کدخبر :290852 پرینت
18 بهمن 1402 - 11:58

کاربردی ترین تجهیزات آزمایشگاهی

تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه، نیازمند بهره برداری از تجهیزات و ابزار مناسب و کاربردی است، تجهیزاتی که اولویت وجود آن ها در ازمایشگاه متناسب با کاربردشان توجیه پذیر باشد.

متن خبر

گزارش آگهی/ تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه، نیازمند بهره برداری از تجهیزات و ابزار مناسب و کاربردی است، تجهیزاتی که اولویت وجود آن ها در ازمایشگاه متناسب با کاربردشان توجیه پذیر باشد. از این رو خرید تجهیزات آزمایشگاهی به عنوان یکی از چالش های مهم در راه اندازی و تجهیز آزمایشگاه به شمار می رود. 

در این مطلب تلاش می کنیم برای اگاهی عمومی، هموطنان و مخاطبان عزیز را با بخشی از کاربردی ترین تجهیزات آزمایشگاهی که در اکثر این محیط ها حضور آنها مشاهده می شود، بیشتر آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا در خصوص این وسایل و کاربردهای آنها بیاموزید.

آزمایشگاه ها به چه تجهیزاتی نیاز دارند؟

هدف محیط آزمایشگاه ساده و واضح است: این فضا به صورت اختصاصی برای انجام تست ها و آزمایش هایی طراحی می شود که مشخص کننده ویژگی های یک محصول موجود یا یاری دهنده به توسعه محصولات جدید هستند. با این تعریف می توان انواع مختلفی از این مراکز تحقیقاتی را مشاهده کرد: برخی برای بررسی تبعیت کالاها از استانداردها راه اندازی می شوند، برخی به بررسی آثار و مشخصات ترکیب ها و مخلوط های بدست آمده از مواد گوناگون می پردازند و برخی هم تلاش می کنند اجزای تشکیل دهنده مواد گوناگون را مورد مطالعه قرار بدهند. هر کدام از این فرآیندها در کنار تبحر پرسنل و محققانی که قصد انجام آنها را دارند، نیازمند ابزارها و وسایلی هم هستند که در کنار تسهیل انجام فرآیندها، دقت و اطمینان پذیری آنها را هم افزایش بدهند. به همین دلیل است که چنین مراکزی همیشه دارای تجهیزات مخصوصی به نام تجهیزات آزمایشگاهی هستند.

بدیهی است که بسته به اینکه با چه شرح وظایف و هدف کارکردی روبرو باشید، هر آزمایشگاه نیازهای متفاوتی دارد که باید به کمک وسایل و تجهیزات رفع شوند. برای مثال، در محیط هایی که با میکروب شناسی و تولید انواع واکسن سروکار دارند، وسایل مورد نیاز برای فراهم کردن محیط های کشت اهمیت فراوانی پیدا می کنند. در عین حال، در یک آزمایشگاه دام و طیور اولویت با تست هایی است که با پروتئین و چربی ارتباط پیدا می کنند و بنابراین تجهیزاتی مانند دستگاه کجلدال و اسیدهای مورد استفاده در آن تبدیل به وسایل و ابزارهای مورد نیاز می شوند. بنابراین طبیعت عملکرد مرکز تحقیقاتی، اهمیت فراوانی در تعیین نیاز شما خواهد داشت.

از طرف دیگر، هر دستگاهی که انتخاب می شود باید بتواند دقت و سهولت انجام تست ها را نسبت به حالت عادی بهبود بدهد. گرچه برخی دستگاه ها آنقدر وظایف مهمی بر عهده دارند که بدون وجودشان برخی تست ها را نمی توان انجام داد، اما بسیاری از آنها نیز به خاطر تسهیل فرآیند نتیجه گیری از آزمایش ها و بالا بردن اطمینان پذیری نتیجه بدست آمده استفاده می شوند. برای مثال بدون سانتریفیوژ هم می توان اجزای مختلف نمونه های محلول را از هم جدا کرد، اما این دستگاه زمان صرف شده برای این منظور را به شدت کاهش داده و محلول به مراتب تمیزتری ارائه می دهد.

[node:title]

با این تفاسیر، در ادامه به مهمترین تجهیزاتی می پردازیم که در محیط های اینچنینی کاربرد دارند.

مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی

لیستی که در ادامه آورده ایم، الزاماً اولویت خرید در هر آزمایشگاهی نیستند، اما فارغ از حوزه فعالیت هر آزمایشگاهی به آنها احتیاج پیدا می کند. برای مثال طبیعتاً تجهیز آزمایشگاهی صنایع مواد غذایی و یک آزمایشگاه مواد شیمیایی فهرست محصولات متفاوتی را در محیط خود استفاده می کنند تا تست های مد نظرشان را انجام دهند، اما هر دو مرکز تحقیقاتی به انواع شیشه آلات نیاز دارند. بنابراین این تجهیزات به خاطر اینکه فارغ از حوزه فعالیت طیف وسیعی از نیازها را برطرف می کنند، اهمیت دارند. همچنین دقت داشته باشید که اگر بخواهیم، می توان این فهرست را به مراتب طولانی تر کرد و آنچه که در اینجا مشاهده می کنید تنها سر از آب بیرون زده کوه یخ است.

بر این اساس و با در نظر داشتن فرض مذکور، فهرست مهمترین تجهیزات آزمایشگاهی را می توان به موارد زیر خلاصه کرد:

  • شیشه آلات
  • ترازوی آزمایشگاهی
  • میکروسکوپ
  • انکوباتور
  • سانتریفیوژ
  • اتوکلاو
  • دسیکاتور
  • ترمومتر

شیشه آلات

بدیهی ترین ابزارهای آزمایشگاه که در هر تصویری از این محیط، می توانید آنها را به عنوان نماد واضح مشاهده کنید. زمانی که از شیشه آلات صحبت می کنیم ذهن بسیاری از افراد به سمت بشر، ارلن و لوله های آزمایشگاهی می رود که برای نگهداری، ترکیب و نمونه برداری در موقعیت های گوناگون استفاده می شوند. با این وجود وسایل شیشه ای مانند شیشه ساعت (برای نگهداری مواد یا گرم کردن مقادیر اندک از آنها)، مزور (برای اندازه گیری و مخلوط کردن مواد) و بورت (برای اندازه گیری حجمی و تیتراسیون) را هم می توان تحت این دسته به حساب آورد.

ترازوی آزمایشگاهی

برخلاف ترازوهای عادی که به خصوص در فروشگاه ها مشاهده می کنید، در محیط های تحقیقاتی نیاز به سطح بسیار بالایی از دقت در توزین داریم و به همین دلیل ترازوهای آزمایشگلاهی مخصوص طراحی شده اند که می توانند این وظیفه را بر عهده بگیرند. به خصوص با توسعه تجهیزات دیجیتال، نمونه های آنالیتیکال یا تحلیلی منحصر به فردی به بازار معرفی شده اند که می توانند تا دقت های حتی بیشتر از میلی گرم هم به توزین بپردازند. برخی مدل های دیگر مثل مدل های رطوبتی هم برای اهداف خاصی طراحی می شوند که بدون آنها، توزین عادی نتیجه قابل اطمینانی بدست نمی دهد.

میکروسکوپ

یکی دیگر از نمادهای محیط تحقیقاتی است که برای بررسی ارگانیسم ها و ترکیبات درشت در محلول ها و نمونه های گوناگون آلی و معدنی استفاده می شود. این محصول دارای مدل های متنوعی است که هر کدام در محیط متفاوتی به کار می آیند، اما اهمیت حضور آنها را نمی توان دستکم گرفت. برای مثال، مدل های نوری از لنزهای بزرگنمایی برای بررسی میکروارگانیسم ها بهره می برند در حالی که مدل های الکترونی به پرتوهای الکترونی برای تشکیل تصاویر بزرگتر از یک سطح کوچک تکیه می کنند.

انکوباتور

به خصوص در محیط هایی کاربرد دارد که با نمونه های زیستی و بیولوژیک یا اثرات مواد شیمیایی بر آنها سروکار دارند، بنابراین مشاهده انکوباتورها در انواع مراکز تحقیقات پزشکی، مواد غذایی و میکروب شناسی امری بسیار رایج است. کشت سلول یا پرورش انواع ارگانیسم ها نیازمند فراهم کردن شرایط محیطی بسیار کنترل شده و مشخصی است و این دستگاه کمک می کند تا این شرایط به سهولت هرچه تمام تر فراهم شود. این محصول هم مانند دیگر نمونه های ذکر شده در این فهرست اغلب دارای انواع متفاوتی است و بسته به نیاز موجود، مدل مناسب انتخاب می شود.

سانتریفیوژ

به کمک سانتریفیوژها می توان فرایندهای مختلفی را تسریع و تسهیل کرد و به همین دلیل حضور آنها در فضاهای گوناگون تحقیقاتی اغلب به عنوان یک دستیار ارزشمند برای محققان تعریف می شود. برای مثال، اجزای بسیاری از نمونه های محلول را می توان به کمک این ادوات از هم جدا کرد. این کار به کمک چرخاندن لوله یا ظرف حاوی نمونه حول یک محور انجام می شود که در چنین موقعیتی، نیوری گریز از مرکز شرایط را برای جدا شدن اجزای محلول به ترتیب جرم آنها فراهم می آورد. البته لازم به ذکر است که کار با سانتریفیوژها نیازمند آموزش دقیق است تا آسیبی به فرد یا تجهیزات وارد نشود.

 اتوکلاو

یکی از نیرومندترین وسایل در مراکز تحقیقاتی برای استریل کردن و ضدعفونی نمودن ابزارها و وسایل دیگر به حساب می آید. این دستگاه دارای محفظه مخصوصی است که می توان ابزارهای دیگر مانند محفظه ها و چمبرها را داخل آن قرار داد و بسته به مدل، متدهای مختلفی برای ضدعفونی کردن این قطعات استفاده می شود. اتوکلاوها هم انواع خاص خود را دارند که بیش از هر چیز به چگونگی استریل کردن و سقف توان آن در کنار ظرفیت محفظه اصلی وابسته می شود.

 دسیکاتور

دسیکاتور آزمایشگاهی یک ظرف ضد رطوبت است که از دو قسمت فوقانی و تحتانی تشکیل می شود. با استفاده از یک ماده خشک کننده مناسب که قسمت پایین را اشغال می‌کند، رطوبت را در یک نمونه می توان با این دستگاه کاهش داد. این محصول هم برای خنک سازی اجسام گرم شده و هم برای ذخیره سازی اجسام خشک که نباید در معرض رطوبت موجود در جو قرار بگیرند، استفاده می ‌شود.

[node:title]

جمع بندی

در این مطلب تلاش کردیم مخاطبان گرامی را با برخی از مهمترین و پرکاربردترین تجهیزات که در محیط آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرند، آشنا کنیم. جدا از اهمیتی که مطالبی از این نوع از طریق افزایش آگاهی عمومی و بهبود سطح دانش هموطنان دارند، می توان برگ برنده مهم دیگر آنها را هم آشنا کردن افرادی دانست که قصد ورود به این حوزه فعالیت را داشته و اغلب یا می خواهند اطلاعات بیشتری در خصوص وسایل مورد نیاز آزمایشگاه ها کسب کنند یا قصد دارند با این وسایل آشنایی نزدیک تری بدست آورند. بنابراین امیدواریم آنچه که در این متن برایتان تدارک دیده ایم بتواند در هر کدام از این مسیرها که قرار دارید، راه پیش روی شما را هموارتر کرده باشد.

منبع : bakhshilab.co

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.