وجود 500 میلیون کاربر اینترنت، فرصتی مناسب برای نشر فرهنگ اسلامی
متن خبر
در حالی که ارتباطات اینترنتی مردم دنیا از فرهنگهای مختلف در حداقل زمان ممکن انجام میشود اما هنوز مسلمانان نتوانستهاند با استفاده از این ابزار ارتباطی، اندیشه اسلامی خود را به شکل صحیح و واقعی به مردم جهان بشناسانند و هنوز اسلام در افکار عمومی جهان در مهجوریت به سر می برد؛ این در حالی است که هر فردی با ورود به اقیانوس اینترنت، میتواند با کمترین هزینه به حقیقت ادیان مختلف پی ببرد.
به گزارش سیتنا به نقل از شفقنا، طبق بررسی های انجام شده در سال 2007 در کشورهای عربی اسلامی حدود 24 میلیون نفر از اینترنت استفاده می کردند، این میزان در سال 2009 میلادی به بیش از دو برابر آن یعنی 55 میلیون نفر رسید و از سال 2009 تاکنون نیز این تعداد در حال افزایش است و انتظار می رود به حدود 80 تا 100 میلیون نفر برسد.
در این بین تا سال 2009 میلادی حدود 40 میلیارد صفحه اینترنتی ایجاد شد که از این میزان تنها 40 میلیون صفحه از آنها به مسلمانان کشورهای عربی اختصاص دارد.
طبق بررسی های انجام شده در میان مسلمانان کشورهای عربی، از میان هر 50 پایگاهی که کاربران مسلمان به آن وارد می شوند، تنها یک یا دو پایگاه، اسلامی است و در برخی اوقات این میزان به صفر نیز می رسد.
بر اساس پژوهش های موجود، 50 درصد از افرادی که وارد اینترنت می شوند، فقط از چت و پیام های الکترونیکی آن «ایمیل» استفاده می کنند. با اینکه پایگاه های خبری بیش از 82 درصد از پایگاه ها را به خود اختصاص داده اند اما فقط 12 درصد از افراد از آنها استفاده می کنند که دلیل این امر را می توان وجود رسانه های جمعی دیگر از قبیل رادیو و تلویزیون دانست که نیازهای خبری را رفع می کنند.
می توان تنوع استفاده مسلمانان عربستان سعودی از پایگاه های مختلف اینترنتی را مورد تحلیل قرار داد. در بررسی ها، مشخص شده است از هر 50 پایگاهی که عربستانی ها به شکل روزمره به آنها وارد می شوند، 36 درصد پایگاه های مورد بازدید، خدماتی، 26 درصد چت و 8 درصد، تبلیغات و تجارت است و فقط 1 یا 2 پایگاه، اسلامی هستند.
با این حال مسوولان دینی کشورهای اسلامی اخیرا در راستای استفاده بیشتر کاربران اینترنت از پایگاه های اسلامی تدابیری اندیشیده اند تا زمینه نشر فرهنگ اسلامی فراهم شود. در کویت، انجمن دارالافتا به سازمان حفظ میراث اسلامی اجازه داده است تا از پایگاه هایی که به فعالیت های اسلامی می پردازند، حمایت مالی و معنوی کند که این عمل باعث می شود افراد فعال به افزایش پایگاه های اسلامی در اینترنت اهمیت بیشتری دهند و همین امر باعث معرفی اسلام به غیرمسلمانانی می شود که از این پایگاه ها بازدید می کنند.
در مصر و عربستان، وزارت های اوقاف و امور اسلامی اقدام به افتتاح شبکه های قرآنی کرده است که قرآن را به پنج تا هفت زبان دنیا ترجمه می کنند.
استفاده از اینترنت برای گسترش اسلام و دعوت به آن
مسلم است که مسلمانان تاکنون نتوانسته اند شبکه اینترنت را در اختیار خود قرار دهند و با وجود اهمیت این شبکه در زندگی مردم، آمارها بیانگر آن است که تعداد پایگاه های اینترنتی که با موضوع اسلام به وجود آمدند و در خدمت آن هستند، بسیار کمتر از پایگاه هایی هستند که به تبلیغ مسیحیت می پردازند. نسبت میان این دو نشانگر آن است که تعداد پایگاه های مسیحی حدود 1200 درصد از پایگاه های اسلامی بیشتر هستند.
نتایج تحقیقات جدید نشان می دهد که پایگاه های مسیحی در میان سایت های دینی، صاحب نفوذ هستند به طوری که 62 درصد از کل پایگاه ها را به خود اختصاص می دهند، این تعداد در مورد پایگاه های اسلامی به 9 درصد می رسد و با تعداد پایگاه های هندو که 9 درصد سایت های دینی را تشکیل می دهند برابری می کند.
به علاوه تمام ادیان مانند بوداییان و ادیان باطل یا انحرافی مثل بت پرستان و شیطان پرستان نیز دارای پایگاه های خاص خود هستند که به زبان های زنده و غیر زنده به کار خود ادامه می دهند و در این میان تعداد پایگاه هایی که به شکل مستقیم و غیرمستقیم به اسلام حمله می کنند، به ده ها هزار پایگاه می رسد.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته، سالانه میلیاردها دلار صرف ساماندهی پایگاه هایی می شود که علیه اسلام تبلیغ می کنند در حالی که تلاش های مسلمانان برای نجات اسلام و دفاع از آن و ایجاد و ساماندهی پایگاه هایی با این موضوع، از چند میلیون دلار نیز فراتر نمی رود. این در حالیست که امروزه تسخیر فضای مجازی برای دفاع از اسلام، قوی ترین اسلحه دفاعی به شمار می رود.
طبق آخرین آمارها از سال 1993 تاکنون حدود 650 پایگاه اینترنتی اسلامی به زبان عربی ایجاد شده اند که در ابتدا با استقبال چندانی مواجه نشدند اما امروز اوضاع بهتر شده و به دنبال حمایت اغلب کشورهای اسلامی از این شبکه ها، توجه افراد به آنها جلب شده است. با تمام اینها و به دلیل حضور بیش از 500 میلیون کاربر اینترنت در سراسر دنیا، ساماندهی و حمایت های بیشتری لازم است تا سایت های اسلامی و پایگاه هایی با محتوای دینی بتوانند در میان سایر پایگاه ها و ادیان شناخته شوند و مطالب مورد نیاز کاربران را فراهم کنند.
امروز اینترنت قوی ترین وسیله ارتباطی است، وسیله ای که میزان استفاده کنندگان آن روز به روز در حال افزایش است و در چنین حالتی این وظیفه مسلمانان است که از استقبال سراسری از اینترنت بیشترین استفاده را جهت تبلیغ اسلام و نشان دادن چهره واقعی آن ببرند.
اغلب حمایت کنندگان پایگاه های اینترنتی غیراسلامی در کنفرانس هایی که سالانه و ماهانه برگزار می کنند، به این حقیقت بارها اعتراف کردند که هدف اصلی و ابتدایی آنان ایستادگی در برابر انتشار اسلام و قرآن بوده و همگی در تلاش هستند تا مانع از انتشار عقاید اسلامی شوند و در تلاشند تا بر وحدت اسلامی چیره شده و مسلمانان را به فرقه گرایی بکشانند.
نتایج پژوهش ها نشان می دهد که مسلمانان باید شبکه و پایگاه های اینترنتی اسلامی را غنی کنند و نباید به ارائه اطلاعاتی سطحی بسنده کنند. اغلب افرادی که از اینترنت استفاده می کنند در گروه های سنی 16 تا 44 سال قرار دارند و باید اطلاعات ارائه شده در پایگا های اسلامی بتواند نیازهای دینی این گروه وسیع را در نظر بگیرد.
برخی پیشنهادهایی که برای استفاده بهتر از فضای مجازی در راستای نشر و معرفی اسلام واقعی مطرح شده، به این شرحند:
1- ایجاد پایگاه هایی که چهره درستی از اسلام ارائه دهند و جذاب و تشویق کننده باشند.
2- انتشار مجلات اسلامی بر روی اینترنت
3- افزایش کتب اسلامی اینترنتی
4- استفاده از اتاق های چت و ایمیل برای دعوت به اسلام و دفاع و معرفی آن. با استفاده از ایمیل می توان با فرستادن پیام به میلیون ها مسلمان و غیرمسلمان آن ها را جهت شناخت هر چه بهتر اسلام به پایگاه های اسلامی دعوت کرد.
منابع:
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید