کدخبر :257959 پرینت
18 خرداد 1400 - 13:08

ستایشی: وزیر ارتباطات دولت آتی باید درک صحیحی از ضرورت تکیه بر توان تولید داخل داشته باشد

معاون بهره‌برداری و نگهداری مخابرات کشور در دوران جنگ، تاکید کرد: باید در وزارت ارتباطات دولت آتی، تشخیص دقیق ضرورت‌ها در درجه اول اهمیت باشد، لذا باید از مدیرانی استفاده شود که هم فهم توسعه‌ی استراتژیک داشته باشند و هم به ضرورت تکیه بر توان تولید داخل با استفاده از نیروهای متخصص داخلی اعتقاد داشته باشند.

متن خبر

دکتر سعید ستایشی، عضو هیئت علمی و استاد دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفت‌وگو با خبرنگار سیتنا پیرامون انتظارات از وزیر ارتباطات دولت بعدی برای اصلاح، بهبود و اقدام در بخش‌های مختلف حوزه‌ی ICT، گفت :«ما باید ابتدا دو موضوع مهم را در نظر بگیریم. اول اینکه ما در حوزه‌ی ارتباطات و فناوری اطلاعات، قبل‌تر کجا بودیم و اکنون در کجا ایستاده‌ایم تا ارزیابی درست و دقیقی از وضعیت فعلی پیدا کنیم. موضوع دیگر این است که به بررسی وضعیت و جایگاه کنونی کشورمان در جهان بپردازیم و آن را با شرایط و وضعیتی که کشورهای دنیا در حوزه ارتباطات و فناوری دارند مورد سنجش قرار دهیم. متاسفانه ما امروز وضعیت خوبی نداریم، اولویت‌ها را نشناخته‌ایم و راه و روش‌ها را تجربه نکرده‌ایم. نگاهی که تا به امروز بر این صنعت حکمفرما بوده است عمدتا یک نگاه غیرمسئولانه و غیر تخصصی بوده است».

معاون بهره‌برداری و نگهداری مخابرات کشور در دوران جنگ، گفت: «در دوران جنگ هشت ساله، ارتباطات و مخابرات نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری در استراتژی‌های جنگ بر عهده داشت. ما در دوران جنگ  مجبور بودیم که در ازای سرویس‌ها و خدماتی که جنگ طلب می‌کرد رویکردهای جدید و متفاوتی در عرصه‌ی مخابرات و ارتباطات اتخاذ کنیم. با این وجود در آن دوره، مخابرات پس از وزارت نفت به درآمدزاترین وزارتخانه تبدیل شد که دارای درآمد مازاد بود، چراکه اصل بر خدمت بود و تمام تلاش افراد بر روی همین موضوع متمرکز بود».

 او در ادامه خاطر نشان کرد: «متاسفانه در دوران پس از جنگ و طی سالیان گذشته، در حوزه‌ی ارتباطات و فناوری اطلاعات متحمل ضررها و پسرفت‌هایی در کشور شده‌ایم، مثلا در دوره‌ای کشور پر از BTSهای (آنتن‌های تلفن همراه) غیر استاندارد و ارتباطات غیرضروری و گرانقیمت شد. زیرا در این حوزه کار کارشناسی نشده بود و ضرورت استفاده از تکنولوژی‌های نوین مشخص نبود. در دورانی نیز ما شاهد بودیم که در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افرادی بدون داشتن تخصص و تجربه، پست و سمت‌های کلیدی را تصدی کردند و داعیه‌ی راه‌اندازی تکنولوژی‌های مدرن ICT داشتند که چون مورد مطالعه‌ی دقیق و درست قرار نگرفته بود، نه ضرورت آن مشخص بود و نه هیچ‌گاه کارگزار آن موضوع، فرد متخصص و مسوولی بود و در نهایت نیز با وجود هزینه‌های فراوان، این پروژه‌ها نیز به سرانجام نرسید».

مشاور و قائم مقام پیشین وزیر علوم در ادامه به خبرنگار سیتنا گفت: «زمانی‌که دنیا در عرصه‌ی مخابرات و فناوری در حال رشد و پیشرفت سریع بود، متاسفانه ما در ایران درگیر بحث‌های حاشیه‌ای شدیم که اصلا وجود خارجی نداشت. اکنون نیاز است به دنیا نگاه کنیم و ببینیم دنیا چه عرصه‌ای را طی می‌کند تا ما نیز آن را بر اساس نیازها در اولویت قرار دهیم. مثلا مباحث مرتبط با IT موضوعی است علمی که در فضاهای آکادمیک مطرح می‌شود، اگر بنا باشد ما چرخه‌ی سالم فناوری اطلاعات را در کشور دنبال کنیم ابتدا نیاز به فراهم آوردن صحیح و اصولی زیرساخت‌هاست. امروزه در دنیا در مورد مساله‌ای مانند انتخابات شرایط به گونه‌ای فراهم شده است که حتی نیاز به خروج از منزل نباشد و افراد در منزل با کمک اینترنت به راحتی در رای‌گیری شرکت کنند».
 
ستایشی در مورد راه حل برون‌رفت از مساله، گفت: «در درجه‌ی اول، دولت آتی باید تکلیف خود را با موضوع فناوری اطلاعات و ارتباطات روشن کند و آن را با شفافیت اعلام کند و در درجه بعدی فرد دارای صلاحیت و دلسوز در جایگاه مناسب قرار گیرد و نکته سوم نیز بحث دقیق فناوری است. متاسفانه طی سالیان گذشته، ما شاهد این مساله بودیم که توسعه‌ی زیرساخت‌ها را بین چندین شرکت خارجی توزیع کرده‌اند تا قیمت تمام شده کمتر شود، در حالی که در داخل ما نیروهای متخصص بسیار کارآمدی داریم که در این شرایط عملا بیکار می‌شوند. بسیاری از کشورها حتی کشورهای در حال توسعه نیز، فناوری را از پایه در کشور خود توسط متخصصان داخل کشورشان راه اندازی و مدیریت کرده و می‌کنند».

وی پیرامون خصوصیات تیم ارشد مدیریتی در وزارت ارتباطات دولت اتی، گفت: «تشخیص دقیق ضرورت‌ها در درجه اول اهمیت است و همچنین استفاده از مدیرانی که هم فهم توسعه‌ی استراتژیک داشته باشند و هم اینکه ضرورت تکیه بر تولید داخلی در کشور با استفاده از نیروهای متخصص داخلی را درک کرده و اولویت را به این موضوعات بدهند.»

انتهای پیام

خبرنگار: عاطفه ملکی

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.