بررسی چالش ها و راهکارهای تحقق حکمرانی هوشمند در کشور
مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی چالش ها و راهکارهای تحقق حکمرانی هوشمند در کشور پرداخته و مهمترین چالشهای حکمرانی هوشمند را عدم توسعه زیرساختهای دیجیتال، خلأ داده و آمار در نظام حکمرانی، امنیت دیجیتال، چالش سواد دیجیتال در حکمرانی هوشمند، ضعف در یکپارچهسازی اطلاعات میان دستگاهی و مصورسازی کلاندادهها و نمایهسازی و تحلیل اطلاعات دانسته است.
به گزارش سیتنا، دفتر مطالعات حکمرانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در گزارشی با عنوان « چالشها و راهکارهای تحقق حکمرانی هوشمند در کشور و ارائه توصیه های سیاستی برای مجلس شورای اسلامی» اظهار کرد که یکی از مفاهیمی که در سالهای اخیر در حوزه حکمرانی گسترش یافته، مفهوم «هوشمندسازی» در عرصه عمومی است. عبارت «دولت هوشمند» و «حکمرانی هوشمند» در سالهای اخیر توسط مدیران و مسئولان ارشد کشور مورد استفاده قرار گرفته و اقداماتی نیز در راستای تحقق این مفاهیم در حاکمیت و دولت آغاز شده است. قوه مقننه در سالهای اخیر دغدغه مؤثری در تحقق فرایند هوشمندسازی فرایندهای داخلی و قانونگذاری در حوزه نظام تقنینی داشته است.
در این گزارش، حکمرانی هوشمند نسل نوینی از مطالعات حوزه دیجیتال از حکومت الکترونیک به هوشمندسازی دولت و نظام حکمرانی تعریف شده که مفاهیم جدیدی همچون مشارکت، شفافیت، مردممحوری، نوآوری و... را علاوه بر سازوکارهای مبتنی بر بهرهگیری فناوری اطلاعات بههمراه دارد. حکمرانی هوشمند با رویکردی نوآورانه در کنار مفاهیمی همچون دولت الکترونیک، دولت باز و دولت هوشمند به مشارکت شهروندان، تعاملپذیری و پاسخگویی، شفافیت، دیجیتالی شدن، دموکراسی و مردمسالاری تأکید میکند. در بررسی نمونهها و تجارب موفق در حکمرانی هوشمند پارلمانی، مطالعات موردی مختلفی در کشورهای گوناگون شناسایی شده که در این پژوهش، تجربه تدوین «استراتژی دیجیتال برای پارلمان هوشمند در کشور استرالیا»، «نقشه راه هوش مصنوعی در پارلمانهای اتحادیه اروپا» و «راهبرد پارلمان دیجیتال در انگلستان» مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاند.
این گزارش با بررسی مطالعات و پژوهشهای این حوزه مهمترین چالشهای حکمرانی هوشمند را عدم توسعه زیرساختهای دیجیتال، خلأ داده و آمار در نظام حکمرانی، امنیت دیجیتال، چالش سواد دیجیتال در حکمرانی هوشمند، ضعف در یکپارچهسازی اطلاعات میان دستگاهی و مصورسازی کلاندادهها و نمایهسازی و تحلیل اطلاعات دانسته است.
براساس ادبیات نظری و پژوهشی حوزه حکمرانی هوشمند، الگوهای مختلفی در زمینه توصیف، تبیین و تجویز حکمرانی هوشمند ارائه شده است. بهمنظور تحقق حکمرانی هوشمند در مجلس شورای اسلامی در این گزارش الگویی جهت ارتقای وضع موجود ارائه شده است. در الگوی ارائه شده با تمرکز بر دو محور توجه به عوامل زمینهای و ارتقای زیرساختی فناوری اطلاعات، تحول در چشمانداز و بازطراحی ساختاری انجام میشود. برای بازطراحی ساختاری نیز بهکارگیری ظرفیتهای نوآورانه و عملیاتیسازی راهکارهای تکنیکال و فنی میبایستی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین برای تثبیت پارلمان هوشمند مناسب است که راهبردنگاری پیامدگرا در دستور کار قرار گیرد.
بر همین اساس مبتنیبر اهمیت مفهوم «حکمرانی هوشمند» و ظرفیت آن در تحول ساختارها و فرایندهای مجلس شورای اسلامی، در این گزارش به شناخت نظری این مفهوم مبتنیبر بهرهگیری از ادبیات علمی این حوزه، تبیین مفاهیم مرتبط، تشریح مدلهای مفهومی این حوزه، بررسی تجارب موفق بینالمللی در این زمینه و درنهایت ارائه راهکارها و توصیههایی جهت تحقق «حکمرانی هوشمند» با تأکید بر سطح مجلس شورای اسلامی اشاره شده است.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید