کدخبر :17518 پرینت
10 آبان 1393 - 20:37

نظارت الکترونیکی بر شبکه‎های اجتماعی جایگزین فیلترینگ شود

متن خبر

یک استاد ارتباطات و رسانه، به رویه‌ی پیش گرفته توسط کشورهای توسعه یافته در حوزه‎ی کنترل و مراقبت افراد جامعه از آسیب‌های احتمالی شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و ابراز داشت: به نظر می رسد راه حلی که کشورهای توسعه یافته و کسانی که بحث شبکه را در جهان رواج دادند، بهتر از فیلترینگی است که ما پیش گرفته‌ایم. آنها به جای کنترل و سانسور از نظارت الکترونیکی استفاده می‌کنند.

 

دکتر "امید مسعودی" در گفت‌وگو با خبرنگار سیتنا (CITNA.IR) در تشریح مزایای وسایل ارتباط جمعی، گفت: هر وسیله‌ی ارتباط جمعی، ارتباطات را تسریع و تسهیل کرده و حجم وسیعی از اطلاعات را جابجا می‌کند. در همین راستا، انتقال و پردازش اطلاعات، می‌تواند به افزایش دانش و معرفت بشری منجر شود.

این استاد ارتباطات و رسانه در ادامه ضمن اشاره به آسیب‌ها و خطرات احتمالی ناشی از استفاده از شبکه‌های اجتماعی به عنوان یک امکان ارتباطی جدید، خاطرنشان کرد: از سوی دیگر باید گفت هنگامی که حجم بالایی از اطلاعات به خصوص اطلاعات شخصی در شبکه‌های اجتماعی قرار داده شود، می‌تواند فرصتی برای سوء استفاده‎ی برخی افراد فراهم سازد و مشکلاتی برای فرد و خانواده‌ی وی ایجاد کند.

وی با تاکید بر لزوم حفظ اطلاعات شخصی، شغلی و خانوادگی در فضای مجازی از سوی کاربران شبکه‌های اجتماعی، خاطرنشان کرد: کودکان و نوجوانان در این فضا، بسیار آسیب‌پذیرترند، زیرا به دلیل تجربه‌ی کم، امکان حضور افراد با هویت جعلی در لیست دوستان آنان بیشتر است و از همین جهت، آنان بیشتر در معرض آسیب و سوء استفاده‎ی احتمالی در فضای مجازی قرار می‌گیرند.

دکتر مسعودی در ادامه به نقش و حضور خانواده در پیشگیری از این خطرات تاکید کرد و ابراز داشت: در اینجا نقش خانواده و نظارت صحیح و مناسب بر نوجوانان بسیار اهمیت دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه سوره با ارزیابی رویکرد سلبی در این حوزه، گفت: به هر حال وقتی می‌پذیریم این شبکه‌ها می‌تواند آسیب‌هایی به افراد جامعه وارد کند، باید تمهیداتی برای جلوگیری از خطرات و مضرات آن نیز اندیشیده شود.

این کارشناس رسانه درباره‎ی شیوه‎ی مسدود سازی شبکه‌های اجتماعی و بازخورد آن از سوی مردم و جامعه، تاکید کرد: واقعیت این است که در این فضای رسانه‌ای به همان میزانی که می‌توان مانع تبادل اطلاعات شد، به همان اندازه نیز افراد قادرند آن موانع را از میان بردارند؛ به عبارت دیگر به ازای هر فیلتر، یک آنتی فیلتر وجود دارد.

دکتر مسعودی در ادامه به ایجاد درآمد مالی ناشی از فروش فیلترشکن برای برخی افراد اشاره کرد و گفت: متاسفانه فروش فیلترشکن، به منبع درآمدی برای عده‌ای در جامعه تبدیل شده و هم‌چنین از این طریق بسیاری از افراد که خواهان دسترسی به اطلاعات هستند، هزینه‎ی آن را می‌پردازند.

 

عضو هیات علمی دانشگاه سوره، تصریح کرد: از سوی دیگر باید گفت که فیلترینگ تنها زمان دستیابی به اطلاعات را به عقب می‌راند و بر فرد هزینه‌ی بیشتری نیز تحمیل می‌شود.

وی به رویه‌ی پیش گرفته توسط کشورهای توسعه یافته در حوزه‎ی کنترل و مراقبت افراد جامعه از آسیب‌های احتمالی شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد و ابراز داشت: به نظر می رسد راه حلی که کشورهای توسعه یافته و کسانی که بحث شبکه را در جهان رواج دادند، بهتر از فیلترینگی است که ما پیش گرفته‌ایم. آنها به جای کنترل و سانسور از نظارت الکترونیکی استفاده می‌کنند.

مسعودی در بخشی دیگر از گفت‎وگوی خود با خبرنگار سیتنا با اشاره به کتاب "رسانه‌های جدید و آینده نگری نظارت الکترونی" که در سال جاری توسط وی تالیف شده است، گفت: رویکرد کشورهایی مانند کانادا، بلژیک و ... بر آن است که که در دبیرستان و مدارس از طریق اپلیکشن‌هایی که در اختیاز خانواده قرار می‎دهند، بر گردش اطلاعات نظارت داشته باشند. به عبارت دیگر آنها نه با فیلترینگ بلکه با نظارت و انتخاب خانواده، از فضای مجازی به نحوی مطلوب استفاده می‌کنند.

استاد مدعو دانشگاه تهران، در بیان شیوه‌های مناسب پیشگیری از آسیب‌های شبکه‌های اجتماعی، خاطرنشان کرد: بهترین راه برای پیشگیری از آسیب‌های ناشی از شبکه‌های اجتماعی و گردش اطلاعات، مصونیت بخشی به جامعه است.

وی در همین راستا، اذعان نمود: بهتر است که دولت و حاکمیت خودش را درگیر فیلترینگ نکند، بلکه با در اختیار قرار دادن امکانات لازم برای خانواده‌ها و مراکز آموزشی، آنها را در سطحی کوچک‌تر و مناسب‌تر آموزش دهد.

دکتر مسعودی در پایان اشاره کرد: رسانه‎ی ملی هم می‌تواند با آموزش و ترویج شیوه‌های استفاده مناسب و درست از فضای مجازی و به خصوص افزایش سواد رسانه‌ای، از بروز آسیب‌های احتمالی جلوگیری کند.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

جناب دکتر دقیقا" به نکته ی خیلی مهمی اشاره کردند که در کمال تعجب اصلا" در ایران وجود ندارد برعکس اکثر کشورها!
و اون هم نرم افزارهای نظارت والدین هست که در همه جای دنیا به جای فیلتر کردن سایت ها کاربرد دارد! یک مشکلی که همیشه در ایران وجود داشته همین بوده که فیلم ها و بازی ها ، سایت ها طبقه بندی سنی ندارند برعکس همه ی کشور های دنیا !
که این روند عامل اصلی همه ی مشکلات است ... طبقه بندی سنی چیزی است که باید در ایران بوجود بیاید و قوانین مثل همه ی کشورهای دنیا بوجود بیاید به جای سانسور کردن! منتها مشکلی که در ایران وجود دارد این هست که مثلا" یک فیلم یا باید مناسب برای همه ی سنین باشد یا اصلا" مجوز نگیرد یا ساخته نشود !
یا مثلا" بازی کامپیوتری که دارای خشونت بالا هست و یا دارای صحنه هایی هست که برای افراد زیر 18 سال مناسب نیست الان در ایران اصلا" رعایت نمیشه و شاهد این هستیم که کودکان حتی دبستانی زیادی هستند که به این محتویات دسترسی دارند در صورتی که هنوز زیر سن 18 سال هستند ... این در حالیست که کشورهای دیگر قوانین مشخصی در این باره دارند و افراد زیر 18 سال یا 16 سال حق استفاده ی بازی با محتوای 16+ یا 18+ را ندارند و یا در صورت نظارت والدین می توانند استفاده کنند !
و مغازه های فروش بازی یا فیلم هم این قوانین را کاملا" رعایت میکنند.
این درحالیست که در ایران درجه بندی سنی وجود ندارد و قانونی هم در این رابطه نیست و مثلا" یا یک بازی فروشش ممنوع میشود و بقیه ی بازی ها را همه میتوانند هر بازی که دوست دارند تهیه کنند و کسی به درجه سنی مناسب نگاه نمیکند !
برای سایت ها هم به همین شکل هست یا سایتی کلا" فیلتر میشود و یا برای همگان در دسترس هست ... فرزندان باید با نظارت والدین و با استفاده از نرم افزارهای مخصوص نظارت والدین به محتوای اینترنت دسترسی داشته باشند ... ما باید به جای اینکه این اشتباهات گذشته که با فیلترینگ گسترده و غیرمنطقی اینترنت همراه بوده را ادامه دهیم باید راهی را که اکثر کشورهای دنیا رفته اند را ادامه دهیم و استفاده ی درست و صحیح از دنیای اینترنت را در جامعه ترویج دهیم که هر محتوایی مخصوص به سن مشخصی هست ... و اینکه ما بیایم و اینترانت داخلی را به جای اینترنت بگذاریم، این یک اشتباه خیلی بدتر از این فیلترینگ گسترده هست ! و این رو هم اضافه کنم که افراد و اینترنت مرز مشخصی ندارند که ما بخوایم افکار خودمون رو به عنوان یک مرز مشخص برای همه در نظر بگیریم !

با تشکر

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.