد.
سبحانی گفت: یکسان سازی نرخ ارز به معنای گران شدن دلار است که صاحبان آن دولت و تجار هستند و گران شدن ارز می تواند واردکنندگان ماشین آلات و تولیدکنندگانی که مواد اولیه وارد می کنند را تا مرز نابودی ببرد.
وی با اشاره به بازار مسکن، گفت: به نظر می رسد بازار مسکن نخستین بازاری است که در سال جاری تورم دو رقمی را تجربه کرده و با شیب قابل توجهی ادامه خواهد یافت، بنابراین بازار مسکن بیشترین اثر را بر تورم خواهد داشت.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید