کدخبر :9818 پرینت
12 مهر 1392 - 12:31

جای خالی دیپلماسی دیجیتال ایرانی در فضای مجازی

متن خبر

"توسعه اینترنت باند پهن ، رفع محدودیتهای ارائه اینترنت 3G و 4G و کاهش هزینه های اتصال کاربران می تواند از خدمات دولت یازدهم به ملت باشد تا از این طریق علاوه بر ارتقاء جایگاه بین المللی ایران در رده بندی های جهانی حوزه ICT ، زمینه برای توسعه دولت الکترونیکی و دیپلماسی دیجیتال فراهم گردد زیرا هر شهروند ایرانی در فضای جامعه اطلاعاتی و اینترنت می تواند به عنوان یک بلندگو و فعال عرصه دیپلماسی دیجیتال به نفع کشور و ملت خود فعالیت کند".

 

"نوید کمالی" محقق و پژوهشگر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در یاداشتی که برای سیتنا ارسال کرده، آورده است: "رشد روز افزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان موجب گشته است که موج تغییرات جامعه شناختی جوامع بشری را در بر گیرد. اثر اجتماعی فناوری های نوین و دیجیتال به حدی بوده است که امروز کمتر فعالیتی را می توان بدون بهره گیری از خدمات جامعه اطلاعاتی متصور شد.
عدم ارتباط و تبادل اندیشه ها در سطح جهانی منجر به شکل گیری ملتهایی گشته بود که خود را برتر از سایر تمدنهای بشری برمی شمردند زیرا آن ملتها جز ارتباطات درون قومی و ملی ، ارتباطی با جهان بیرون نداشتند لذا زبان ، فرهنگ ، نژاد و ... خود را برتر از سایر ملتها می دانستند. در واقع تا پیش از این مرزها و فاصله های جغرافیایی همچون سدی خلل ناپذیر مانع ارتباط و هم اندیشی جامعه بشری از فرهنگها و  مذاهب مختلف می شد.
شکاف عمیق اطلاعاتی در سده های پیشین به حدی بود که می توان وقوع بسیاری از جنگها و نبردهای خونین از جمله جنگهای صلیبی را به آن نسبت داد. ملتهای بی اطلاع از دنیای برون مرزی با هدف مقابله با ملتهایی که از جانب رهبرانشان  ستمگر ، ضعیف و اشغالگر جلوه داده شده بودند هزاران کیلومتر راه را می پیمودند تا به جنگ به آنها بپردازند.
اما عصر جدید و جامعه اطلاعاتی توانست شکاف اطلاعاتی را به بمباران اطلاعاتی تبدیل نماید. واقعیت این است که بر اساس جدید ترین آمارهای جهانی  اینترنت به عنوان یک بستر توانسته است بیش از 2/7 میلیارد انسان را که حدود 40 درصد جهان را تشکیل می دهند به هم مرتبط سازد.
در عرصه دیپلماسی و روابط برون مرزی فناوری اطلاعات توانسته است به ابزاری برای ایجاد ، شکل دهی ، ترویج و تبلیغ دیدگاههای سیاسی تبدیل شود. شهروندانی که تا پیش از این تنها می توانستند از نگاه بلندگوهای رسمی و حکومتی به جهان بنگرند امروز قادرند خود با جهان بیرون و شهروندان دیگر ملتها ارتباط برقرار کنند.
اهمیت ارتباط بین ملتها و شهروندان زمانی هویدا می شود که به این نکته توجه نماییم که شهروندان عادی کسانی هستند که سیاستمداران و گروههای سیاسی حاکم را در کشورها بر می گزینند.
بطور مثال می توان یکی از مهمترین دلایل عدم حمله نظامی ایالات متحده به کشور سوریه را در مخالفت بدنه اجتماعی این کشور با این نوع اقدامات برشمرد. زیرا شهروندان آمریکایی امروز نه از طریق رسانه های وابسته و سیاسی بلکه از طریف رسانه های آزاد و غیر داخلی به بحران سوریه می نگرند .
تاثیر پذیری روز افزون ملتهای جهان از فناوری های نوین ارتباطی موجب افزایش تعاملات فرهنگی و اجتماعی بین ملتهای گوناگون و جدا ازهم شده است که این خود در میان مدت و دراز مدت موجبات یکپارچگی ملتهای جهان در قالب یک ملت واحد خواهد شد.
تمدن و ملت ایران در طول تاریخ چند هزار ساله خود همیشه محور تاثیر گذاری بر تحولات جهانی بوده است بطوری که در 2500 سال پیش ایرانیان مبدع پیشرفته ترین سرویس ارتباطی آن دوره به نام چاپار بودند.
شاید چاپار به نظر ابتدایی باشد اما بوسیله همین سیستم ارتباطی حاکمان ایرانی تسلط و نفود خود را در مناطق مختلف جهان افزایش دانند و برای سالها امپراتوری روم و یونان را در جنگ های داخلی فرو بردند.
امروز با پیشرفت فناوری اطلاعات و به مدد فناوریهای ارتباطی عمق ارتباطات تا درون خانه ها و خانواده ها پیش رفته است.
شبکه های اجتماعی با صدها میلیون عضو امروز به ابزاری قدرتمند برای تغییر سیاستهای حاکمان بر جهان شده اند .
اینترنت و ابزارهای مبتنی بر آن امکان سخن گفتن مستقیم با ملتها را فراهم آورده است و هیئت های دیپلماتیک مانند گذشته به تنهایی رابط ملتها و دولتها نیستند . در حقیقت ارتباطات مجازی در بستر اینترنت شکل جدیدی از دیپلماسی به نام دیپلماسی دیجیتال را به وجود آورده است و به مدد این نوع نوین از دیپلماسی ملتها بدون محدودیتهای دهه های پیشین قادرند پیامهای یکدیگر رابه خوبی دریافت کنند.
امروز دولت یازدهم و نظام جمهوری اسلامی ایران قادر است تا با بهره گیری اصولی از ظرفیتهای فضای مجازی و جامعه اطلاعاتی پیام خود را برای جهانیان مخابره کند و حتی در اجتماعات مجازی برای علاقمندان بین المللی حتی در عمق سرزمینهای اشغالی دوره های آموزشی ایران شناسی و اسلام شناسی برگزار نماید.
بطور مثال بسترهایی مانند Second Life ، Facebook  و  Twitter می تواند برای تاسیس سفاتخانه های مجازی به کار گرفته شوند و با ایجاد ارتباط مستقیم با علاقمندان زمینه را برای آشنایی بیشتر مخاطبین جهانی با فرهنگ اصیل ایرانی – اسلامی مهیا سازند.
برای بهر گیری اصولی و موفق از فضای جامعه اطلاعاتی لازم است تا جایگاه فضای مجازی و فناوری اطلاعات بیش از پیش در کشور و ساختارهای نظام تقویت گردد البته نباید فراموش نمود که رهبر معظم انقلاب با تشکیل شورای عالی فضای مجازی بر اهمیت فناوری اطلاعات در توسعه داخلی و برون مرزی تاکید نمودند.
امروز نظام اسلامی ایران می تواند با تشکیل سفارتخانه های مجازی در کشورهایی نظیر ایالات متحده آمریکا و انگلیس زمینه را برای ارتباط بیش از پیش شهروندان و دانشجویان این کشورها با آرمانهای انقلاب اسلامی مهیا سازد.
دیپلماسی دیجیتال زمینه را برای پیگیری و صدور آرمانهای انقلاب در کنار بیان کردن دیدگاههای روزآمد  نظام اسلامی ایران نسبت به رویدادهای جهان مهیا می سازد لذا لازم است بیش از پیش به این حوزه پرداخته شود.
امروزه دولتهای امریکا و اسرائیل با بهره گیری از فضای مجازی بطور بالقوه در حال نشر دیدگاهها و اندیشه های خود در فضای مجازی هستند لذا بایستی با اقدام سریع موازنه را به نفع جهان اسلام تغییر داد.
بطور مثال یکی از ابتدایی ترین فعالیتها در زمینه دیپلماسی دیجیتال دو زبانه یا چند زبانه کردن وبسایتهای مطرح مانند وبسایتهای تاریخی و فرهنگی کشور می باشد که در این حوزه نیز پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم ولایت پیشگام بوده و با پشتیبانی از غالب زبانهای پر کاربرد جهان می تواند الگویی موفق در حوزه دیپلماسی دیجیتال کشور محسوب گردد.
البته نباید فراموش کرد که برای تجلی واقعی و قدرتمند دیپلماسی ایران در فضای دیجیتال بایستی توانمندیهای داخلی حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات بیش از پیش مورد حمایت و تقویت قرار گیرد .
خوشبختانه در دولت یازدهم شاهد هم سو شدن جریانهای سیاستگذار حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات هستیم که این خود می تواند موانع گسترش و نفوذ آی تی در جامعه ایرانی را برطرف سازد.
توسعه اینترنت باند پهن ، رفع محدودیتهای ارائه اینترنت 3G و 4G و کاهش هزینه های اتصال کاربران می تواند از خدمات دولت یازدهم به ملت باشد تا از این طریق علاوه بر ارتقاء جایگاه بین المللی ایران در رده بندی های جهانی حوزه ICT ، زمینه برای توسعه دولت الکترونیکی و دیپلماسی دیجیتال فراهم گردد زیرا هر شهروند ایرانی در فضای جامعه اطلاعاتی و اینترنت می تواند به عنوان یک بلندگو و فعال عرصه دیپلماسی دیجیتال به نفع کشور و ملت خود فعالیت کند .
لذا تلاش دولت در توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور بطور مستقیم زمینه را برای تقویت جایگاه بین المللی ایران در جهان آماده می کند".

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.