کدخبر :2831 پرینت
19 خرداد 1391 - 12:55

اهداف تشکیل شورایعالی فضای مجازی به آگاهی عموم رسانده شود

متن خبر

سیتنا - دکتر علیرضا دهقان، مدیر گروه ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در یادداشت خود در بیست و پنجمین شماره ماهنامه مدیریت ارتباطات خواستار تشریح اهداف تشکیل شورایعالی فضای مجازی شد.


متن کامل این یادداشت را می‌خوانید:

فضای مجازی مانند رسانه‌های دیگر یک ظرفیت و امکان شناخت و اظهار نظر و دیدن و دیده شدن و هم‌جهت شدن و ناهم‌جهت شدن و عمل و آمادگی برای عمل در سطوح فردی و اجتماعی است. این ظرفیت ابعاد و جلوه‌های زیادی می‌تواند داشته باشد، درست مانند تلویزیون یا مطبوعات یا مجله.

 

این رسانه‌ها از جهت کسب آگاهی، فراغت و تفریح و سرگرمی و شکل‌گیری و تداوم و تغییر هویت‌های فردی و اجتماعی و فعال‌سازی و منجمدسازی افراد کاربرد دارند. این وضعیت در مورد فضای مجازی نیز صادق است، در حد و اندازه‌های بسیار بزرگ‌تر و پیچیده‌تر، چرا که فضای مجازی این جلوه‌ها را دارد به اضافه جلوه‌های دیگر که رسانه‌های قبلی ندارند، یعنی محدودیت‌های حجم و سرعت و بهای دسترسی. دسترسی در این فضا سریع، ارزان و بسیار متنوع است. علاوه بر این، تعامل در فضای مجازی وسعت و کیفیت بسیار بالاتری دارد. ظرفیت تعامل در رسانه‌هایی مثل تلویزیون، رادیو و روزنامه‌ها کم است. این محدودیت هم از جهت فنی است هم به دلیل اجتماعی، سیاسی و حقوقی. به‌طور مثال روزنامه‌ها می‌توانند نظر افراد عادی را منعکس کنند ولی به تعداد بسیار محدود و با کنترل شفاف‌تر و شناخته شده‌تر و مکانیسم‌های حقوقی مشخص‌تر و تضمینی‌تر. سایر مطالب و فعالیت‌های آنها نیز تقریباً همین وضعیت را دارد. این وضعیت در مورد فضای مجازی بسیار متفاوت است، یعنی محدودیت‌ها کمتر است و کنترل‌ها نیز محدودتر و دشوارتر. بر این اساس اهمیت فضای مجازی در هر جامعه و صرف‌نظر از نوع نظام سیاسی تا حدودی روشن است.

حال اگر به آنچه گفته شد تفاوت نظام سیاسی را هم اضافه کنیم، وضعیت پیچیده‌تر و اهمیت موضوع چند برابر می‌شود. در نظام‌های سیاسی بازتر از نظر گردش نخبگان و توزیع منابع اقتصادی و صبغه اخلاق فردی و اجتماعی اهمیت این موضوع به اندازه اهمیت آن در نظام‌های سیاسی بسته‌تر نیست.

شورایعالی فضای مجازی یک نهاد جدید است. اهداف کلان و اهداف میانی آن کاملاً روشن نیست یا اطلاع‌رسانی کافی نشده است. در وهله اول انتظار این است این اهداف به آگاهی عموم رسانده شود. چون این نهاد جدید است، اگر اهداف کلان روشن باشد، حداقل اهداف میانی ممکن است روشن نباشد و بر عهده خود اعضای شورا باشد که آنها را تدوین کنند. به‌ویژه به نظر من می‌رسد که مکانیسم‌های حقوقی، آموزشی و اجتماعی برای پیشبرد اهداف به اندازه کافی و از قبل شناخته شده و در اختیار نباشد. خوب است برای تعبیه و پیش‌بینی این مکانیسم‌ها یا تدوین آنها به صورت مجموعه‌ای همبسته با اهل نظر در این حوزه به‌ویژه با گرایش‌ها و نگاه‌های فنی– مهندسی، روان‌شناسی، اجتماعی و حقوق‌شناسی مشورت شود. بعضی سؤالات مهم از این قرار است: اگر قرار است نظارت بیشتر یا متفاوتی از آنچه اکنون وجود دارد بر استفاده از فضای مجازی صورت بگیرید، چه تضمینی برای محفوظ ماندن حریم و امور خصوصی کاربران پیش‌بینی خواهد شد؟ آیا اصولاً چنین حقی مشروع و ارزشمند است یا خود قابل مناقشه است؟ آیا فقط به مکانیسم‌های فنی و حقوقی فکر می‌شود یا مکانیسم‌ها، شیوه‌ها و سیاست‌های آموزشی و فرهنگی هم در دستور کار قرار دارد؟ اگر چنین است، این شیوه‌ها چیست و چگونه آموزش داده شده و نهادینه می‌شود تا بیشترین اجماع فرهنگی و کمترین مقاومت یا بی‌اعتنایی اجتماعی را در پی داشته باشد؟

توضیح: در بیست و پنجمین شماره ماهنامه مدیریت ارتباطات پرونده ای با عنوان « شورایعالی فضای مجازی؛کارکردها و انتظارات » با مدیریت سید تقی کمالی منتشر شده است.

شورایعالی فضای مجازی در پی خنثی سازی جنگ نرم نوشته آزاده مرنی، لزوم تعریف و تدقیق اهداف و  واکاوی ضرورت تأسیس نهادی جدید نوشته صدرا خسروی دانشجوی دکترای ارتباطات دانشگاه تهران،‌ اهمیت فضای مجازی، روابط اجتماعی ما و توان عمومی جامعه نوشته دکتر اعظم راودراد دانشیار ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، لزوم اتخاذ سیاست‌های انقلابی نسبت به تغییر رویکرد کنونی به فضای مجازی نوشته دکتر اسماعیل قدیمی استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، امنیت فضای مجازی در آن سوی مرزها نوشته رقیه قربانی بوساری، حال و آینده فضای مجازی ایرانی نوشته حسین حسنی دانشجوی دکترای ارتباطات دانشگاه تهران، فضای مجازی، فرصت‌ها و چالش‌ها نوشته سعیده سادات قادری و مروری بر تجارب فعالیت فناوری اطلاعات در کشور؛ از شورایعالی انفورماتیک تا شورایعالی فضای مجازی نوشته قدسی بیات دانشجوی دکترای ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی، از جمله مطالب این پرونده است.

اما گفت‌وگوی مرضیه خلقتی با دکتر علی‌اکبر جلالی با تیتر شورایعالی فضای مجازیقدرت هر کاری را دارد نیز از مطالب خواندنی این شماره است. دکتر جلالی در این گفت‌وگو از طرفی نگرانی‌ها و دغدغه‌هایش در خصوص گذشت دو ماه از تأسیس شورا و ارائه نشدن چشم‌انداز روشنی از برنامه‌های آن در این مدت را بازگو می‌کند و از طرف دیگر امیدوار است که شورایعالی فضای مجازی با در پیش گرفتن راهکارهایی مثل پاسخگویی و شفافیت، شایسته‌سالاری و ایجاد پارلمان فضای مجازی برای استفاده از متخصصان رشته‌های مختلف، به سرعت در مسیر تدوین و اجرای استراتژی توسعه فناوری اطلاعات گام بردارد.

دورنمایی از شورای بی‌سروصدای فضای مجازی در گفت‏وگو با دکتر علیرضا طالب‌پور مدیر مؤسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان توسط زینب کوهیار، یکی دیگر از گفت‌وگوهای این پرونده است. وی در بخشی از این گفت‌وگو تأکید کرده: این شورا به اندازه شورایعالی انقلاب فرهنگی اهمیت دارد، چون رهبری حکم تشکیل آن را داده‏اند و می‏بینیم که تمام قوا در آن نماینده دارند. توصیه دکتر کمال محامدپور دبیر ستاد فناوری اطلاعات و ارتباطات معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور به بانیان شورایعالی فضای مجازی نیز خواندنی و مهم است: این شورا فرصت اساسی را برای حل مشکلات فناوری اطلاعات در کشور و رسیدن به گام‌های بلند توسعه‌ای فراهم می‌کند. با این حال وی از عدم حضور نماینده بخش خصوصی در این شورا گلایه می‌کند. این گفت‌وگو توسط هاجر شادمانی انجام شده است. نجیبه محبی نیز به سراغ مهندس لطف‌الله سیاهکلی معاون رسانه‌های مجازی سازمان صداوسیما رفته و با او در مورد شورای عالی فضای مجازی به گفت‌وگو نشسته است. بخش اصلی این گفت‌وگو درباره لزوم راه‌اندازی فضای مجازی برای کشور است، از تولید محتوا و مدام در پی دانلود نبودن و وظیفه ایران در آپلود اطلاعات.

مهندس آزاده داننده رئیس شورای مرکزی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز در گفت‌وگو با ماهنامه مدیریت ارتباطات می‌گوید: من تصور نمی‌کنم در فاصله زمانی کوتاهی شاهد اقدامات مؤثری از طرف این شورا باشیم. بیشتر درکم این است که اینها بیشتر انرژی و تمرکزشان روی سازماندهی شوراست تا تشکیلات، ساختار و مأموریت‌ها و وظایفشان را شناسایی کنند، شکل بدهند و در موردشان تفاهم کنند.

چرا جهان مجازی اینقدر اهمیت پیدا کرده است؟ نوشته دکتر حمید عبداللهیان دانشیار گروه ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، شورایعالی فضای مجازی، کدام آینده را برای ایران رقم می‏زند؟ نوشته محمد مهدی مولایی و اهداف به آگاهی عموم رسانده شود نوشته دکتر علیرضا دهقان مدیر گروه ارتباطات دانشکده علوم اجتماعی تهران از دیگر مطالب این پرونده است.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.