کدخبر :403 پرینت
07 مهر 1390 - 15:59

VOA را چه کسانی اداره می کنند؟

متن خبر

در آوریل 1979 یعنی بلافاصله پس از وقوع انقلاب اسلامی در ایران، بخش فارسی رادیو صدای آمریکا ابتدا با هدف جهت‌دهی به انقلاب ایران و در پی ناکامی، با هدف مقابله با انقلاب اسلامی و به چالش کشیدن آن، با 30 دقیقه برنامه روزانه راه‌اندازی شد.

 

به گزارش سازمان خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (سیتنا) به نقل از ندای انقلاب، "آلن هایت" در کتاب "تاریخ VOA"، زمان تأسیس تلویزیون فارسی صدای آمریکا را سال 1996 عنوان می‌کند. به این ترتیب، نزدیک به دو دهه بعد از آغاز به کار احمدرضا بهارلو در مجموعه صدای آمریکا و راه‌اندازی رادیو فارسی، مسئولیت راه‌اندازی تلویزیون این مجموعه نیز به وی سپرده شد. در تاریخ 18 اکتبر 1996، نخستین امواج تلویزیون فارسی صدای آمریکا با اجرای احمد رضا بهارلو برای تمام دنیا پخش شد.

 

تا سال‌ها بعد، بهارلو خود سازنده و مجری بسیاری از برنامه‌های خبری تحلیلی و سیاسی این تلویزیون بود. بهارلو در ادامه پس از برنامه هفتگی "میزگردی با شما"، در 11 سپتامبر 2002 برنامه "فصلی دیگر" و در 6 جولای 2003 برنامه روزانه "خبرها و نظرها" را راه‌اندازی کرد.

 

وسعت برنامه‌های بهارلو که خود همزمان ریاست بخش فارسی رادیو و تلویزیون صدای آمریکا را بر عهده داشت به حدی رسید که مخاطبان هر زمان که پیچ تلویزیون را می‌چرخاندند، بهارلو مقابل دوربین نشسته بود و مشغول اظهار نظر و ارائه تحلیل بود.

 

امپراتوری بی‌رقیب بهارلو وقتی از هم گسست که پخش رادیویی صدای آمریکا به بنیاد رادیو آزاد آمریکا سپرده و از مجموعه VOA منفک شد که این آغازی بر افول این پیرمرد بود.

 

بهائیان در صدای آمریکا

 

احمدرضا بهارلو نخستین رئیس بخش فارسی صدای آمریکا، اگر چه خود یک بهایی نبود امّا تمایل زیادی به نزدیکی با بهائیان داشت. این موضوع به خصوص در استخدام کارمندان بخش فارسی و گزینش همکاران ایرانی وی از میان بهائیان مشهود است. همان‌طور که قبلاً گفته شد نخستین همکاران وی در این بخش رامش راسخ، بهروز عباسی و اکبر ناظمی بودند که دو نفر نخست از بهائیان مشهور ایرانی در رادیو و تلویزیون دوران پهلوی در ایران بودند.

 

در اطلاعیه گروهی از کارمندان و کارکنان رادیو و تلویزیون ملی ایران در تاریخ 17 بهمن 57 که در روزنامه اطلاعات به چاپ رسیده بود، نام این دو تن به همراه گروهی دیگر از کارمندان بهایی این مجموعه در دوران پهلوی به چشم می‌خورد.

 

با آغاز به کار "کنت تام لینسون" به عنوان رئیس BBG، ناگهان شیلا گنجی از بهائیان سرشناس و از اعضای جامعه بهایی در سازمان ملل متحد، در غیاب احمد بهارلو در آوریل 2004 به عنوان رئیس بخش فارسی VOA مشغول به کار می‌شود.

 

کنت تام لینسون که خود از اعضای AIPAC یا همان جامعه لابی یهودیان در ایالات متحده محسوب می‌شود، گروهی از سرشناس‌ترین بهائیان را وارد چرخه مدیریت صدای آمریکا می‌کند که "آوی داویدی" و "ستاره درخشش" یکی از مهره‌های اصلی رسانه‌های جامعه جهانی بهائیت و "مهتاب فرید" از جمله مهم‌ترین آنها بودند.

 

در این میان، آوی داویدی نقش بسیار مهم و تعیین کننده‌ای در روند بهایی سازی صدای آمریکا ایفا می‌کند به گونه‌ای که یک‌باره تعداد زیادی از کارمندان مسلمان‌زاده صدای آمریکا همچون "علی مستعانی" و "سید رسول افخمی" از این مجموعه اخراج یا مستعفی می‌شوند و جای آنها را چهره‌های شاخص تلویزیون "صدای دوست" ارگان رسمی بهائیان در حیفا و اسرائیل می‌گیرند.

 

به این ترتیب با ورود "شیلا گنجی" به حلقه مدیریت صدای آمریکا، محفل کارمندان و مدیران بهایی در این رسانه فارسی زبان تکمیل می‌شود و چهره‌هایی همچون اکبر ناظمی، بهروز عباسی، ارژنگ داوودی، رامش راسخ، آوی داویدی، مهتاب فرید و ستاره درخشش در کنار هم قرار می‌گیرند.

 

سفر مدیران صدای آمریکا به حیفا

 

هم‌اکنون نیز (VOA PNN) به دست "جیمز گلاسمن"، از اعضای ارشد انستیتوی آمریکن اینترپرایز و رئیس جدید هیئت مدیره رسانه‌های خارجی ایالات متحده اداره می‌شود. وی که از سال 2007 مدیریت این مجموعه را در اختیار گرفته است از بدو قبول تصدی این مسئولیت، ارتباط بسیار نزدیکی با محافل بهائیان ایالات متحده و حیفا در اسرائیل پیدا کرده است.

 

شاهد این مدعا، ارتباطات نزدیک وی با "بهروز بهبودی"، مدیر و بنیان‌گذار Council for Democratic Iran و از بهائیان سرشناس است. وی در اوایل سپتامبر 2008 به همراه سناتور "تام کوبرن"، رئیس تیم بازرسی ویژه ایالات متحده آمریکا و از اعضای مؤثر سنا برای تصویب بودجه BBG به اسرائیل سفر کرد و در دفتر بهروز بهبودی در حیفا به دیدار وی شتافت.

 

از آن پس روند به کار گیری بهائیان در تلویزیون فارسی صدای آمریکا به نسبت گذشته اوج گرفته است. پس از استعفای کنت تام لینسون رئیس قبلی BBG که با فشار شدید سناتور کوبرن انجام گرفت، گلاسمن برای ریاست این شورا پیشنهاد شد. شیلا گنجی به شدّت تحت حمایت تام لینسون بود و استعفای تام لینسون ضربه بزرگی به شبکه شیلا گنجی وارد کرد.

 

ریخت‌وپاش‌های بهائیان در خرج کردن بودجه

 

اخراج شیلا گنجی، هم به دلیل آزرده کردن بوش بود و هم به دلیل ریخت‌وپاش‌های فراوانی بود که از سوی این بهایی و دار و دسته‌اش صورت می‌گرفت. وی از زمان آغاز به کارش در صدای آمریکا، حلقه‌ای از دوستان و نزدیکان بهایی خود را از رسانه‌های رادیویی و تلویزیونی بهائیان در حیفا در اسرائیل به آمریکا فراخوانده و به کار گرفته بود، به طوری که گزارش‌های رسیده به کمیته تحقیق و بررسی سنا، آنان را واداشت در این زمینه تحقیقات جدّی صورت دهند.

 

فخرآور درباره وی می‌گوید: «جالب است بدانید درجولای 2007 همزمان با رأی سنای آمریکا به جیمز گلاسمن برای ریاست BBG شیلا گنجی با دستپاچگی مصاحبه‌هایی را با کانسرواتیوای دولت آمریکا ترتیب داد تا شاید بتواند دل اعضای انستیتوی قدرتمند آمریکن اینترپرایز را به دست آورد.»

 

امّا با آغاز به کار دوره جدید مدیریت در صدای آمریکا و رفتن شیلا گنجی، مدیریت صدای آمریکا میان بهائیان دست به دست شد. به این ترتیب یکی از نزدیکان به جامعه بهایی در رأس هرم مدیریت مهم‌ترین رسانه دولتی آمریکا قرار گرفت که این امری بی‌سابقه است.

 

به گفته امیر عباس فخرآور، روشن نبودن هدف برای بیشتر کارکنان این رسانه موجب شده که نیروهای غیربهایی از فعالیت در این رسانه کنار بکشند.

 

وی تصریح می‌کند:‌ «اطمینان دارم که مالیات دهنده‌های آمریکایی خبر ندارند که با پول مالیاتشان در VOA و رادیو فردا، گروهی از مجریان و کارکنان این رسانه‌ها سعی دارند ادای اپرا وینفری، کریستین امانپور، لری کینگ، و بیل اورایلی را در بیاورند و پولدار و مشهور شوند.»

 

در حال حاضر، تعداد مخاطبان صدای آمریکا ـ که روزی ادعا می‌کرد در میان ایرانیان 10 میلیون شنونده دارد ـ به اعتراف عباس فخرآور از NITV لس آنجلسی هم کمتر شده است و همه اینها به مدد سوء استفاده بهائیان از پول مالیات دهندگان آمریکایی، حمایت دولتمردان آمریکایی از آنها و مدیریت بهائیان بر این رسانه است.

انتهای پیام

 

 

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.