هلهوهوله، تلویزیون و رایانه بلای جان نسل آینده
سیتنا - چاق، چاقتر و باز هم چاقتر...آمار میگوید این وضعیت جامعه ایران از گذشته نه چندان دور تاکنون است. فستفودها و پشت میز نشینی هم در«ترین» شدن ایران در دنیا به لحاظ چاقی بسیار تأثیرگذار بوده است.
خطرات ناشی از چاقی فقط در کمین بزرگسالان نیست، بلکه کودکان هم در معرض عوارض چاقی هستند و این مشکلی است که نسلهای آینده جامعه ایران را تهدید میکند. به تازگی محققان اعلام کردهاند که ایران جزء 10 کشور نخست دنیا از نظر پرخوری است.
دیروز وزارت بهداشت خبر از تدوین برنامه پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی را داده و یکی از این برنامههایش پیشگیری از چاقی در کودکان و نوجوانان است.
وزارت بهداشت میگوید که اضافه وزن و چاقی اکنون به یک مشکل عمده بهداشتی در کشور تبدیل شده است. قرار است که برنامه پیشگیری از چاقی در کودکان، نوجوانان و دانشآموزان از امسال در یک یا دو دانشگاه کشور به اجرای آزمایشی گذاشته شود و پس از حصول نتایج آن به کل کشور گسترش مییابد.
ربابه شیخ الاسلام مدیر مؤسسه تغذیه سلامت و توسعه با اشاره به اهمیت طبقه بندی سنی کودکان در معضل چاقی به قانون میگوید: «مدتی قبل آمار کودکانِ چاق که زیر 6 سال سن دارند، حدود هشت درصد بوده است اما توزیع آن در سطح کشور نابرابر است. مثلا در استانهای جنوبی مانند سیستان و بلوچستان، بوشهر و هرمزگان که آب و هوای خشکی دارد و بارندگی هم کم است، کودکان بیشتر مبتلا به کموزنی و سوءتغذیه هستند. در شهرهای بزرگ و مناطق مرفه به دلیل مصرف زیاد فستفود و هله و هوله و تنقلات بدی که کودکان میخورند، روز به روز چاقتر میشوند.»
وی با تأکید بر این نکته که چاقی کودکان و نوجوانان زنگ خطری است که به صدا درآمده و باید جدی گرفته شود، به این موضوع اشاره میکند که سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که از جمعیت بالغ دنیا هر سه نفر یک نفر مبتلا به افزایش فشار خون و از هر 10 نفر یک نفر مبتلا به دیابت است و این موضوع یعنی اینکه ما با یک هجمه وسیع بیماری های غیر واگیر مواجه هستیم.
خطر بیماریهای غیرواگیر در کمین آیندهگان
سازمانهای جهانی که مسائل بهداشتی را تحت نظر دارند، چاقی را به عنوان مشکل اصلی بروز بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماریهای قلبی، دیابت و سرطان در قرن 21 قلمداد میکنند.
مطالعات نشان داده که چاقی دوران کودکی بطور چشمگیری باعث افزایش ریسک بیماریها در دوران جوانی و میانسالی میشود. چاقی کودکان و نوجوانان با ریسک بروز بیماریهای قلبی و عروقی در کودکی و بزرگسالی در ارتباط است. علاوه بر این خطر بروز چاقی در بزرگسالی نیز در این افراد بالاتر بوده است
در دهه اخیر افزایش عوارض ناشی از چاقی مانند بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، آرتروز، سرطانها و بیماریهای کیسه صفرا به شدت رو به افزایش است. مهمترین مشکل در آینده افزایش چاقی در کودکان است.
به گفته متخصصان حدود 15 درصد کودکان کشور دچار چاقی هستند که باعث بروز عوارض قلبی و عروقی و دیابت در سنین پایین خواهد شد. پیشبینی شده که اضافه وزن و چاقی تا 30 سال آینده در افراد 20 تا 30 سال باعث افزایش بیماریهای قلبی و عروقی میشود.
در این باره مدیر مؤسسه تغذیه سلامت و توسعه میگوید: «بارها تأکید شده که اگر برنامهای برای پیشگیری از چاقی و عوارض ناشی از آن داریم، باید از بدو تولد و حتی دوران بارداری شروع شود. متأسفانه در کشور ما به دلیل اینکه قبلا فقط سوءتغذیه کودکان مد نظر بوده تمام برنامهها برای پیشگیری از سوءتغذیه کودکان بود. در حال حاضر خانوادهها چاقی کودکان را به عنوان یک مشکل نمیبینند. بیشتر نوجوانان 10 تا 12 ساله چاق هستند و شکمهای برآمده دارند. این موضوع علامت هشدار است زیرا احتمال ابتلا به بیماریها در سنین پایین در حال رواج و سن مبتلا به سرطان و سکته هم کاهش یافته است. این اتفاق به دلیل غفلت از چاقی کودکان است.»
تنقلات ارزان و ناسالم بلای جان کودکان هستند
بررسیها نشان میدهد به علت تغییر سبک زندگی، چاقی در میان تمام گروههای سنی و به خصوص گروه سنی کودکان رو به افزایش است. افزایش انرژی دریافتی نسبت به انرژی مصرفی عامل اصلی شیوع چاقی در کودکان است. نشستن طولانی مدت جلوی تلویزیون و یا بازیهای کامپیوتر، عدم فعالیت بدنی و کمبود تحرک موجب چاقی در کودکان میشود. همچنین دسترس راحت به انواع تنقلات و هله و هوله پرکالری، بینظمیهای غذایی و مصرف فراوان فستفودها در افزایش وزن بیرویه نسل کودک و نوجوان تأثیر چشمگیری داشته است.
متخصصان میگویند که والدین کودکان را مجبور به مصرف تمام غذای داخل بشقاب نکنند. همچنین از دادن تنقلات و هله و هوله به کودکان هنگام تماشای تلویزیون و بازیهای رایانهای پرهیز کنند.
مدیر مؤسسه تغذیه سلامت و توسعه میگوید: «وزارت بهداشت اجازه تولید این همه تنقلات ناسالم را برای کودکان نباید صادر کند. حتی تبلیغ آن نیز باید ممنوع شود و فرهنگ سازی بسیج گونهای برای مراقبت از کودکان ایجاد شود. تمام هله و هولهها و تنقلات چرب و شور برای سلامتی مضر است و کودکان هم بیشتر از آن استفاده میکنند.»
وی در ادامه به نقش وزارت بهداشت اشاره میکند تا مجوز این مواد ناسالم را صادر نکند و میگوید: «روز به روز آمار فستفود فروشیها در حال افزایش است و وزارت بهداشت دخالت نمیکند. بیشتر این مراکز از روغنهای سوخته که سرطانزا هستند، استفاده میکنند و نظارت و کنترل بر این مراکز ناکافی است.»
به هرحال چاقی جزء بیماریهای خاموش نیست، زیرا شکمهای برآمده به سرعت این بیماری را لو میدهند. اما خاموش نبودن آن باعث نشده که برای کنترل آن فکری شود. همانطور که آمار میگوید ایرانیها مدام در حال پرخوری و چاقتر شدن هستند.
منبع: سیران سعدی - قانون
افزودن دیدگاه جدید