کدخبر :240852 پرینت
07 بهمن 1398 - 15:06

کریدور الکترونیکی ترانزیت کالا بین ایران، آذربایجان و گرجستان راه‌‌اندازی می‌شود

رئیس کل گمرک ایران، از اجرای طرح کریدور الکترونیکی (E-CORRIDOR) به منظور توسعه و تسهیل ترانزیت کالا بین گمرکات ایران، روسیه، آذربایجان، گرجستان و هند برای نخستین بار در دنیا خبر داد.

متن خبر

به گزارش سیتنا، مهدی میراشرفی طی یک نشست خبری که به مناسبت 26 ژانویه، روز جهانی گمرک در محل ستاد مرکزی گمرک ایران برگزار شد، اظهار داشت: فاز اول این کریدور با حضور ایران، جمهوری آذربایجان و گرجستان به مرحله اجرا در خواهد آمد و در فاز بعدی کشورهای هند و روسیه نیز به آن ملحق خواهند شد.

وی افزود: هدف از اجرای این طرح استفاده از ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه ترانزیتی در کشورهای مسیر کریدور شمال- جنوب است.

رئیس کل گمرک ایران در این نشست با تشریح اقدامات انجام شده در چارچوب برنامه هوشمندسازی گمرک، از اجرای پروژه گمرک موبایل و پلمپ هوشمند (مجهز به تراشه RFID) به عنوان مهمترین اقدامات گمرک در سال 98 یاد کرد و گفت: تا قبل از پایان سال‌جاری مناقصه خرید آنتن‌های RFID به منظور تحت پوشش قرار دادن جاده‌های کشور انجام می‌شود که این امر به کاهش تخلفات، افزایش امنیت و امکان رصد محموله‌های ترانزیتی در مسیرهای ترانزیتی کمک خواهد کرد. در حال حاضر پنج گمرک مبدأ و مقصد ترانزیت در کشور به آنتن‌های RFID مجهز شده‌اند.

میراشرفی با اشاره به اینکه گمرک از سازمان‌های پیشرو در بحث الکترونیکی کردن فعالیت‌های اقتصادی و تجاری است، افزود: یکی از برنامه‌هایی که در قالب مکانیزاسیون رویه‌های گمرکی انجام شده حذف کامل کاغذ از فرآیندها است که موجب از بین رفتن امکان جعل اسناد، کاهش فساد، ارتقای سلامت اداری و به حداقل رساندن ارتباط فیزیکی ارباب‌‌رجوع با کارکنان گمرک (کارشناس مجازی) شده است.

رئیس کل گمرک ایران نصب راه‌بند و دوربین‌های پلاک‌خوان در گمرکات اجرایی را از دیگر اقدامات در بحث هوشمندسازی گمرک خواند و گفت: در عرصه بین‌المللی نیز راه‌اندازی دروازه‌های مشترک مرزی بین ایران و ترکیه در حال اجراست و در فازهای بعدی این نوع دروازه‌ها با کشورهای همسایه اجرایی خواهد شد.

میراشرفی اجرای مدیریت یکپارچه مرزی با هماهنگی بیشتر سازمان‌های همجوار در مبادی خروجی و ورودی را از دیگر اقدامات گمرک در راستای توسعه و تسهیل تجارت عنوان کرد و با اشاره به عملکرد تجارت خارجی کشور در 10 ماهه سال‌جاری اظهارداشت: در این مدت بیش از 72 میلیارد دلار کالا بین ایران و کشورهای خارجی مبادله شده که سهم صادرات از این رقم 115 میلیون و 348 تن به ارزش 35 میلیارد و 514 میلیون دلار و سهم واردات 28 میلیون و 608 تن به ارزش 36 میلیارد و 81 میلیون دلار بود.

وی افزود: در بخش صادرات شاهد بیش از 20 درصد افزایش وزنی و بیش از 3 درصد کاهش ارزش بوده‌ایم که دلیل کاهش ارزش صادرات، کاهش 30 درصدی ارزش پایه صادراتی به منظور حمایت از صادرکنندگان بوده است. در غیر این صورت ارزش صادرات غیرنفتی ما حدود 9 میلیارد دلار بیشتر می‌شود که تراز تجاری کشور را به نفع صادرات مثبت خواهد کرد.

میراشرفی با بیان اینکه چین، عراق، ترکیه، امارات متحده عربی و افغانستان مهمترین شرکای تجاری ایران در حوزه صادرات و چین، امارات، ترکیه، هند و آلمان پنج شریک اول در بحث واردات کالا به ایران بوده‌اند، اظهارداشت: از کل 6/28 میلیون تن کالاهای وارداتی در 10 ماهه سال‌جاری 19 میلیون تن آن را کالاهای اساسی و 85 درصد واردات را نیز مواد اولیه و ماشین‌آلات خط تولید تشکیل داده است.

رئیس کل گمرک ایران با اشاره به نامگذاری سال 98 تحت عنوان سال "رونق تولید" به بیان تسهیلات و خدمات گمرک برای حمایت از تولیدکنندگان پرداخت و برقراری مسیر سبز برای ترخیص کالاهای اساسی و کالاهای مورد نیاز واحدهای تولیدی با قرار گرفتن 51 درصد کالاها در این مسیر، حمل یکسره کالا، قبول ضمانت‌نامه بانکی و ترخیص درصدی و نسیه کالا را ازجمله این تسهیلات دانست.

معاون وزیر اقتصاد تغییر نگاه تجاری از مبادی جنوب غربی کشور به سمت شرق را مورد تأکید قرار داد و گفت: به عنوان مثال حجم مبادلات کالا در بندر و گمرک چابهار از 30 هزار تن در سال قبل به 430 هزار تن در سال‌جاری یعنی 15 برابر رسیده و گمرک یک‌سری مشوق‌ها را در این زمینه در حال تدوین دارد تا توزیع بهتری در سطح بنادر کشور انجام شود.

رئیس کل گمرک همچنین توسعه تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا را از اولویت‌های سیاست تجاری کشور خواند و گفت: از زمان اجرایی شدن موافقت‌نامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اوراسیا (5 آبان ماه سال‌جاری) هم از نظر تنوع کالاها و هم حجم مبادلات پیشرفت‌های خوبی حاصل شده است.

وی ایجاد مرکز آموزش منطقه غرب آسیا- اقیانوسیه با همکاری دانشگاه شهید بهشتی برای آموزش کارکنان گمرکات کشورهای همسایه از دیگر موارد همکاری‌های بین‌المللی گمرک خواند و گفت: استقبال گمرکات برخی از کشورهای همجوار در این حوزه قابل توجه بوده است.

میراشرفی با یادآوری اقدامات گمرک در زمینه به‌کارگیری ابزارها و وسایل پیشرفته کنترلی و بازرسی، از امضای قرارداد ساخت، نصب و راه‌اندازی 5 دستگاه ایکس‌ری کامیونی با سازندگان داخلی خبرداد و گفت: با توجه به مضایق و محدودیت‌های مالی دولت، گمرک آمادگی دارد تا در این زمینه از ظرفیت‌ها و امکانات بخش خصوصی به روش BOO استفاده کند و در همین ارتباط قرارداد ساخت یک دستگاه ایکس‌ری کامیونی با یک شرکت متعبر بخش خصوصی امضا شده است.

وی افزود: 47 دستگاه ایکس‌ری چمدانی و 30 دستگاه ایکس‌ری مسافری که در گمرکات کشور نصب و راه‌اندازی شده تماماً تولید داخل است.

رئیس کل گمرک ایران در بخش دیگری از سخنانش به آمار کشفیات قاچاق اشاره کرد و گفت: در 9 ماهه سال‌جاری 2700 میلیارد تومان کالای قاچاق کشف شده که این رقم سال گذشته معادل 800 میلیارد تومان بوده است.

وی همچنین افزود: در 10 ماهه سال‌جاری 519 تن مواد مخدر توسط گمرک کشف شده که عمدتاً با استفاده از دستگاه ایکس‌ری و سگ‌های موادیاب بوده اقلام عمده آن شامل یک تن و 29 کیلوگرم هروئین، 436 کیلوگرم تریاک و 27 تن مواد مخدر مصنوعی و قرص‌های روان‌گردان است.

میراشرفی تأکید کرد: کل کشفیات کشور در این مدت 722 تن و کشفیات گمرک 480 تن بوده که کشفیات گمرک 40 درصد کل کشفیات است.

رئیس کل گمرک ایران درآمد وصولی گمرک از 10 ماهه سال‌جاری را 10 هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به رقم 16 هزار میلیارد تومان درآمد که برای گمرک در سال 98 در نظر گرفته شده است، انتظار می‌رود با توجه به سررسید 3 هزار میلیارد تومان ضمانت‌نامه در بهمن ماه و وصول درآمد در اسفند ماه بتوانیم به صورت کامل درآمد پیش‌بینی شده را محقق کنیم.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.