تولید محصول از دانش و صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری گفت: بحث تولید محصول از دانش و صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد و ما امیدواریم با این جهت گیری جدید شاهد اتفاقات خوبی در اقتصاد دانش بنیان باشیم.
به گزارش خبرنگار سیتنا، دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در نهمین دوره مراسم تقدیر از برترینهای جشنواره نانو فناوری که در پایان نخستین روز سومین همایش بین المللی اقتصاد فناوری نانو برگزار شد، با اشاره به اینکه امروز بحث اصلی در صنعت، نوآوری است، اظهار کرد: نسل جدید می باید عقب ماندگی های گذشته را کنار بگذارد و دیدگاه اشتباه گذشته نسبت به پژوهش را تغییر دهد.
وی افزود: شیوه های مدیریتی گذشته در دوران حاضر جایگاهی ندارند. باید این مدل های دهه های پیش را تغییر دهیم. زمانی به پژوهش به عنوان مقولهای لوکس نگاه می کردیم چنان که تعدادی از وزرای گذشته و حال همچنان معتقدند پژوهش خروجی مفیدی ندارد.
دکتر ستاری با تاکید بر اینکه نیازمند ایده های جدید در حوزه های پژوهش هستیم بیان کرد: نمی توان پذیرفت به ازای 820 مقاله تنها یک پتنت یا یک طرح فناور ثبت شده داشته باشیم. اگر می خواهیم به درآمدزایی در حوزه پژوهش برسیم باید تفکر در حوزه پژوهش را تغییر دهیم. دانشگاه های کشور نباید دانشجویانی را فارغ التحصیل کنند که به دنبال کار دولتی باشند چرا که اقتصاد دانش بنیان بر این مبنا نیست.
دبیر هیئت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی با اشاره به نوآوری از شرکت های کوچک خارج می شود و در شرکت های بزرگ تسخیر بازار می شود گفت: باید ادبیات نوآوری را وارد دانشگاه های کشور کنیم که مدتی است این تلاش را در معاونت علمی و فناوری آغاز کرده ایم.
رییس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به محیط بکر دانشگاه ها برای پیاده سازی ایده های نوآورانه و خلاقانه عنوان کرد: دلیل موفقیت امروز در حوزه فناوری نانو این است که همگام با دنیا، قدم گذاشتن در این مسیر را آغاز کرده ایم. در نتیجه باید در سایر حوزه های دیگری همچون علوم شناختی که دارای ظرفیت های جدیدی است به پیشرفت های اینچنینی دست پیدا کنیم.
وی با تاکید بر اینکه جهت گیری ها باید به سمتی باشد که درصد قابل توجهی از دانشگاه ها درآمد خود را از محل فروش فناوری و ارتباط با صنعت تامین کنند افزود: متاسفانه دانشگاه های کشورمان شدیدا به درآمد دولتی و دانشگاه های غیردولتی به شهریه های دانشجویان وابسته هستند.
دانشگاه های باید محل فروش فناوری ها باشند بر این اساس با قراردادی که با دانشگاه ها منعقد کرده ایم هر کدام از دانشگاه های کشور که موفق به فروش فناوری شوند 5 درصد از مبلغ فروش جایزه می گیرند. به این دلیل که می خواهیم این ادبیات جدید را با یکدیگر تمرین کنیم.
دکتر ستاری با اشاره به اینکه همه بخش های کشور باید تغییرات مربوط به حوزه علم و فناوری را احساس کنند اظهار کرد: این مسیری است که باید با کمک یکدیگر آغاز کنیم و از آغاز راه جهت گیری صحیحی داشته باشیم تا به نتیجه مطلوب برسیم.
وی در پایان با قدردانی از دست اندرکاران ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی گفت: اگر چه ساختار ستادهای مختلف معاونت علمی با یکدیگر قابل مقایسه نیست اما ستاد نانو می تواند به عنوان الگویی موفق برای دیگر ستادها که در آغاز راه هستند مورد توجه قرار گیرد. بحث تولید محصول از دانش و صادرات آن باید به سرعت اتفاق بیفتد و امید داریم با این جهت گیری جدید شاهد اتفاقات خوبی در اقتصاد دانش بنیان باشیم.
اهمیت کالاهای مبتنی بر فناوری در دوران تحریم
دکتر سعید سرکار دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی نیز در این مراسم با بیان اینکه اقتصاد دانش بنیان را می توان به دو مولفه تقسیم کرد، توضیح داد: بخش اول کالاهای راهبردی است که در شرایط تحریم باید بسیار به شرایط تولید آنها توجه کنیم اما بخش مهم و قسمت اعظم این اقتصاد کالاهای مبتنی بر فناوری و نوآوری پیشرفته است.
وی افزود: از آنجا که در آنجا شرایط تحریم هستیم تجربه کرده ایم که هیچ گاه روی کالاهایی مثل پوشاک مورد تحریم قرار نگرفته ایم بلکه همواره کالاهای راهبردی و تاثیرگذار در پیشرفت کشور مورد تحریم واقع شده اند.
سرکار همچنین ابراز کرد: یک دهه علمی بسیار موفق در تبدیل ثروت به علم را تجربه کرده ایم و پشت سر گذاشته ایم. اما دوره کنونی تبدیل علم به ثروت برای تکمیل چرخه اقتصاد دانش بنیان ضروری تر از هر زمان است.
براساس این گزارش، دکتر سید مهدی رضایت، مدیر کارگروه توسعه نیروی انسانی ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی نیز گزارشی از بخش های مورد تقدیر در هفتمین نمایشگاه و جشنواره فناوری نانو ارائه کرد.
برگزیدگان
در نهمین دوره مراسم تقدیر از برترینهای جشنواره نانو فناوری، برگزیدگان در شش بخش برترین های فناوری نانو مورد تقدیر واقع شدند که عبارتند از: 1.محصولات فناوری نانو 2. متخصصان 3. دانشگاه ها و موسسات پژوهشی 4. مراکز رشد 5. آزمایشگاه ها 6. رسانه ها.
محصولات برگزیده: 1. داروی ضدسرطان سینا 2 دوکسوزوم از شرکت دانش بنیان اکسیر نانو سینا 2. فیلترهای نانویی از شرکت تولیدی و صنعتی بهران فیلتر 3. دستگاه نانو کویتاسیون از شرکت پیام آوران نانو فناوری فردانگر
متخصصان برگزیده: 1. دکتر مسعود صلواتی نیاسری عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان 2. دکتر مرتضی محمودی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران 3. دکتر شادپور ملک پور عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه های برگزیده: 1. دانشگاه تربیت مدرس، 2. دانشگاه صنعتی امیرکبیر 3. دانشگاه صنعتی شریف
موسسات پژوهشی برگزیده: 1. دانشگاه صنعتی شریف 2. دانشگاه تهران 3. دانشگاه تربیت مدرس
آزمایشگاه های برگزیده: 1. مرکز پژوهشی متالورژی رازی 2. مرکز تحقیقات فرآوری مواد معدنی ایران 3. آزمایشگاه تحقیقات نانو شرکت کارآفرینی و فناوری ایران
مراکز رشد برگزیده: 1. مرکز رشد سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران 2. واحدهای فناور شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان 3. فناوری پلمیر
رسانه های برتر: سیما: شبکه چهار، صدا: شبکه رادویی ایران، خبرگزاری ها: ایسنا، روزنامه ها: خراسان، بخش های خبری: خبر علمی، فرهنگی و هنری ساعت 18 شبکه چهارم سیما.
هفتمین جشنواره و نمایشگاه فناوری نانو از 14 تا 17 مهرماه در نمایشگاه بینالمللی تهران و به همت ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد.
همچنین سومین دوره مجمع بینالمللی اقتصاد فناوری نانو، 19 و 20 مهرماه جاری به همت ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در مرکز همایشهای بین المللی سازمان صدا و سیما برپاست.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید