ویروس کرونا؛ مصرف ایبوپروفن باعث بدتر شدن بیماری میشود؟
به تازگی در فضای مجازی مطالبی منتشر شده که میگوید مصرف داروی ایبوپروفن هنگامی که به بیماری کووید ۱۹ دچار شدهاید، خطرناک است. در کنار توصیههای واقعی، پیامهایی غلطی نیز همزمان با شیوع ویروس کرونا پخش شده و واقعیت امر را مخدوش کرده است.
به گزارش سیتنا، کارشناسان حوزه پزشکی در گفتگو با بیبیسی گفتهاند که ایبوپروفن برای بیماری ناشی از ویروس کرونا، توصیه نمیشود. البته به گفته آنان، کسانی که این دارو را از قبل برای بیماریهای دیگری مصرف میکردند، بعد از ابتلا به کووید ۱۹ نباید مصرف آن را بدون مشاوره با پزشک قطع کنند.
هم پاراسِتامول (استامینوفن) و هم ایبوپروفن پایین آورنده تب هستند و به بهبود علایم آنفلوآنزا کمک میکنند. ایبوپروفن و سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی برای همه بیماران مناسب نیست و ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند، به ویژه در بیمارانی که مبتلا به آسم هستند و مشکلات قلبی یا مربوط به گردش خون دارند.
پیش از این در سایت سیستم بهداشتی بریتانیا، هم استامینوفن و هم ایبوپروفن توصیه شده بود. ولی از هنگام شیوع ویروس کرونا، این سایت توصیه خود را تغییر داده و نوشته "فعلا شواهد محکمی که نشان دهند ایبوپروفن، کووید ۱۹ را بدتر میکند، وجود ندارد... تا زمانی که اطلاعات بیشتری در این زمینه موجود باشد، از پاراستامول (استامینوفن) برای درمان علایم ویروس کرونا استفاده کنید مگر آنکه پزشک شما توصیه کند که این دارو برایتان مناسب نیست."
به گفته دکتر "شارلوت وارن-گاش" از دانشکده بیماریهای مناطق حارهای دانشگاه لندن، به ویژه برای بیمارانی که از نظر وضعیت جسمی آسیبپذیر هستند، بهتر است از پاراستامول استفاده کنند.
شواهدی هم موجود است که نشان میدهد در سایر عفونتهای تنفسی، مصرف ایبوپروفن با وخیمتر شدن بیماری مرتبط است.
درباره ارتباط کووید ۱۹ و ایبوپروفن چه میدانیم؟
هنوز تحقیقی درباره ارتباط این دو انجام نشده است، ولی در مورد بعضی از عفونتهای دیگر دستگاه تنفسی، پژوهشهایی انجام شده که میگوید ایپوپروفن با پیچیدهتر شدن و شدت بیماری مرتبط است.
پُل لیتل، استاد دانشگاه ساوتهمتون بریتانیا در زمینه مراقبتهای بهداشتی اولیه، میگوید مشخص نیست که آیا ایبوپروفن به تنهایی عامل شدت آن بیماریها بوده است یا خیر.
بعضی از کارشناسان میگویند که خواص ضدالتهابی این دارو ممکن است باعث کاهش شدت واکنش سیستم ایمنی بدن شود.
پرستو دنیایی، از دانشگاه رِدینگ بریتانیا، هم میگوید که پژوهشهای زیادی انجام شده که نشان میدهد مصرف ایبوپروفن هنگام عفونت تنفسی منجر به بدتر شدن بیماری و یا مشکلات دیگر میشود.
البته خانم دنیایی میگوید: من هنوز هیچ سندی ندیدهام که به روشنی ثابت کند یک فرد ۲۵ ساله کاملا سالم که ایبوپروفن را برای بهبود علایم کووید ۱۹ مصرف میکند، خود را در معرض خطر بدتر شدن قرار دهد.
انتشار شایعه و ایجاد سردرگمی
به نظر می رسد که نگرانی درباره استفاده از ایبوپروفن از فرانسه آغاز شد. پزشکی از بیمارستان دانشگاه تولوز به نام "ژان لویی مانتاستروک" در توییتر هشدار داد که "در دوره شیوع ویروس کرونا لازم است مشکلات ناشی از مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را در صورت تب یا عفونت به یاد داشته باشید."
سپس در توییتی از "الیویه وِران" وزیر بهداشت فرانسه آمده بود که "مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی می تواند عامل بدتر شدن عفونت باشد". این توییت بیش از ۴۳ هزار بار به اشتراک گذاشته شد. البته او گفته بود که قبل از توقف مصرف این داروها باید با پزشک مشورت کرد.
توییتهای دیگری هم با همین مضمون در فضای مجازی منتشر شدهاند.
نبود توافق روشن در میان کارشناسان پزشکی درباره این موضوع منجر به انتشار پیامها و شایعات گوناگونی در اینترنت شده است.
پست های توییتر و فیسبوک که به نظر میرسد توسط کاربران کپی شده باشد عمدتا ادعا میکند که "یک پزشک در فامیل ما" که درباره آزمایشگاه مستقر در وین اطلاعات دارد میگوید که "اکثر کسانی که از کووید ۱۹ مردهاند، در بدنشان ایبوپروفن یافت شده است". بعضی از این پستها هم مدعی شدهاند که ویروس با مصرف این دارو گسترش بیشتری مییابد.
سند علمی در این مورد وجود ندارد.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید