کد مطلب: 

280866

ارز دیجیتال مشترک میان ۹ کشور آسیایی تشکیل می‌شود

بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرد که در حاشیه نشست اتحادیه پایاپای آسیایی که شامل کشورهای بنگلادش، بوتان، هند، ایران، مالدیو، میانمار، نپال، پاکستان و سریلانکا می‌شود، این ۹ کشور آسیایی به توافق رسیدند که یک ارز مشترک دیجیتال بانک مرکزی ایجاد کنند.
بانک مرکزی

به گزارش سیتنا، روابط عمومی بانک مرکزی ایران در گزارشی اعلام کرد: در نشست اتحادیه پایاپای آسیایی که در تهران برگزار شد، بر سر اضافه شدن ارزهای محلی اعضا و برخی از ارزهای دیگر چون روبل روسیه، یوان چین و درهم امارات نیز برای مبادلات میان کشورها توافق شده است. 

این اتحادیه شامل کشورهای بنگلادش، بوتان، هند، ایران، مالدیو، میانمار، نپال، پاکستان و سریلانکا است.

اضافه شدن ارزهای محلی اعضا و برخی از ارزهای غیرجهانروا همچون روبل روسیه، یوآن چین و درهم امارات به سبد اتحادیه پایاپای آسیایی و تشکیل یک ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) مشترک میان اعضای اتحادیه از جمله مهم‌ترین محورهای مورد بحث در پنجاه و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی است.

در همین راستا، فرهاد مرسلی، دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیایی، با بیان اینکه این اتحادیه قدمت طولانی دارد، افزود: اتحادیه پایاپای آسیایی از سال 1974 تشکیل شده است. در آن زمان معاهده برتون وودز که برای جهانروا سازی دلار و تعیین آن به عنوان ارز ذخیره جهانی شکل گرفته بود دچار مشکل شد و به طبع آن در آفریقا و آمریکای جنوبی و آسیا چندین اتحادیه برای استفاده از ارزهای محلی در مبادلات تجاری و بانکی تشکیل شدند.

این مقام مسئول بانک مرکزی تصریح کرد: این اتحادیه با ابتکار ایران تاسیس شد و دبیرخانه دائمی آن نیز در ایران فعالیت می‌کند. از زمان تاسیس تا یکسال پیش فعالیت‌های این اتحادیه به همان شکل قدیمی انجام می‌گرفت. از سال گذشته ما پیشنهاد کردیم که ارزهای محلی اعضا و برخی از ارزهای غیرجهانروا همچون روبل روسیه، یوآن چین و یا درهم امارات نیز به سبد اتحادیه اضافه شود تا کشورهای عضو بتوانند برای تسویه مبادلات تجاری و بانکی خود از این ارزها بهره ببرند و از وابستگی آنها به دلار کاهش یابد.

مرسلی، ادامه داد: موضوع دیگر، بحث تشکیل یک ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) مشترک میان اعضای اتحادیه است و شایان ذکر است، این ایده نیز با ابتکارعمل ایران مطرح شده است تا کشورهای عضو بتوانند روابط بانکی با یکدیگر را با تسهیل انجام دهند و برای تسویه‌ها از ذخائر ارزی خود کمتر استفاده کنند.

دبیرکل اتحادیه پایاپای آسیایی در خصوص حضور کشورهای غیرعضو در نشست تهران این اتحادیه گفت: علاوه بر کشورهای عضو، کشورهای روسیه، بلاروس، افغانستان و بانک توسعه اسلامی نیز حضور دارند. همچنین، یکسری از کشورهای غیرعضو نیز به صورت آنلاین به این نشست متصل شدند که از جمله آنها می‌توان به بانک مرکزی موریس از قاره آفریقا اشاره کرد.

وی در پاسخ به این سوال که چرا کشورهای غیرآسیایی در نشست این اتحادیه آسیایی شرکت می‌کنند؟ گفت: اتحادیه پایاپای آسیایی نزدیک به 20 سال است که در حال عضوگیری است و تا کنون تعداد اعضای آن به 9 کشور رسیده است و قرار است دو کشور دیگر نیز به این اتحادیه بپیوندند. اساسنامه آن در سازمان ملل تصویب شده است و زیرمجموعه آن به شمار می‌رود. بنابراین برای عضویت کشورهای غیرآسیایی ممانعتی وجود ندارد، اگرچه تابه‌حال این اتفاق نیافتاده است.

مرسلی در پایان سخنان خود در خصوص آثار و نتایج برگزاری این نشست تشریح کرد: نظام مالی جهان هم‌اکنون در حال پوست‌اندازی است. حضور دلار در  ذخائر ارزی کشورهای دنیا کاهش یافته است و کمتر از 70 درصد شده است. کشورهای جهان به تدریج به معامله با ارزهای محلی خودشان سوق پیدا کرده‌اند. برای نمونه کشورهای عضو بریکس به دنبال ابداع یک ارز مشترک هستند.

وی افزود: شاید آثار و نتایج این نشست به صورت محسوس طی روزها و هفته‌های آینده مشخص نشود، اما با توجه به تغییراتی که در نظام مالی جهان در حال رخ دادن است، قطعا آثار مثبتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت. گفتنی است، این اتحادیه هم دوجانبه تسویه‌ها را انجام می‌دهد و هم چند جانبه؛ برای مثال اگر ما در هند مازاد روپیه داشته باشیم و روسیه نیز در هند نیازمند روپیه باشد، ما می‌توانیم به یکدیگر کمک کنیم. اینها از جمله مزایا و آثار مثبتی است که اتحادیه پایاپای آسیایی برای تجارت و نظام بانکی ما خواهد داشت.

از طرف دیگر، محسن کریمی، معاون بین الملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به خبرنگار اسپوتنیک در تهران گفت: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و روسیه در ملاقات دوجانبه ای که با یکدیگر انجام دادند بر استفاده از ارزهای ملی و همچنین توسعه مناسبات بانکی تاکید کردند.

در شرایطی که اکنون برای هر دو کشور ایران و روسیه به واسطه تحریم‌ های آمریکا شکل گرفته، همچنین روندی که در راستای کند کردن تعامل کشورها توسط آمریکا انجام شده طبیعتاً کشورها به دنبال استفاده حداکثری از ارز های ملی خود هستند.

وی تاکید کرد: این موضوع از اراده های روسای بانک مرکزی ایران و روسیه نیز هست و این نشست به عنوان پنجاه و یکمین نشست اتحادیه پایاپای آسیایی با هدف کاهش وابستگی به ارزهای دلار، یورو و ارز های کشورهای ثالث است که طبیعتاً در راستای راهبردی که دو کشور ایران و روسیه در پی آن هستند قرار دارد و امسال از بانک مرکزی روسیه به عنوان ناظر در پنجاه و یکمین نشست این اتحادیه دعوت کردیم تا آن را ارزیابی کند و گزارش کشورها را بشنود، البته کشور روسیه نیز گزارش خود را توضیح خواهد داد و در خصوص پیوستن روسیه به این اتحادیه تصمیم‌ گیری می‌کند، البته کشورهای دیگر نیز با روسیه و راهبردهای مالی این کشور آشنا می شوند.

معاون بین الملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، هدف اصلی تشکیل اتحادیه پایاپای آسیایی را دلار زدایی از تعاملات کشورهای عضو دانست و بیان کرد: در دهه هفتاد زمانی که اتحادیه پایاپای آسیایی تشکیل شد محدودیت هایی در به کارگیری دلار به دلیل شوک های وارد شده در آن دهه وجود داشت، این اتحادیه برای کاهش وابستگی به دلار که آسیب‌ هایی را به اقتصاد کشورها در آینده هم میزد شکل گرفت.

اکنون به طریق دیگری به دلیل استفاده از دلار به اقتصاد کشورها آسیب می رسد، درست است که دلیل آسیب تغییر کرده، اما نوع آسیب و نتیجه آن ثابت است، نتیجه، کاهش وابستگی به دلار است که سال‌ های گذشته مورد مطالبه کشورها قرار گرفته و اتحادیه پایاپای آسیایی تصمیم گرفته در این موج جدید نقش آفرینی موثرتری داشته باشد و نیاز کشورهای عضو خود را به دلار کاهش دهد.

بانک اتحادیه پایاپای آسیایی با دعوت از کشورهای دیگر برای عضویت در این اتحادیه در تلاش است تا از مداخلات دارندگان ارزهای جهان روا مصون باشد.

محسن کریمی، معاون بین الملل بانک مرکزی ایران همچنین پیرامون نمایندگی بانک وی تی بی روسیه در ایران اظهار داشت: بانک وی تی بی روسیه هنوز در ایران شعبه افتتاح نکرده بلکه این بانک درخواست افتتاح نمایندگی رسمی خود را در ایران به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارائه کرد و ما پس از بررسی های لازم بر اساس قوانین و مقررات با تأسیس نمایندگی بانک وی تی بی روسیه در ایران موافقت کردیم.

اکنون دفتر نمایندگی بانک وی تی بی روسیه در ایران تاسیس شده و هنوز عملیات بانکی به معنای عملیات شعبه در این دفتر صورت نمی‌پذیرد، دفتر نمایندگی هر بانک در هر کشوری مسئولیت های خاص خود را دارد که عمدتاً از جنس بازاریابی، جلب مشتری و نیاز سنجی مشتریان آن کشور است بنابراین باید مورد توجه قرار بگیرد که نمایندگی بانک وی تی بی روسیه فعالیتی از جنس فعالیتهای شعبه بانکی انجام نمی دهد.

وی افزود: پس از یک الی دو سال گذر زمان از افتتاح نمایندگی یک بانک در یک کشور و پایان روند برنامه ریزی ها و نیازسنجی درخواست افتتاح شعبه از سوی بانک مورد نظر صادر خواهد شد و پس از آن افتتاح شعبه صورت خواهد گرفت.

محسن کریمی، معاون بین الملل بانک مرکزی ایران، ظرفیت سنجی بکارگیری پول های دیجیتال بانک های مرکزی کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیایی را از دیگر اهداف نشست ۵۱ ام این اتحادیه عنوان کرد و تاکید کرد این موضوع به معنای استفاده از رمز ارز ها نخواهد بود.

از دیگر ابتکارات مورد بررسی در نشست و پنجاه و یکم اتحادیه پایاپای آسیایی باید به ایجاد سیستم اختصاصی و شخصی سازی شده برای کشورهای عضو این اتحادیه جهت پیام رسانی های بین بانکی اشاره کرد که معاون بین الملل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، علت آن را در دسترس نبودن سوئیفت برای تمامی کشورهای عضو دانست و این سیستم را یک جایگزین مناسب برای سوئیفت توصیف کرد.

شایان ذکر است اجلاس اتحادیه پایاپای آسیا روز چهارشنبه، 3 خردادماه 1402، در تهران برای بحث، بررسی و تصویب راهکارهای دلارزدایی از اقتصاد کشورهای عضو برگزار شد.

انتهای پیام

به این محتوا امتیاز دهید: 

میانگین: 5 (1 vote)
سیتنا 3
2023-05-25 08:15

افزودن دیدگاه جدید