اینترنت استارلینک چیست؟
به استناد ادعای ایلان ماسک، اینترنت ماهوارهای استارلینک راهی امیدبخش برای استفاده از اینترنت در سختترین شرایط و در غیرقابل دسترسترین مناطق خواهد بود.
به گزارش سیتنا، یکی از انواع دسترسی به اینترنت، از راه ماهواره است. تا پیش از این اینترنت ماهوارهای بیشتر در مواردی بهکار می رفت که دسترسی معمولی به اینترنت (کابلی،فیبرنوری،دایال-آپ و ...) مهیا نبود اما هم اکنون در حال فراگیر شدن است. البته برای دسترسی به اینترنت ماهواره ای نیاز است که تجهیزاتی در محل استفاده نصب شود، اما نسل جدید ماهواره هایی که استارلینک در حال پرتاب به فضاست نیاز به بخشی از این تجهیزات را هم از بین می برد.
استارلینک مدت هاست وعده اینترنتی را میدهد که در تمام مناطق سراسر جهان در دسترس است. هیچ شرکتی قادر به اجرای این طرح نشد تا این که ایلان ماسک پیشنهاد جسورانهای داد. ایلان ماسک سرویس استارلینک را مورد آزمایش قرار داد که برهمین اساس چندین هزار ماهواره در جو زمین قرار میگیرند. این شرکت هوافضا اولین دسته از ماهوارههای استارلینک را در ماه می سال ۲۰۱۹ وارد مدار کرد. تاکنون بیش از سه هزار ماهواره برای پوشش اینترنت توسط استارلینک به فضا فرستاده شده و مجوز پرتاب 12 هزار ماهواره را از کمیسیون ارتباطات فدرال گرفته اند و در نهایت قرار است با 42 هزار ماهواره تمام نقاط کره زمین به اینترنت متصل شوند.
ایده اولیه اینترنت ماهوارهای برای پوشش نقاط کور یا فاقد اینترنت بود
کارشناسان استارلینک برآورد کرده اند اگر آن ها تنها بازار سه درصد از ظرفیت 50 درصدی بدون اینترنت جهان را هم به دست بگیرند، سالانه سود سه برابری خواهند داشت یعنی سود 300 درصدی در سال. بنابراین اگر این شرکت، ۳ درصد از بازار ۵۰ درصد دنیا را هم در اختیار بگیرد اقتصادی میشود و سپس برای به دست آوردن بازار بیشتر می تواند اینترنت با قیمت بسیار پایین تر به کشورها ارائه بدهد و این موضوع باعث از بین رفتن ارائه دهندگان فعلی اینترنت می شود و برخی بر این باورند که تا چند سال دیگر ایلان ماسک با بیرون کردن رقبا اینترنت جهان را در دست می گیرد.
شاید همین موضوع باعث شده تا اتحادیه اروپا و چین هم به فکر فعال کردن اینترنت ماهواره ای افتاده اند. در همین زمینه اتحادیه اروپا برای توسعه اینترنت ماهواره ای 6 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده و چین هم اعلام کرده قصد دارد 13 هزار ماهواره برای اتصال اینترنت ماهواره ای به فضا پرتاب کند.
استارلینک چیست؟
استارلینک نام شبکهای از حدود سه هزار ماهواره کوچک است که همین حالا در مدار پایینی زمین قرار دارند. بر اساس مجوز اتحادیه جهانی مخابرات، استارلینک میتواند تا ۱۲ هزار ماهواره کوچک به مدار زمین بفرستد. دولت آمریکا به نمایندگی از شرکت «اسپیس ایکس» که مجری این پروژه است، از اتحادیه جهانی مخابرات درخواست کرده که مجوز ۳۰ هزار ماهواره دیگر هم صادر شود.
ماهوارههای کوچک، شباهتی به ماهوارههای معمولی ندارند و در واقع جعبههایی کوچک برای دریافت و ارسال اموج ماهوارهای هستند. هدف پروژه استارلینک این است که در نهایت سراسر کره زمین را پوشش بدهد. دولت آمریکا نیز با صرف هزینهای نزدیک به یک میلیارد دلار در توسعه این پروژه بلندپروازانه مشارکت دارد.
به گزارش سیتنا، یکی از نخستین فواید استارلینک برای کشور آمریکا این بوده که هماکنون در سراسر این کشور - حتی در دور افتادهترین مناطق روستایی - نیز دسترسی به اینترنت ممکن شده است. یعنی حتی در جاهایی که شاید به دلایل مختلف شرکتهای مخابراتی، اینترنت پرسرعت ارائه نمیکنند، شهروندان میتوانند با پرداخت هزینههای استارلینک به اینترنت وصل شوند.
استارلینک در گام دوم به ارائه خدمات اینترنتی به کشورهای دیگر روی آورد تا از طریق افزایش مشتری، درآمدزایی بیشتری داشته باشد و به سطح سودآوری برسد. به همین دلیل در گام بعدی، حدود ۴۰ کشور جهان – عمدتا کشورهای اروپایی و بخشهای پرجمعیت استرالیا – نیز تحت پوشش استارلینک قرار گرفتند و مثلا در بریتانیا همین حالا میتوان از طریق استارلینک به اینترنت وصل شد.
یکی از اهداف بزرگ این شرکت، ارائه اینترنت موبایل است که هنوز محقق نشده است. این شرکت میگوید حتی کسانی که تجهیزات را خریداری میکنند و هزینه ماهانه را میپردازند، صرفا در محلی که قرار است که این تجهیزات نصب شوند به اینترنت دسترسی خواهند داشت.
تفاوت اینترنت ماهواره ای با تلویزیون ماهوارهای چیست؟
اینترنت ماهوارهای همانند تلویزیونهای ماهوارهای، روی زمین احتیاج به یک دیش (بشقابک) و یک رسیور (دریافتکننده) دارد؛ اما فرق مهم آن با تلویزیون این است که تلویزیون یک وسیله ارتباطی یک طرفه، اما اینترنت یک ارتباط دو طرفه است.
قیمت دسترسی به اینترنت ماهوارهای استارلینگ چقدر است؟
دستگاه استارلینک در آمریکا با قیمت ۴۹۹ دلار به فروش میرسد، این در حالی است که برخی از سایتهای ایرانی و کانالهای تلگرامی سال گذشته ادعا کرده بودند که این دستگاهها را در اختیار دارند دارند و با قیمت ۲۹۸ دلار به فروش میرسانند. البته این ادعا خیلی زود تکذیب شد و کارشناسان حوزه فناوری اعلام کردند که این تجهیزات مورد ادعای سایتها تقلبی هستند.
در حال حاضر، کاربران عادی برای دریافت اینترنت ماهوارهای، باید ماهانه ۹۹ دلار پرداخت کنند. البته ۴۹۹ دلار نیز برای خرید تجهیزات اولیه از قبیل روتر و بشقابک استارلینک نیاز است. در همین حال برخی کانالهای تلگرامی اعلام کردند که به صورت قاچاق تعداد محدودی تجهیزات استارلینک وارد ایران کردهاند. آنها این تجهیزات را به قیمت ۶۰۰ دلار به فروش میرساندند که البته مشخص نیست این تجهیزات هم اصل است یا تقلبی!
در همین حال، امکان استفاده از سرویس اینترنت ماهواره ای به صورت اشتراکی در ساختمان ها و مجتمع ها هم وجود دارد که در این صورت هزینه های دسترسی پایین خواهد آمد.
سرعت انتقال دادهها در اینترنت ماهواهای بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت در ثانیه
گفتنی است؛ اینترنت ماهوارهای استارلینک یک شبکه اینترنت جهانی است و برای سرویسدهی به هیچ منطقه جغرافیایی خاصی محدود نمیشود. به کمک این سیستم جدید، سرعت انتقال دادهها بین ۵۰ تا ۱۵۰ مگابیت در ثانیه خواهد بود و زمان تاخیر برای دریافت پاسخها نیز به حدود ۲۰ تا ۴۰ میلیثانیه میرسد. همچنین به گفته ایلان ماسک، استارلینک برای تراکمهای جمعیتی کم تا متوسط طراحی شده است.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید