کدخبر :286214 پرینت
23 مهر 1402 - 13:45

کاربرد هوش مصنوعی برای نابینایان چگونه است؟

در سال جاری چندین نرم افزار، بر پایه هوش مصنوعی عرضه شده که شناخته‌ترین آنها google bard و chat gpt هستند که کاربر می تواند به صورت نوشتاری و گاه گفتاری با آنها مراوده کند و پاسخ پرسش‌هایش را بگیرد.

متن خبر

به گزارش سیتنا به نقل از دویچه وله، سازمان ملل ۱۵ اکتبر را روز جهانی عصای سفید نامیده تا همگان را متوجه چالش ها، خدمات و تلاش های ویژه نابینایان کند. 

آسان‌سازهای توانخواهان، تنها در خدمت ایشان نیستند و چه بسا ابزارهای کمکی که پیشتر برای آنان ساخته شده، امروزه یک تسهیل در امور همگان به شمار آیند.

درهای خودکار، کنترل‌های از راه دور و پله های برقی از نمونه های آشکار این‌ها هستند.

پیش از آنکه در اواخر دهه ۱۹۹۰ ناویگِیشِن‌ها (مسیریاب‌ها و جهت‌یاب ها) ابداع و عرضه شوند، دو مهندس آلمانی به نام های توماس بومه و پِتِر اشمیت در سال ۱۹۹۶ یک دستگاه راهیابی برای نابینایان ساخته بودند که به خاطر وزن بالا با استقبال رو به رو نشد.

نمونه آخر هم اینکه پیش از عرضه دستگاه های سخنگویی مانند الِکسا (آمازون)، "اپِلپاد" و "گوگِل هوم"، صداسازهایی برای نابینایان ساخته شده بودند که هم اکنون همگان برای نمونه در متروها و هنگام استفاده از اتومات ها از آنها بهره می برند.

همانگونه که می دانیم در سال جاری چندین نرم افزار، بر پایه هوش مصنوعی عرضه شده که شناخته‌ترین آنها "گوگل بارد" google bard و "چت جی پی تی" chat gpt هستند که کاربر می تواند به صورت نوشتاری و گاه گفتاری با آنها مراوده کند و پاسخ پرسش‌هایش را بگیرد و کارهای بسیار دیگری هم به کمک آنها انجام دهد.

در این میان در سال ۲۰۱۵ یک گروه مردم نهاد دانمارکی به نام "بی مای آیز" be my eyes (چشمانِ من باش) تشکیل شد که به کمک نرم افزاری به همین نام از داوطلبان می خواهد عضو شوند یعنی آماده باشند به هنگام نیازهای روزمره از طریق تماس ویدئویی نابینایان را راهنمایی کنند که رنگ لباسشان را تشخیص دهند، راه گم کردهشان را پیدا کنند و برچسب هایی را بخوانند. نگارنده چندین بار از این امکان برای پیدا کردن آدرس و خواندن روی جعبه های گوناگون بهره برده است.

هم اکنون ۷ میلیون داوطلب و دو و نیم میلیون کاربر نابینا در سراسر جهان عضو این گروه خیرخواه هستند. از آنجا که نابینایان در این گروه بیشتر توضیح و توصیف تصویری را از داوطلبان می خواهند، شرکت "اوپِن اِی آی" "open a i" سازنده "چت جی پی تی" به صرافت افتاد که از گروه "بی مای آیز" تقاضای همکاری کند چون این گروه غیر انتفاعی، انباشته ای از صدها میلیون تصویر در اختیار دارد که برای آموزش هوش مصنوعی حیاتی است.

هم اکنون در پی این همکاری، هر کاربری می تواند با نصب اپلیکِیشِن "چشمانِ من باش" به کمک هوش مصنوعی، پیرامون خود را بکاود، متن بخواند، اسکناس ها را تشخیص دهد و چهره اشخاص را تصور کند. نگارنده چند بار راه خود را در یک پارک ناشناس به کمک این برنامه و هوش مصنوعی پیدا کرد و یک بار حتی یک دست نوشته را خواند.

دور از ذهن نیست که این اپلیکِیشن هم در آینده نزدیک، یک کمک ابزار همگانی به شمار آید.

شرکت داده پردازی و توسعه هوش مصنوعی 11 Labs برنامه ای عرضه کرده که توسط آن می شود هر صدایی را شبیه سازی کرد. اگرچه گاهی صداهای تولیدشده شباهت کامل به صدای مورد نظر ندارد، ولی کیفیت صدا آنقدر بالا و به صدای انسان نزدیک است که دیری نخواهد پایید کتاب های شنیداری را با صدای این شبه خواننده‌ها بشنویم. در این مورد نابینایان از یک نرم افزار همگانی بهره می‌گیرند. بماند که نیاز ایشان باعث شد که داده‌پردازان به فکر ساختن صداسازها بیفتند.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.