سرنوشت عمارت زیبایی که «ناصرالدینشاه» در جاده چالوس بنا کرد (+تصاویر)
اینجا کاخ ناصری روستای شهرستانک استان البرز است، این کاخ 140 ساله که روزگاری همچون نگینی در انتهای روستای شهرستانک میدرخشید با وجود ثبت در فهرست آثار ملی امروز چنین وضعیتی دارد.
به گزارش ایسنا، یکی از ویژگیهای این منطقه که نظر ناصرالدین شاه را برای ساخت کاخی ییلاقی جلب کرده بود، وضعیت خاص و امتداد شرق-غربی دره شهرستانک است، این وضعیت باعث شده تا خورشید در اکثر ساعات روز بر فراز دره بتابد، به همین دلیل در فصل بهار و تابستان تابش مداوم خورشید در کنار برفهای موجود کوههای اطراف هوای دلنشینی را در این دره به وجود میآورد.
از صدور دستور ناصرالدین شاه تا ساخت کاخ سه سال زمان لازم بود اما از آن به بعد شاه قاجار هر سال مراسم آشپزان در این کاخ به راه میانداخت. «اعتمادالسلطنه» در کتاب خاطرات خود در اینباره مینویسد: هر سال در یک روز معین ناصرالدین شاه به اتفاق وزرا و رجال و شاهزادگان و دیگر نزدیکان خود به شهرستانک میآمد و مراسم مخصوص آشپزان را به راه میانداخت.
پس از ترور ناصرالدین شاه و پایان سلطنت وی، دیگر به این کاخ توجهی نشد، با انقراض سلسله قاجار، وضعیت کاخ ناصری با مرور زمان به مراتب بدتر شد زیرا در دوران پهلویها اهتمامی برای نگهداری کاخ وجود نداشت و طبقه دوم کاخ در همین دوره فروریخت تا اینکه در نهایت کاخ در سال 48 برای اقامت موقت کوهنوردان به سازمان تربیت بدنی واگذار شد تا هر روز ماهیت تاریخی خود را بیشتر از دست بدهد و به یک ویرانه بی ارزش شبیه شود.
حال کاخ ناصری بعد از انقلاب هم روز به روز بدتر میشد، قسمت حرمسرای کاخ رفته رفته زیر خاک مدفون شد و قسمت دیوانی نیز فقط یک طبقه آن باقی مانده بود تا اینکه سال77 در لیست آثار ملی قرار گرفت، 10 سال بعد قسمت حرمسرا از زیر خاک بیرون کشیده شد و در نهایت توسط میراث فرهنگی با امضا یک قرارداد در سال 94 تا سال 1414 به اجاره بخش خصوصی درآمد.
این اثر ملی با توجه به موقعیت مناسبی که دارد میتواند در فصول مختلف، سیل زیادی از گردشگران را به خود جلب کند اما در این مدت فقط چند آلاچیق بدقواره و نامانوس با بافت منطقه در کنار این کاخ جا خوش کرده است و کاخ ناصری که شاه قاجار روزگاری از جاده کالسکهرو شاهی و مسیر توچال به آن رفت و آمد داشت در وضعیتی اسفناک رها شده است.
گفتنی است با احداث اتوبان تهران - شمال و تونل منحصر به فرد «تالون»، فاصله 88 کیلومتری این روستا تا تهران (از مسیر جاده چالوس) آن هم با حجم بالای ترافیک در بسیاری از روزهای مختلف سال، تنها به چند کیلومتر کاهش یافته و در کمتر از 20 دقیقه میتوان از تهران به این روستا رسید بنابراین این کاخ در صورت رسیدگی میتواند به یکی از قطبهای گردشگری البرز تبدیل شود.
انتهای پیام
دیدگاهها
در عجبم. اون منطقه فرماندار و بخشدار و ...... نداره
مردم له له میزنن یه جایی مثل اونجا رو به تفرج بنشینند.
کاری نداره وزارت محترم ارشاد همونجور که صدها جای دیگه رو آگهی کرده اینجا رم بده بخش خصوصی هم احیا بشه هم پول گیرش بیاد هم مردم برن بگردن هم اشتغال ایجاد بشه.
دولتمردا بسم الله. جون هرچی مرده به فک و فامیل واگذار نکنید. دمتون گرم
و
افزودن دیدگاه جدید