کدخبر :315502 پرینت
28 بهمن 1403 - 09:22

تسهیل فضای به‌کارگیری هوش مصنوعی و برپایی نظام حکمرانی داده در صنایع

رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران با اشاره به لزوم همکاری همه کمیسیون‌های تخصصی اتاق تهران در ارتباط با بهره‌برداری و بکارگیری هوش مصنوعی در صنایع مختلف، تاکید کرد که اتاق بازرگانی محلی برای بررسی تخصصی مسائل مرتبط با انقلاب صنعتی چهارم، هوشمندسازی صنایع و کاربست هوش مصنوعی در صنایع مختلف است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، نمایندگان بخش خصوصی در بیست‌ویکمین نشست کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران میزبان محمدمحسن صدر، معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران بودند.

در این نشست که نمایندگان تشکل‌ها و فعالان اقتصادی حوزه اقتصاد دیجیتال و اکوسیستم فناوری کشور حضور داشتند، مساله نقش و کاربرد هوش مصنوعی در آینده صنایع مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در ابتدای جلسه، رئیس این کمیسیون با اشاره به لزوم همکاری همه کمیسیون‌های تخصصی اتاق تهران در ارتباط با بهره‌برداری و بکارگیری هوش مصنوعی در صنایع مختلف، تاکید کرد که اتاق بازرگانی محلی برای بررسی تخصصی مسائل مرتبط با انقلاب صنعتی چهارم، هوشمندسازی صنایع و کاربست هوش مصنوعی در صنایع مختلف است.

مازیار نوربخش با تقدیر و تشکر از حضور رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در اتاق تهران، تاکید کرد که برنامه کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری در راستای تعامل بیشتر با دولت برای ارائه راهکارهای کارشناسی در جهت تسهیل فضای کسب‌وکار اقتصاد دیجیتال است.

پس از آن، محمدامیر فروغی، کارشناس حوزه هوش مصنوعی و تحول دیجیتال، به ارائه گزارشی با عنوان «هوش مصنوعی در صنایع ایران، تحول دیجیتال و فرصت‌های پیشرو» پرداخت.

او با تاکید بر استفاده از هوش مصنوعی و لزوم توسعه آن در صنایع، توضیح داد که هوش مصنوعی به نظام‌هایی اطلاق می‌شود که از داده‌ها می‌آموزد، تصمیم‌گیری کرده و به صورت خودکار کارهایی را انجام می‌دهد که به طور معمول و پیش از این به مهارت‌های انسانی نیاز داشته است.

فروغی گفت: از شبیه‌سازی رفتار انسان‌ها تا تحلیل داده‌ها و یادگیری از آنها، هوش مصنوعی توانسته است بسیاری از محدودیت‌های انسانی در صنایع مختلف را جبران کند. از این‌رو به‌کارگیری آن در صنایع موجب کاهش نیاز به نیروی انسانی و سرعت بخشیدن به عملیات مورد نیاز صنایع می‌شود.

این کارشناس حوزه هوش مصنوعی، ضمن برشمردن اهمیت این ابزار کاربردی در صنایع مختلف، به بررسی برخی از مزایای آن در صنایعی مانند نفت، گاز، پتروشیمی، خودروسازی و مخابرات پرداخت و تاکید کرد که پیاده‌سازی هوش مصنوعی در صنایع مختلف به ارتقای زیرساخت‌های دیجیتال، رفع مشکلات ناشی از کمبود نیروی متخصص، نیاز به سرمایه‌گذاری و همین‌طور فرهنگ‌سازی دارد.

الهام فراهانی، عضو هیات مدیره انجمن ملی هوش مصنوعی ایران، نیز در ادامه این نشست‌، ضمن تشریح سازوکارهای صورت پذیرفته در ارتباط با به‌کارگیری و توسعه هوش مصنوعی در صنایع مختلف، پیشنهاد کرد که برای هر صنعت، پروژه‌هایی تعریف و به وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات ارائه شود تا این پروژه‌ها بر اساس نیازهای واقعی صنایع با همکاری دانشگاه‌ها و انجمن‌های علمی بررسی و انجام شود.

فراهانی افزود: انجمن علمی آهن و فولاد ایران با همکاری صنعتگران بزرگ، موفق به ایجاد پروژه‌های علمی و عملیاتی شده است. این انجمن با تأسیس یک شرکت دانش‌بنیان، اقدام به تزریق فناوری‌های نوین به صنعت فولاد کرده و بدین ترتیب ارتباط مؤثری بین دانشگاه و صنعت برقرار کرده است.

این استاد دانشگاه بر ضرورت ایجاد ارتباط مؤثر بین دانشگاه‌ها و صنایع برای شناسایی مشکلات و ارائه راه‌حل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی تاکید کرده و گفت: برقراری ارتباط سازنده بین صنایع با دانشگاه‌ها و مراکز علمی، از اهمیت بالایی برخوردار است. وجود رشته‌های هوش مصنوعی در مقاطع مختلف دانشگاهی، جهت تربیت نیروی انسانی متخصص امری ضروری است و با توجه به افزایش تقاضا برای آموزش در این حوزه، لازم است که دانشگاه‌ها برنامه‌های آموزشی مناسبی را در این زمینه تدوین و طراحی کنند.

این عضو هیات مدیره انجمن ملی هوش مصنوعی ایران با تاکید بر اینکه باید سند جامع و کارآمدی در زمینه هوش مصنوعی تدوین شود، افزود: متأسفانه در حال حاضر کشور با کمبود یک سند جامع و کارآمد در زمینه هوش مصنوعی مواجه است. تهیه سند جامع می‌تواند نیازها و چالش‌های موجود را شناسایی کرده و راهکارهای مؤثری ارائه دهد.

الهام فراهانی با اشاره به لزوم دسترسی به داده‌های معتبر عنوان کرد: حجم زیادی از داده‌ها در صنایع مختلف وجود دارد اما کمبود کیفیت و قابلیت اعتماد در این داده‌ها، به عنوان یک چالش اساسی مطرح است. پیشبرد پروژه‌های هوش مصنوعی، ضرورت تدوین قوانین مناسب برای ثبت و مدیریت داد‌ه‌ها احساس می‌شود. این قوانین می‌توانند به ارتقای کیفیت داده‌ها و تسهیل در اجرای پروژه‌های هوش مصنوعی کمک کنند. این موارد می‌تواند به عنوان پایه‌ای برای ارائه پروژه‌ها به وزارت ارتباطات و سایر نهادهای ذی‌ربط مورد استفاده قرار گیرد و به توسعه هوش مصنوعی در صنایع مختلف کشور کمک کند.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز در بخشی از این نشست با اشاره به نحوه قانونگذاری و نارضایتی بخش خصوصی از شرایط کنونی حوزه اقتصاد دیجیتال، از چالش‌های اساسی در حوزه سیاستگذاری و مدیریت گفت و عنوان کرد که در چنین شرایطی طبیعی است که خروجی نهایی برای کسب‌وکارها و مردم رضایت‌بخش نباشد.

محمدمحسن صدر گفت: یکی از عوامل مؤثر در این مسئله، فرهنگ عمومی و نگرش افراد در حوزه‌های علمی و صنعتی است. علاوه بر این، در شرایط کنونی مشاهده می‌شود که تفاهم‌نامه‌های متعددی بین افراد و سازمان‌ها منعقد می‌شود، اما این توافق‌ها غالباً بدون برنامه‌ریزی صحیح و هدفگذاری مشخص صورت می‌گیرد، که نتیجه‌ای درخور نیازهای واقعی جامعه و بازار نخواهد داشت. این نکات نشان‌دهنده نیاز به بازنگری در رویکردها و مدیریت کارآمد به منظور استفاده مؤثر از فناوری‌های نوین است.

او افزود: رقابت‌های بی‌مورد بر سر امضای تفاهمنامه‌ها و عدم وجود یک نقشه راه مشخص برای همکاری بین بخش‌های دولتی و خصوصی، مشکلاتی جدی ایجاد کرده است. این وضعیت نه‌تنها مانع از پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی می‌شود، بلکه به سردرگمی و ناهماهنگی در اجرای پروژه‌ها نیز منجر میشود.

صدر با اشاره به اینکه وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات باید به عنوان نهاد اصلی مسئول زیرساخت‌های پردازشی شناخته شود، گفت: بسیاری از مراکز داده دولتی با ظرفیت‌های به مراتب پایین‌تر از ظرفیت‌های خود فعالیت می‌کنند و این در حالی است که نیاز به سرمایه‌گذاری و استفاده بهینه از منابع احساس می‌شود. همچنین برای جلوگیری از هدررفت، باید یک برنامه‌ریزی دقیق و منطقی صورت گیرد.

معاون وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات با تاکید بر ضرورت مدیریت داده‌ها و تعریف و اجرای حکمرانی داده، عنوان کرد که بدون دسترسی به داده‌های مناسب و تجمیع آنها توسط سازمان فناوری اطلاعات، پیشرفت در زمینه هوش مصنوعی ممکن نخواهد بود.

او افزود: درخصوص حفظ حریم خصوصی و امنیت داده‌ها نیز باید سیاست‌های مشخصی تنظیم شود. تربیت نیروی انسانی متخصص در حوزه هوش مصنوعی و فناوری‌های مرتبط نیز امری ضروری است و آموزش‌های تخصصی و کاربردی باید در اولویت قرار گیرد تا بتوان نیروی کار ماهر و توانمند در این حوزه پرورش داد. همچنین محتوای دوره‌های آموزشی باید به نحوی طراحی شود که نیازهای واقعی صنعت برآورده شود.

محمدمحسن صدر ضمن تاکید بر اهمیت همکاری با بخش خصوصی در جهت پیشبرد اهداف اقتصاد دیجیتال، خواستار ایجاد بستر مناسب برای تعاملات بیشتر بین دولت و بخش خصوصی شد.

او با اشاره به اهمیت بالای ایجاد فرصت‌های بین‌المللی برای متخصصان ایرانی، گفت: با ایجاد پروژه‌های مشترک با کشورهای دیگر، می‌توان به توسعه فناوری و جذب سرمایه‌گذاریهای خارجی یاری رساند و این رویکرد نه‌تنها به نفع متخصصان ایرانی بوده، بلکه به رشد و شکوفایی اقتصاد دیجیتال کشور نیز کمک شایانی خواهد شد.

در ادامه این نشست برخی نمایندگان تشکل‌ها و فعالان اقتصادی حاضر در جلسه، به طرح مسائل، ابهامات و پیشنهادهای خود پرداختند و با نقد برخی تصمیم‌های غیرکارشناسانه اتخاذ شده توسط وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات برای اپراتورهای هوشمند و تأثیرات منفی بر اقتصاد دیجیتال و افزایش مهاجرت فعالان حوزه اقتصاد دیجیتال، از کسری بودجه و لزوم افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی جهت دستیابی به اهداف برنامه توسعه هفتم گفتند.

نمایندگان بخش خصوصی تاکید داشتند که باید قبل از تصمیم‌گری و سیاستگذاری برای رفع مشکلات کلان حوزه اقتصادی دیجیتال، باید از متخصصان دست‌اندرکار و فعالان بخش خصوصی نظر خواهی کرد. آنها هم‌چنین بر اهمیت حمایت و تامین سرمایه جهت توسعه کسب‌وکارهای نوپا تاکید کردند.

مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق تهران نیز در پایان این نشست، ضمن جمع‌بندی مباحث مربوطه، پیشنهاد تشکیل یک کارگروه در کمیسیون جهت طراحی پروژه‌های جدید با هدف به‌کارگیری هوش مصنوعی را مطرح کرد.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.