کدخبر :4499 پرینت
12 آبان 1391 - 07:14

جزئیات نخستین موتور جستجوی ایرانی

متن خبر
فاز آزمایشی نخستین موتور جستجوی بومی با نام تجاری "پارسی جو" با پوشش 120 میلیون سند فارسی، راه اندازی شد و قرار است نسخه نخست این سامانه با پوشش 300 میلیون سند فارسی در اسفند ماه امسال به کاربران عرضه شود.

به گزارش سیتنا، راه اندازی موتور جستجوی بومی از اواسط سال 89 در دستور کار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات قرار گرفت که در آن زمان طرحی مطرح شد که براساس آن موتور حستجوگر ملی بر بستر شبکه ملی اطلاعات یا اینترانت کشوری پیاده سازی قرار گیرد. این موتور جستجوگر ملی که حتی عنوان موتور "یاحق" را نیز در ابتدا به خود گرفته بود اولین اولویت برای ارائه خدمات دستگاههای دولتی و غیردولتی با هدف تسهیل در ارائه اطلاعات سریع به مردم معرفی شد و قرار بود از تجارب کشورهای کره جنوبی و چین نیز در بهره برداری از آن استفاده شود.

 

نخستین موتور جستجوی ایرانی وارد عرصه شد

 

یکسال پس از اعلام اولین برنامه های وزارت ارتباطات برای راه اندازی موتور جستجوی ملی، سیاستهای این وزارتخانه برای اجرای این پروژه در کشور به نوعی تغییر کرد و مقرر شد برای ایجاد فضای رقابت فعالان داخلی در این عرصه چندین موتور جستجوی بومی راه اندازی و معرفی شود.

براین اساس سازمان فناوری اطلاعات ایران بحث حمایت از موتورهای جستجوی بومی و رتبه بندی آن ها را در دستور کار قرار داد.

 

هم اکنون و با گذشت بیش از دو سال از اولین زمزمه ها برای راه اندازی موتور جستجوگری که توانایی رقابت با موتورهای جستجویی همچون یاهو و گوگل را داشته باشد وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از آغاز به کار موتور جستجوی بومی "پارسی جو" خبر داد که مورد تایید این وزارتخانه قرار گرفته است.

 

رضا تقی پور در پاسخ به مهر با بیان اینکه موتور جستجوی (پارسی جو) هم اکنون به صورت آزمایشی راه اندازی شده است، اظهار داشت: این پروژه هر روز رو به تکمیل شدن می رود.

وی با بیان اینکه مراحل تکمیل این موتور جستجو و افزایش تعداد صفحات جستجوی آن نیازمند حافظه های بسیار زیاد و تجهیزاتی است که به مرور در حال آماده سازی است، تصریح کرد: موتورهای جستجوی دیگری نیز در مرحله تولید است و مقدمات آن به زودی آماده می شود که وزارت ارتباطات از این پروژه های بومی و حجیم حمایت لازم را به عمل می آورد.
 

پوشش 500 میلیون سند فارسی در نخستین موتور جستجوی بومی

 

 موتور جستجوی پارسی جو توسط پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان اولین موتور جستجوی بومی هم اکنون به صورت آزمایشی راه اندازی شده است.

این موتور جستجو با پوشش 120 میلیون صفحه فارسی، در حال سرویس‌دهی به بیش از 20 هزار کاربر فارسی‌زبان در روز است و براساس گزارش پژوهشگاه ICT ، مراحل توسعه و تکمیل و افزایش پوشش تعداد صفحات مورد جستجوی آن، با فراهم سازی سخت افزار و پهنای باند مورد نیاز در مقیاس بالا توسط این پژوهشگاه در دست اقدام است.

 

براین اساس بهره ‌برداری رسمی موتور جستجوی پارسی جو در دو مرحله صورت خواهد پذیرفت که نسخه اول این سامانه با پوشش 300 میلیون سند فارسی در اسفند ماه امسال به کاربران عرضه خواهد شد و نسخه دوم آن نیز با پوشش 500 میلیون سند فارسی حاوی سرویس‌هایی نظیر ترجمه ماشینی، جستجوی اخبار، جستجوی علمی و جستجوی دو زبانه و برخی از سرویس‌های مربوط به نقشه، خرداد ماه سال 92 در معرض عموم قرار خواهد گرفت.

 

میزان استفاده کاربران ایرانی از موتور جستجوی گوگل 

 

 براساس نتایج تحقیقات به عمل آمده که چندی پیش از سوی مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال انقلاب اسلامی منتشر شده کل سود موتور جستجوی گوگل در سال 2011 حدود 36 میلیارد دلار بوده که سود این موتور جستجو از کاربران ایرانی در سال گذشته، 443 میلیارد تومان – البته با قیمت دلار 1600 تومانی - تخمین زده شده است.
 
براین اساس هر ایرانی روزانه به طور میانگین 5 بار در گوگل جستجو می‌کند و میانگین سالیانه تعداد دفعات جستجو در گوگل توسط کاربران ایرانی یکهزار و 825 بار اعلام شده است.
 
در این بررسی ها مشخص شده که 40 درصد کلیک کاربران ایرانی روی لینک های تبلیغاتی ظاهر شده در نتایج جستجو است و 7.3 بار تعداد دفعاتی است که کاربران ایرانی در سال بر روی لینک های تبلیغاتی کلیک می‌کنند. براین اساس میانگین درآمد گوگل به ازای هر کلیک بر لینکهای تبلیغاتی 1.04 دلار و میانگین درآمد سالیانه گوگل از هر کاربر 7.3 دلار است و در مجموع این موتور جستجو از کاربران ایرانی طی یک سال277 میلیون دلار درآمد کسب کرده است.
منبع: مهر
نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

سلام،
پروژه موتور جستجوی پارسی جو در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه یزد و زیر نظر دکتر علی محمد زارع در حال اجرا است ولی در این خبر هیچ اشاره ای به این موضوع نشده است.
باعث افتخار ومباهات ما ایرانیان است که موتور اختصاصی جستجو فارسی زبانان را ضمن پشتیبانی از سایر زبانهاداشته باشیم،بگونه ای که زبان پایه این موتور جستجو فارسی باشد.
خاصه آنکه این موتور کپی برداری شده نباشد وکاملا"بومی نوشته باشندآن را،اما سئوال اصلی اینجاست که کدام موتورجستجو در دنیا توسط دولت راه اندازی شده که این وزارت خانه اقدام به این مهم نموده است؟
بهتر نبود با حمایت از متخصصین داخلی وبخش خصوصی شاهد این رویداد می شدیم؟
با سلام ضمن تشکر از متخصصان وطنی که به این محم دست یافته اند اینجانب تا زمانی که دولت دست از سر بازار بر ندارد بغیر از اقلامی که مشابه غیر دولتی نداشته باشد هر چیزیکه دولتی باشد را تحریم خواهم کرد تا شاید اقایان به خود امده و به وظایف نظارتی خود برسند و مردم را در فضای کسب و کار ازاد گذاشته تا اقتصاد کشور سامان گیرد , و هر کس با میزان شایستگی , دانش و مهارت خود جایگاه خود را در جامعه پیدا کند به امید ان روز
هیچ شکی ندارم که این موتور جستجوی ملی مانند سایر موارد ملی که به اسم مردم است ولی نفعی برای مردم ندارد خواهد شد. دوستان وزارت ارتباطات اصلا متوجه نیستند که تعداد موارد ایندکس شده برای مردم مفید نیست مهم این است که چه مواردی ایندکس خواهند شد و چه نوع مواردی اصلا ایندکس نخواهند شد. اصل اول یک موتور جستجو باید اعتقاد به روند آزادی اطلاعات باشد و همه چیز را ایندکس کند که این موتور جستجو هیچ وقت نخواهد کرد و هیچ وقت هم موفق نخواهد شد.
چرا پارسی جو؟
اگر ایرانی هست چرا اسمش ترک نیست؟
ترکها در ایران بیشتر از فارسها هستن
یعنی هر چی که بنویسی و سرج کنی، اونی نیست که تو میخوای، بلکه ان مطلبی است که انها میخواهند.
یعنی بزنی قیمت روز دلار، قیمت دیروز دلار خواهد امد.
برو بابا. ایران مال پارسهاست. ترک کیه؟
همه به ایرانی بودن خود ببالیم و با همبستگی در مقابل دشمنان ... بایستیم - حالا به هر زبان و لهجه ای که گویش داریم!
بهتره حواست به حرف زدنت باشه
بنام خدا
لطفا به خاطر خدا، اين بحث مليت و قوميت را رها كنيد.اين مسايل نزد خداوند هيچ ارزشي ندارد و فقط موجب تفرقه و خوشحالي دشمنان مي‌شود.ما همه مسلمان هستيم و متحد.
ان اكرمكم عندالله اتقيكم.
اين موتور جستجو واقعا لازم بود.به اميد روزي كه در همه چيز خودكفا شويم و انشاالله
مي‌شويم.
دقیقا همین اتفاق افتاده
از بخش خصوصی حمایت شده . نه به این شکل که از اول از این پروژه حمایت بشه !! اول این شرکت توانایی های خودشو نشون داد و بعد حمایت شد

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.