کدخبر :276084 پرینت
18 دی 1401 - 12:14

خاندوزی: دولت به دنبال ثبات نرخ ارز در سامانه نیما است

وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت به دنبال تثبیت نرخ ارز روی یک رقم خاص نیست و به دنبال ایجاد ثبات بازار ارز در حول سامانه نیما است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، احسان خاندوزی در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: با توجه به اینکه کشور از سال ۹۷ تا ۱۴۰۱ یک دوره تورمی چهار ساله را پشت سر گذاشته، ستاد اقتصادی دولت به دنبال این است که همه ابزار‌ها برای مهار تورم را در دست بگیرد و اول هم از دولت شروع و سعی کرد کسری‌های بودجه خود دولت را مدیریت کند و دوم، از شبکه بانکی شروع و خلق پول بی‌ضابطه در شبکه بانکی کشور را مدیریت کرد.

وی افزود: در سومین مورد هم سعی شد عواملی که می‌توانست موجب انتظارات تورمی در آینده شود، مانند موضوع ارز را مدیریت کند؛ متاسفانه در آبان و آذر تا امروز دچار نوساناتی در بازار ارز شدیم. سیاست ستاد اقتصادی دولت در حوزه ارز ایجاد ثبات در بازار ارز است.

سخنگوی اقتصادی دولت خاطرنشان کرد: دولت به دنبال تثبیت نرخ از روی یک رقم خاص نیست و به دنبال ایجاد ثبات بازار ارز در حول سامانه نیما است. ما باید بتوانیم اکثریت واردات کشور را در سامانه نیما و با نرخی که در این سامانه براساس اقتضای اقتصاد کشور تعیین می‌شود، مدیریت کنیم و هم صادرکنندگان و هم واردکنندگان، ارز‌های خود را به سامانه نیما بیاورند، بنابراین اکثریت کالا‌های کشور از سامانه نیما و با نرخ‌هایی که بانک مرکزی مدیریت خواهد کرد، وارد می‌شود.

خاندوزی بیان کرد: بیش از ۸۰ درصد کل نیاز بازار ارز کشور در سامانه‌های نیما و ثنا تأمین می‌شود که شامل نیاز‌های حواله واردات کالا‌ها یا نیاز‌های ارز مسافری مردم است و بخش دیگری از نیاز‌های ارزی ما در سامانه نیما و بازار متشکل جواب داده نمی‌شود، مانند واردات کالای غیررسمی که در بازار غیررسمی می‌رود. درصد دیگر نیز باقی می‌ماند که خرید و فروش‌ها در کانال‌های فردایی ارز است، یعنی معادلات کاغذی که در این کانال‌ها انجام می‌شود و مجموعه آن با ارز بازار غیررسمی حدود ۱۵ درصد مجموع ارزی است که در کل کشور معامله می‌شود.

وی ادامه داد: آن چیزی که در شبکه‌ها و کانال‌ها گفته می‌شود که دلار به ۴۰ تومن رسیده یا پایین آمده، بخشی از نیاز‌های ارزی ما است که در آن کانال‌های معاملات کاغذی فردایی انجام می‌شود که بسیار کوچک است، یا آن چیزی است که ارز غیررسمی کالا‌های قاچاق ما را پشتیبانی می‌کند، در حالی که آن به عنوان یک پیشرو و یک نماگر، ذهنیت‌ها و انتظارات را تغییر می‌دهد.

سخنگوی اقتصادی دولت اظهار کرد: معتقدم بانک مرکزی و اهالی کسب و کار و تجارت کشور این روشنگری را به خوبی انجام دهند که دقیقاً مشخص شود چه بخشی از نیاز بازار ارز از طریق سامانه نیما تأمین می‌شود و چه بخش کوچکی از تجارت و بازار غیررسمی ما، از این نرخ‌ها تبعیت می‌کند.

خاندوزی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با تغییر رئیس کل بانک مرکزی سیاست‌های بانک مرکزی نیز تغییر می‌کند، گفت: دستورکار جدیدی که در دولت و بانک مرکزی در پیش گرفته شده، اجرای تدابیری جدید با تیم جدید است. بنای دولت و بانک مرکزی این است که تقاضا‌های ارز را مدیریت کند.

خاندوزی اضافه کرد: بخشی از مشکلاتی که در حوزه ارز در آبان و آذر شکل گرفته بود، ناشی از اشتباه تخصیصی بود که در یکی از زیرمجموعه‌های بانک مرکزی صورت گرفته و موجب شده بود ما مدت کوتاهی در مورد تقاضای واردات کالا‌هایی که می‌خواستند حتماً با درهم وارد شوند، دچار مشکل شویم و، چون در آن ایام درهم کم بود، باعث شده بود که این طور القا شود که کشور ارز کم دارد.

سخنگوی اقتصادی دولت بیان کرد: رفع این ایرادات مدیریتی که همه ارز‌ها خود را به سامانه نیما بازگردانند و واردات رسمی از سامانه نیما تغذیه شود و در مقابل شرکت‌هایی که متخلف هستند بانک مرکزی جدیت به خرج دهد و همچنین ما تخصیص ارزی داشته باشیم، جزو اقدامات و سیاست‌های جدیدی است که صورت می‌گیرد.

وی درباره کانال‌های فردایی ارز نیز، تصریح کرد: این کانال‌ها نه در ایام عادی، بلکه در روز‌های تعطیل که در تمام دنیا بازار تعطیل است، در برخی موارد ساعت هشت و ده روز تعطیل قیمت‌ها را بالا‌ها می‌برند، در حالی که مدیر آن کانال یک آقایی است که در استانبول حضور دارد و این کاملا حکایت از این می‌کند که ما در جنگ شناختی ویژه قرار داریم که ساعت ۱۰ صبح روز جمعه که اصلاً معلوم نیست چقدر خرید و فروش واقعی صورت می‌گیرد، قیمت بالا و پایین می‌رود.

سخنگوی اقتصادی دولت افزود: در چنین شرایطی که مردم و فعالان اقتصادی آگاه شدند چقدر از این افزایش‌ها انتظاری و روانی است که فقط در این دو سه ماه دامن خورد و بخشی هم به ایراداتی برمی‌گردد که در خودِ سیاست‌گذاری‌ها وجود داشت، عزم دولت و تعهد بانک مرکزی این است که کمک کنند با این سیاست جدید و اجماع نظری که شکل گرفته، شاهد ثبات در بازار ارز باشیم.

خاندوزی در مورد اینکه گفته می‌شود دولت برای اداره اقتصاد برنامه مشخصی ندارد، تصریح کرد: باید بین گلایه‌های مردم از شرایط اقتصادی (به ویژه در دو سه ماه اخیر، چرا که در ماه‌های اخیر ثبات نسبی داشتیم) و برخی از بدخواهی‌ها و هجمه‌های غیرمنصفانه تمایز قائل شویم. گلایه مردم کاملا به حق و درست است، قیمت مسکن و ارز برای مردم مهم است، انتقاد‌ها نسبت به افزایش قیمت گوشت به‌حق است و دولت برای مدیریت این مسائل تلاش می‌کند.

وی با تأکید بر اینکه سمت و سوی برنامه‌های دولت برای حل مشکلات است، گفت: در بهمن سال ۷۴ قله تورمی داشتیم، در شهریور ۱۴۰۰ نیز قله تورم دیگری داشتیم که ۵۹/۳ درصد است، امروز وضعیت تورمی کشور ما نسبت به هر دو قله تورمی در وضعیت پایین‌تری است، هر چند که بهینه نیست؛ برای دولت تورم ۴۰ درصدی هم مطلوب نیست و تمام سیاست‌های دولت این است که حتما در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به طور مستمر این تورم کاهش یابد.

ما باید بتوانیم اکثریت واردات کشور را در سامانه نیما و با نرخی که در این سامانه براساس اقتضای اقتصاد کشور تعیین می‌شود، مدیریت کنیم و هم صادرکنندگان و هم واردکنندگان، ارز‌های خود را به سامانه نیما بیاورند

سخنگوی اقتصادی دولت تصریح کرد: در همان شش ماه آغاز به کار دولت سیزدهم، تورم نقطه به نقطه حدود بیست درصد کاهش داشت، اما شرایط سال ۱۴۰۱ به‌گونه‌ای پیش رفت که شرایط به وضعیت امروزی برسد.

خاندوزی افزود: طبق آمار در بدترین نقطه نیستیم، اما اوضاع در مسیر بهبود است. تورم ۴۰ درصدی مطلوب دولت سیزدهم نیست، اما به طور مستمر در حال کاهش سرعت تورم هستیم، برای کاهش فشار تورمی اول از خودِ دولت و به‌کارگیری سیاست‌های خودکنترلی دولت و سخت‌گیری بر وزارتخانه‌ها آغاز کرده‌ایم.

وی گفت: دولت قبل، سال گذشته ۵۴ همت در ماه‌های اول از بانک مرکزی استقراض کرد، در حالی که مجموع تنخواهی که دولت سیزدهم در سالجاری از بانک مرکزی استفاده کرده، کمتر از هشت همت است. دولت در ابتدا اصلاحات را از خودش و سپس از شبکه بانکی کشور و مقابله با خلق پول بی‌ضابطه توسط برخی بانک‌ها آغاز کرد.

سخنگوی اقتصادی دولت در واکنش به اینکه گفته می‌شود دولت باعث و بانی افزایش نرخ ارز است، افزود: دولت اساسا ارز را با نرخ‌های فردایی عرضه نمی‌کند که با بالا رفتن قیمت آن، به سود برسد. حتما به نفع دولت است که برای فعالان اقتصادی ثبات ایجاد کند.

خاندوزی با اشاره به اقداماتی که برای کاهش فشار به مردم اتخاذ شده است، گفت: افزایش یارانه دهک‌های پایین جامعه، رایگان شدن گاز مصرفی برای کم‌مصرف‌ها و مناطق محروم، بیمه رایگان درمانی برای ده میلیون نفر، از جمله سیاست‌هایی است که دنبال شده تا فشار از مردم کاسته شود. براساس شواهدی که از اطلاعات اقتصادی مشهود است، پیش‌بینی می‌کنیم نابرابری‌ها کاهش بیشتری پیدا کند.

وی ادامه داد: بخشی از هجمه‌ها به دولت برای این است که بگویند تا زمانی که مسائل خارجی حل نشود، نمی‌توانید اقتصاد ایران را اداره کنید، البته از تعامل با همه اقتصاد‌های دنیا استقبال می‌کنیم؛ اما مسأله ما چک بلامحلی است که دولت قبل کشید و نتوانست آن را وصول کند، وگرنه منافع تمام مذاکرات نصیب کشور ما می‌شد، الان هم که دولت سیزدهم در مسیر ادامه مذاکرات است می‌خواهد چک با پشتوانه برای مردم ایران نقد کند.

سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه صادرات در ده ماهه امسال افزایش پیدا کرده است تصریح کرد: که این افزایش، هم به لحاظ حجم صادرات و هم ارزش صادرات بوده است، ترانزیت بیش از ۸ درصد افزایش داشته است؛ که نشان دهنده تعامل کشور با همکاری با سایر کشورهاست.

وزیر اقتصاد گفت: برخی از هجمه‌ها هم به دلیل ویژه‌خواری است، موضع دولت در قبال ابربدهکاران، فرار‌های مالیاتی، امضا‌های طلایی و... بخشی از این هجمه‌ها به دلیل از دست رفتن منافع است.

خاندوزی در مورد بدون برنامه بودن دولت در حوزه اقتصادی تصریح کرد: آیا بدون برنامه می‌شود ۲۰۰ هزار مجوز کسب و کار صادر کرد و نرخ بیکاری را به ۸/۹ درصد کاهش داد؟ تورم پیش‌رو کاهش یافته که نشان می‌دهد مسیر رو به بهبود است.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.