کدخبر :317888 پرینت
18 فروردین 1404 - 10:57

بررسی نیازمندی های تحقق شعار سال در حوزه فناوری اطلاعات

رئیس کمیسیون تأمین تجهیزات فاوای سازمان نصر تهران، معتقد است: تحقق شعار سال 1404 در حوزه فناوری اطلاعات مستلزم ایجاد زیرساخت‌های پایدار، انضباط مالی، تسهیل‌گری نهادی و نگاه راهبردی به مقوله‌ امنیت است و در شرایط کنونی که کشور با چالش‌های اقتصادی و فناوری روبه‌رو است، ایجاد تحول در این حوزه ضرورتی انکارناپذیر است.

متن خبر

مسعود شکرانی، عضو هیأت مدیره و رئیس کمیسیون تأمین تجهیزات فاوای سازمان نصر استان تهران در یادداشت ارسالی برای سیتنا آورده است:

بر این باورم که تحقق شعار سال 1404 در حوزه فناوری اطلاعات مستلزم ایجاد زیرساخت‌های پایدار، انضباط مالی، تسهیل‌گری نهادی و نگاه راهبردی به مقوله‌ امنیت است. در شرایط کنونی که کشور با چالش‌های اقتصادی و فناوری روبه‌رو است، ایجاد تحول در این حوزه ضرورتی انکارناپذیر است.

یکی از مهم‌ترین مشکلات، بی‌انضباطی مالی دولت است که در سال‌های اخیر فشار زیادی به بخش خصوصی وارد کرده است. متأسفانه در سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، تعهدات مالی دولت به پیمانکاران، به‌ویژه در حوزه فناوری اطلاعات، به‌درستی انجام نشده و نوسانات شدید ارزی نیز این شرایط را پیچیده‌تر کرده است. این روند موجب کاهش توان رقابتی شرکت‌های خصوصی و محدود شدن ظرفیت‌های نوآورانه شده است.

استفاده از ظرفیت‌های نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران که با فعالیت کمیسیون‌های تخصصی مختلف توان کارشناسی بالایی دارد، فرصتی بی‌نظیر برای دولت است تا از دانش و تجربه تخصصی این نهاد در رفع چالش‌های حوزه فناوری اطلاعات بهره ببرد. این همکاری می‌تواند به پر کردن خلاهای کارشناسی و اجرایی دولت کمک شایانی کند.

از سوی دیگر تلطیف نگاه امنیتی به کسب‌وکارهای حوزه‌ فناوری اطلاعات ضروری است. نگاه‌های سختگیرانه به فعالان این حوزه باید جای خود را به رویکردی هوشمندانه و متعادل بدهد تا علاوه بر حفظ منافع ملی، زمینه فعالیت بین‌المللی شرکت‌های فناورانه نیز فراهم شود. نوع نگاه امنیتی که اکنون حاکم است، سخت‌گیری بی‌قاعده به افراد کثیرالسفر و و بدگمانی نسبت به آنها در هر قالبی نوعی زیان کسب و کارهای این حوزه خواهد بود. این در حالی است که توسعه بازارهای کشورهای همسایه و مسلمان شمال آفریقا و تسهیل صادرات محصولات فناورانه، می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات مالی این صنعت را برطرف کند.

امنیت خاطر برای مردم و مصرف‌کنندگان نیز از ملزومات اساسی تحقق اهداف کلان است. سرویس‌های آنلاین باید پایدار، امن و قابل اعتماد باشند تا مردم بتوانند به سهولت از آن‌ها استفاده کنند. بخشی از مشکلات اخیر در پایداری سیستم‌های بانکی و مخابراتی، به‌ویژه در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴، ناشی از تخصیص ناکافی ارز و بودجه است. خوشبختانه در جلسه‌ای با حضور آقایان حکیم‌جوادی رئیس نصر کشور و زرین‌بخش و فراهانی در وزارت صمت، توافقاتی برای اصلاح محدودیت‌های کدهای H.S در حوزه زیرساخت انجام شد. امیدواریم بانک مرکزی به این تعهدات پایبند باشد.

از سوی دیگر محدودیت‌های اداری از سوی سازمان‌هایی مانند تأمین اجتماعی و اداره دارایی مانع فعالیت رسمی صادرات شرکت‌های فناورانه شده است. این سخت‌گیری‌ها باید اصلاح شود تا شرکت‌ها بتوانند به راحتی فعالیت‌های صادراتی خود را گزارش کنند. شرکت‌های ایرانی در حوزه‌هایی نظیر بازی‌سازی، بلاکچین و هوش مصنوعی از توان رقابتی بالایی برخوردارند و می‌توانند بخشی از نیازهای ارزی کشور و یا حداقل این حوزه را تأمین کنند.

اما برای تحقق این اهداف، به ملزوماتی نیاز است. از جمله تحول دیجیتال در تسریع در پیاده‌سازی دولت الکترونیک و هوشمندسازی خدمات عمومی. توسعه کسب‌وکارهای دیجیتال با حمایت از استارتاپ‌ها و شرکت‌های فناورانه برای ایجاد اشتغال و ارزش‌افزوده. ارتقای امنیت سایبری با تضمین امنیت اطلاعات و حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی و همچنین آموزش و مهارت‌آموزی با تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات.

متاسفانه در حوزه افتا به جای تمرکز و تنظیم سند کلان افتا شاهد افزوده شدن روزانه نهادها هستیم و هر یک به جای کار عمیق و اصولی ، کار را به صدور مجوز محدود کرده اند بدون آنکه اثر گذاری این مجوزها بررسی شده باشد

طبیعتا برای تحقق این ملزومات به زیرساخت‌هایی از جمله شبکه‌های پرسرعت و پایدار، مراکز داده قدرتمند و قوانین و مقررات مناسب با تدوین چارچوب‌های حقوقی برای تسهیل نوآوری و توسعه فناوری نیاز است.

در سال های اخیر، سازمان ها و دولت بودجه ها مربوط به آموزش پرسنل را بسیار محدود کرده است و باید توجه ویژه در حوزه آموزش باشد که شعارگونه نباشد.

علاوه بر شعار سال ما نیز بحث سند بالادستی برنامه توسعه هفتم را داریم که مطابق ماده 105 و تکلیفی که برای نظام صنفی رایانه ای مشخص شده، باید تحول دیجیتال را حداقل برای 10 وزارتخانه داشته باشیم که متاسفانه در سال 1403 را از دست دادیم و چهار سال بیشتر از برنامه توسعه باقی نمانده که در سال 1404 این کمبود را جبران کنیم.

در پایان، از دولت محترم انتظار می‌رود با همکاری نزدیک با سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران، گام‌های عملی و مؤثری در جهت حمایت از شرکت‌های فناورانه بردارد. تحقق شعار سال در حوزه فناوری اطلاعات نیازمند هم‌افزایی همه نهادها و ایجاد بسترهای لازم برای رشد و پیشرفت این صنعت است.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.