10 دقیقه ورزش برای مغز کافی است
نسخههای مختلفی برای تقویت قوه شناختی با تحرک و فعالیت جسمانی وجود دارد. برخی سه روز در هفته ورزش کردن را برای مغز مفید می دانند و برخی از بیست دقیقه فعالیت فشرده حرف میزنند. اما به تازگی ثابت شده است که با تنها 10 دقیقه فعالیت میتوانید ورزش خوبی به مغزتان بدهید و عملکرد آن را برای انجام تکالیف ذهنی بالا ببرید.
به گزارش شفقنا زندگی، دیگر جای تردید نیست که پیوند مثبتی بین ورزش کردن و قوای شناختی برقرار است. برای مثال تأیید شده است که داشتن فعالیت بدنی زوال شناختی مربوط به افزایش سن را کند می کند یا ورزش می تواند در برابر بیماری آلزایمر از شما محافظت کند. حتی گفته شده فعالیت بدنی می تواند عملکرد تحصیلی بچه ها را در طول زمان افزایش دهد. با این حال، نباید این تأثیرات مثبت را در مورد ورزش های کوتاه و مقطعی صادق بدانیم.
در میان این همه مطالعات مشابه و متناقض در مورد ارتباط میان شناخت و تحرک، کمترین میزان ورزش که بتواند برای مغز مفید و قابل اندازه گیری باشد چقدر است؟ محققان دانشگاه وسترن در کانادا دادن پاسخ به این سؤال را بسیار مهم می دانند چون می گویند بعضی از افراد نمی توانند به دلیل محدودیت زمان یا ضعف جسمانی به یک برنامه ورزشی بلندمدت متعهد بمانند. در صورتی که اگر همین افراد بدانند حداقل لازم و مفید برایشان چقدر است می توانند با انگیزه بیشتری ورزش کنند.
در این مطالعه شرکت کنندگان یا به مدت 10 دقیقه در حالت نشسته یک مجله را خواندند، یا یک مجموعه فعالیت متوسط تا سنگین را به مدت 10 دقیقه روی دوچرخه ثابت انجام دادند. در این میان نیز، قدرت مغز آنها اندازه گیری شد و با استفاده از روش ردیابی چشم دفعات واکنش آنها به وظایف شناختی و چالش برانگیز حرکت چشم نیز محاسبه شد. در واقع در این جا از افراد خواسته می شود تا روی هدفی ثابت مثل یک نقطه کوچک خیره بمانند. سپس نقطه دوم در سمت دیگر آن هدف ثابت ظاهر می شود و افراد باید چشم خود را در جهت مخالف از آن محرک حرکت دهند. این تکلیف کاربرد بسیار زیادی برای سنجش عملکرد اجرایی دارد.
نتایج نشان داد کسانی که ورزش کرده بودند ارتقای فوری در عملکرد مغزشان دیده شد. پاسخ های آنها دقیق تر بود و دفعات واکنش آنها تا 50 هزارم ثانیه کوتاهتر از حالت قبل از ورزش کردنشان بود. شاید این مقدار، کوچک و کم اهمیت به نظر برسد اما به معنای رشد 14 درصدی در برخی از عملکردهای شناختی است. اما واقعاً چه اتفاقی در مغز می افتد؟
محققان می گویند فعالیت فیزیکی شبکه پیشانی آهیانه ای را، یعنی بخشی از مغز که تحت تأثیر ورزش به تقویت این اندام کمک می کند، فعال می کند. یافته های این مطالعه برای همه افراد به ویژه کسانی که در مراحل اولیه دمانس و کم تحرکی هستند مفید است.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید