کدخبر :173758 پرینت
17 فروردین 1394 - 22:07

سفر اردوغان به تهران جنجال به پا خواهد کرد؟

رئیس جمهور ترکیه در صدر هیاتی عالیرتبه سه شنبه هفته جاری و به دعوت رسمی آقای روحانی از تهران دیدار می کند.

متن خبر

به گزارش سیتنا به نقل از خبرگزاری آریا، در بیانیه مشترک مطبوعاتی که در تهران و آنکارا و در آستانه این سفر منتشر شد، آمده است که در این سفر دو رییس جمهور و وزرای دو کشور دیدار و مذاکره خواهند داشت و مقرر است دیدار اردوغان با مقام معظم رهبری نیز تنظیم گردد.

این سفر اردوغان به تهران در حالی صورت می گیرد که طی روزهای گذشته در پی ادعای اردوغان درباره سیاست منطقه ای ایران، احتمال انجام این سفر قطعی نبود و سبب انتقاد نمایندگان ایران از رئیس جمهور ترکیه شده بود و چندین تن از مسئولان و نمایندگان مجلس ایران از دولت خواسته بودند سفر اردوغان به ایران را لغو کند.

ادعایی که جنجال به پا کرد
اردوغان مدعی شده بود بسیاست منطقه ای ایران دیگر قابل تحمل نیست. هفته گذشته رئیس جمهور ترکیه ادعا کرد ایران در تلاش است بر منطقه مسلط شود که باعث ناراحتی ترکیه ، عربستان و دیگر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس است.

به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره ، رجب طیب اردوغان این سخنان را  در کنفرانس خبری با حسن واتارا رئیس جمهور ساحل عاج در آنکارا مطرح کرد. اردوغان از ایران خواست نیروهایش را از یمن ، عراق و سوریه خارج کند. اردوغان گفت:« اظهارات ایران طبیعی است و این اظهارات در تحولات اخیر در عراق و سوریه تکرار شده است. ایران برای تسلط بر منطقه تلاش می کند . آیا امکان دارد اجازه چنین کاری را داد ؟ این مسئله باعث ناراحتی شماری از کشورهای منطقه است. باعث ناراحتی ما و باعث ناراحتی سعودی و کشورهای خلیج فارس است و نمی توان این وضع را تحمل کرد. ایران باید این را بفهمد . می بینید که در عراق چه اتفاقاتی می افتد. از یک طرف با شبکه داعش و از طرف دیگر با سپاه پاسداران انقلاب ‍[ اسلامی ] که ایران فرستاده است تعامل می شود . از ایران می خواهیم این دیدگاه خود را تغییر دهد و نیروهایش را از یمن و در همان حال از عراق و سوریه خارج کند. باید به حاکمیت این کشورها احترام بگذارد.»

واکنش ایران
در پی این ادعای اردوغان،شاهد واکنش هایی از سوی مسئولین وزارت امور خارجه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بودیم.

پاسخ ظریف به اردوغان
ظریف خطاب به اردوغان گفت: پس از این همه خطای راهبردی بهتر است مسئولانه موضع گیری کنید.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران هفته گذشته در اظهاراتی ضمن رد اتهامات اردوغان ، رییس جمهور ترکیه را به پیگیری سیاست هایی متهم کرد که برای منطقه مضر است.
شبکه تلویزیونی المیادین در این خصوص گزارش داد : محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در لوزان سوئیس بسر می برد در پاسخ به اظهارات توهین آمیز رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به ایران گفت : پس از این همه اشتباه راهبردی که کرده اید اکنون بهتر است که مواضع مسئولانه اتخاذ کنید.
در این خصوص الحیات نوشت: وزیر امور خارجه ایران از سیاست های بلندپروازانه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه انتقاد کرد.
پایگاه اینترنتی این روزنامه در شماره امروز خود در مقاله ای به قلم محمد صالح صدقیان نوشت: محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در پاسخ به اظهارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه درباره انتقاد او از ایران گفت: ما برای روابط راهبردی خود با ترکیه در زمینه‌های مختلف اهمیت و احترام زیادی قائل هستیم بنابراین در شرایط فعلی باید تلاش تمامی کشورها در جهت استقرار ثبات و جلوگیری از گسترش ناامنی در منطقه باشد.
این مقاله نویس تصریح کرد: وزیر خارجه ایران گفت سیاستی که رئیس جمهور ترکیه در پیش گرفته است منجر به خسارت های فراوانی خواهد شد بنابراین نمی توان به علت توهمات راهبردی و بلند پروازیهای سیاسی که اردوغان در پیش گرفته است آنرا با هیچ چیز اصلاح کرد.
وزیر امور خارجه ایران تاکید کرد سیاستی که رئیس جمهور ترکیه در پیش گرفته است با اشتباهات استراتژیک و سیاست‌های بلند پروازانه خود، خسارات جبران‌ناپذیری به ‌بار می آورد.
وزیر خارجه ایران از ترکیه خواست با اتخاذ سیاست‌های مسئولانه از ظرفیت‌های موجود جهت ایجاد آرامش و همگرایی در منطقه استفاده کند.
ظریف تاکید کرد ایران آمادگی دارد تا با مشارکت تمامی برادران خود در منطقه، گفت‌وگوی میان گروههای مختلف یمنی را جهت حفظ یکپارچگی و بازگشت ثبات و امنیت به آن کشور تسهیل کند.
این در حالی است که محافل پارلمانی ایران از سخنان رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه که با روابط سیاسی و اقتصادی آنکارا و تهران منسجم نیست، ابراز تعجب کردند.
این منبع نوشت : شورای امنیت ملی ایران که ریاست آنرا علی شمخانی بر عهده دارد، موضوع تحولات در یمن را مورد بحث و بررسی قرار داده است بنابراین برخی منابع به الحیات گفتند کمیته ای در مجلس ایران که اعضای کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در آن شرکت دارند برای بحث و بررسی اوضاع یمن تشکیل شده است.

احضار کاردار ترکیه
هفته گذشته ایران کاردار ترکیه را احضار کرد.     
در پی سخنان رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه که ایران را به تلاش برای تسلط بر خاورمیانه متهم کرد، وزارت خارجه ایران کاردار سفارت ترکیه را احضار کرده است.
مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران در این خصوص گفت وزارت خارجه ایران کاردار ترکیه را احضار کرده است تا مخالفت ایران را با اظهارات اخیر اردوغان اعلام کند و خواستار پاسخی روشن شود.
 
با وجود این واکنشها از سوی ایران، اردوغان همچنان برای سفر به تهران اصرار کرد و حتی پاسخ نامناسبی هم به انتقادات نمایندگان مجلس ایران دارد. در همین حال خبرگزاری دولتی ترکیه از قطی شدن برنامه سفر اردوغان به ایران خبر داد. (متن کامل خبر)

اردوغان: نمایندگان ایران در سطح من نیستند!
الجزیره: اردوغان گفت به سبب انتقادات نمایندگان ایرانی، سفر به ایران را لغو نمی کند.   
رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد سفر خود به ایران را به سبب انتقادات نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران لغو نمی کند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، رجب طیب اردوغان تاکید کرد آنها (نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران) در سطح من نیستند.
اردوغان در کنفرانس خبری در استانبول تاکید کرد اظهارات وی مبنی بر ضرورت عدم دخالت در امور یمن ناشی از احترام به وحدت ارضی یمن است.
وی گفت: ما اصرار داریم نیروهایی که در امور یمن دخالت می کنند از آنجا خارج شوند. برخی از ایرانی ها به سبب این اظهارات از من انتقاد کردند. یکی از آنها نایب رئیس یکی از کمیسیون های مجلس شورای اسلامی ایران و دیگری شخصی است که وی را نمی شناسم. آنها در سطح من نیستند. این افراد تعیین نمی کنند که من به ایران سفر کنم یا نه. این که بروم یا نروم به ما مربوط می شود. ما هستیم که در این باره تصمیم می گیریم. برنامه سفر من به ایران به قوت خود باقیست ولی امور یمن را نیز دنبال می کنیم. تحولات یمن برای ما بسیار مهم است. تصمیمات ما متناسب با تحولاتی خواهد بود که در آنجا روی می دهد.

برنامه سفر اردوغان به ایران قطعی شد
برنامه سفر رئیس جمهور ترکیه به ایران که در روزهای اخیر بحث هایی درباره احتمال لغو آن به علت بحران یمن مطرح شده بود ، قطعی شد.
روزنامه طرف چاپ ترکیه در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود با درج این مطلب نوشت : به رغم اینکه بحران یمن موجب اختلاف های جدی میان ایران و ترکیه شده است ، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ایران روزهای 6 و 7 آوریل به ایران سفر خواهد کرد.
این در حالیست که دولت ترکیه اعلام کرده است نیروهای این کشور در عملیات رزمی شرکت نخواهند کرد اما از عملیات عربستان و متحدانش در یمن حمایت خواهد کرد.
اظهارات هفته گذشته اردوغان مبنی بر اینکه ایران و گروه های تروریست باید از یمن خارج شوند ، موجب تنش در روابط دو کشور شد.
رئیس جمهور ترکیه هفته گذشته صریحا بر احتمال حمایت لجستیکی از عملیات علیه حوثی ها در یمن تاکید کرد.
طرف نوشت : منصور حقیقت پور نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران با انتقاد از اظهارات رئیس جمهور ترکیه گفت : پس از اظهارات ضد ایرانی اردوغان ، سفر وی هیچ دستاوردی نخواهد داشت.
وی همچنین خواستار به تعویق افتادن دیدار رئیس جمهور ترکیه از ایران شد.
اردوغان دیروز صبح گفت :‌ اظهاراتی که من درباره یمن بیان کردم با ضرورت احترام به تمامیت ارضی این کشور و نادرست بودن مداخلات داخلی و خارجی مرتبط است.
رئیس جمهور ترکیه گفت :‌ من بر این موضوع تاکید کردم که کسانی که چنین اقداماتی انجام می دهند باید از یمن خارج شوند.
وی گفت : پس از این سخنان من ، از ایران دو صدای متفاوت شنیده شد. یکی از آن ها معاون یکی از کمیسیون های مجلس و یا فرد دیگری بود که من آنان را مخاطب خود نمی دانم.
رئیس جمهور ترکیه گفت : قرار نیست چنین افرادی برنامه سفر من به ایران را مشخص کنند.
وی گفت : برنامه سفر من به قوت خود باقیست.
طرف نوشت : پس از این سخنان اردوغان برنامه سفر وی به ایران رسما مشخص شد. این دیدار روزهای 6 و 7 آوریل انجام خواهد شد.

تحلیل های رسانه های جهان از ادعای اردوغان درباره ایران
طی روزهای گذشته ادعای اردوغان درباره ایران و واکنش های مسئولین ایران به ادعای رئیس جمهور ترکیه، مورد تحلیل رسانه های جهان قرار گرفت.

رادیو فرانسه: یمن عامل مشاجره لظفی میان ایران و ترکیه    
پایگاه اینترنتی رادیو بین المللی فرانسه نوشت یمن عامل مشاجره لظفی میان ایران و ترکیه شده است.
به نوشته این پایگاه اینترنتی، وزیر امور خارجه ایران رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه را به ایجاد بی ثباتی در خاورمیانه متهم کرد. این اظهارات محمد جواد ظریف در واکنش به اتهامات اردوغان بود که تهران را به تلاش برای سلطه بر منطقه متهم کرد. اردوغان روز پنجشنه از عملیات نظامی عربستان سعودی در یمن علیه شیعیان حوثی اعلام حمایت کرد و به کنایه گفت رابطه شورشیان با ایران نشانه جاه طلبی های سلطه جویانه ایران است.
از روز پنجشنبه در پی صدور بیانیه های رسمی و گفتگوهای تلفنی ( گفتگوی رییس جمهور ترکیه با پادشاه عربستان و رییس جمهور آمریکا)، تعهدات ترکیه در کنار عربستان سعودی و متحدانش مشخص و البته تقویت شده است.
در واقع هم اکنون اثبات شده است که ترکیه نظامیان خود را به قطر اعزام خواهد کرد که البته این نیروها به عنوان نیروهای جنگنده نخواهند بود. ارتش ترکیه گروهی از افسران خود را در چارچوب توافق همکاری نظامی که ماه گذشته به صورت مخفیانه به امضا رسید به قطر به عنوان کشور متحد عربستان سعودی اعزام خواهد کرد. ترکیه این خبر را روز جمعه منتشر کرد که اصلا اتفاقی نیست.
همزمان با نگرانی های موجود از تعهد مستقیم ترکیه نزد متحدان سنی این کشور در منطقه علیه نفوذ شیعیان، اردوغان آشکارا از مداخله ایران در بحران یمن انتقاد کرد. وی تاکید کرد ایران باید رویکرد خود را تغییر دهد و نیروهای خود را از یمن خارج کند. وی با اشاره به عراق نیز گفت نظامیان ایران برای مقابله با گروه «دولت اسلامی» در عراق مبارزه نمی کنند بلکه آنها برای کسب جایگاه در عراق می جنگند.

بی بی سی: تشدید تنش در روابط ترکیه و ایران     
رقابت های منطقه ای موجب تشدید تنش در روابط ترکیه و ایران شده است.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی عربی، وزارت امور خارجه ایران کاردار سفارت ترکیه در تهران را احضار و اعتراض خود را به اظهارات رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به وی ابلاغ کرد. اردوغان تهران را به تلاش برای سیطره بر منطقه متهم کرده و از ایران خواسته بود نیروهایش را از یمن و سوریه و عراق خارج کند. تنش در روابط دوکشور در حالی روی داده است که قرار است اردوغان یک هفته دیگر به تهران سفر کند. معاون امور پارلمانی وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد هیچ تغییری در برنامه سفر اردوغان به تهران ایجاد نشده است.
شهدی الکاشف گزارشگر بی بی سی عربی در این باره از استانبول گزارش داد: به نظر می رسد شعله های آتش جنگ در یمن به ترکیه نیز رسیده است. تصمیم اردوغان برای قرار گرفتن ترکیه در کنار ائتلاف عربستان و متهم کردن صریح ایران به مداخله در امور کشورهای منطقه و تلاش برای ایجاد فتنه طایفه ای موجب شد تهران نیز کاردار سفارت ترکیه را احضار کند و اعتراض خود را به سخنان اردوغان به اطلاع او برساند.
تنش در روابط ترکیه و ایران در شرایطی صورت می گیرد که اردوغان قصد دارد هفتم آوریل آینده به تهران سفر کند. نمایندگانی در پارلمان ایران به صراحت اعلام کردند تمایلی به انجام شدن این سفر ندارند ولی وزارت امور خارجه ایران هرگونه تغییری را در زمان این سفر تکذیب کرد.
اردوغان پس از این تنش ها گفت: «ما از حمایت ایران از گروه حوثی انتقاد کردیم و خواستار خروج مداخله کنندگان از یمن شدیم. در ایران دو پاسخ به اظهارات من داده شد که یکی از آنها از طرف معاون رئیس یکی از کمیسیون های پارلمانی بود. این افراد همتایان من نیستند و نمی توانند درباره سفر من به ایران تصمیم گیری کنند. ما درباره سفر کردن یا نکردن به تهران تصمیم می گیریم و برنامه سفر خود را تغییر نداده ایم».
اردوغان پیام تندی برای ایران فرستاده و این کشور را به تلاش برای سیطره بر منطقه متهم کرده و از تهران خواسته بود نیروها و اموالش را از یمن و سوریه و عراق خارج کند. ناظران این سخنان را تحولی بزرگ در سیاست ترکیه در قبال ایران توصیف کردند که سالها بر کنار گذاشتن اختلافات متعدد مبتنی بود.
مهمت پورا نویسنده و تحلیلگر سیاسی ترک گفت: «به نظر می رسد عربستان و ترکیه نگران توافق بین المللی قریب الوقوع با ایران درباره برنامه هسته ای این کشور هستند که در آن منافع کشورهای خلیج فارس و ترکیه لحاظ نشده باشد. چنین توافقی موجب تقویت نفوذ ایران در منطقه خواهد شد».
گزارشگر در پایان گفت: نکته قابل توجه این است که آنکارا و تهران به رغم عمق اختلافاتشان، سالها روابطی متوازن و گسترده از نظر اقتصادی داشتند ولی حفظ این توازن با توجه به مواضع دو کشور در خصوص مسائل منطقه و در راس آنها بحران سوریه، دشوار به نظر می رسد.

انتهای پیام

برچسب ها

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.