گزارش مردمی از یک رفع فیلتر چند ساعته!
فیس بوک و توییتر روزهای پر سرو صدایی را در ایران می گذراند، تقریبا روزی نبوده که در یک ماه گذشته این دو سایت فیلتر شده و غیرقانونی در ایران در صدر اخبار رسانه های رسمی و قانونی قرار نگیرند.
به گزارش اعتماد، دوشنبه شب هم فیس بوک برای نزدیک به 8 ساعت رفع فیلتر شد. این رفع فیلتر موقتی حدود ساعت 8 صبح از بین رفت و دبیر کارگروه مصادیق مجرمانه اعلام کرد که رفع فیلتر تنها یک اشکال فنی بود اما باعث نشد که حاشیه های فیس بوک در روزهای اخیر از بین برود. یک روز به خاطر فیس بوک هیات دولت و روزی به خاطر پاسخ توییتری وزیر امور خارجه به دختر رییس مجلس نمایندگان امریکا و دیروز به خاطر رفع فیلتر چندساعته.
داستان از آن قرار است که مهدی، شهروند ساکن شهرک غرب درباره اش اینطور می گوید «حدودهای ساعت 12 شب از طریق پیامکی با این مضمون که فیس بوک رفع فیلتر شد به سراغ صفحه ام رفتم و در کمال تعجب دیدم که خبر درست است». فقط مهدی نبود که دیشب این شکل پیامک را دریافت کرد بسیاری از شهروندان ساکن تهران و حتی برخی از شهرهای کشور چنین پیغامی را دریافت کردند.
شایان از تبریز می گوید «پیامی که من دریافت کردم عبارت مچکریم روحانی را هم ضمیمه داشت و در آن نوشته شده بود که فیس بوک آزاد شد». این خبر خیلی زود جهانی شد و بسیاری از روزنامه های معروف جهان چون نیویورک تایمز را نیز به واکنش واداشت و آنها ستونی از صفحه خود را به تحلیل این موضوع اختصاص دادند. البته تنها نیویورک تایمز نبود که روزنامه های روسی هم به این موضوع پرداختند و در ایران آدم های مشهور را نیز درگیر خود کرد. آدم هایی که گاه در رده های بالای مدیریت سیاسی کشور نیز فعالیت کرده اند مانند صادق خرازی که در صفحه شخصی خود نوشت «فیس بوک هم ظاهرا رفع فیلتر شد.»
این دیپلمات کهنه کار کشور ادامه داده بود «جهان تکنولوژی و انفورماتیک مرز نمی شناسد و نمی شود با مقتضیات زندگی انسان انتزاعی برخورد کرد.» او ذوق زده گریزی هم به شب میلاد امام رضا زده بود که «آغازی مبارک در فرخنده شب میلاد». این ذوق زدگی البته فقط محدود به سیاسیون نبود که در کمتر از چند ساعت خبر چنان فراگیر شد که فیس بوک باز هم غیرقابل دسترس شد اما این بار نه به خاطر فیلتر بلکه به خاطر حجم بالای تقاضاهایی که روانهisp ها شده بود.
نازنین از ساکنان منطقه فاطمی می گوید «بار اول به سادگی و بدون هیچ گونه فیلتری به فیس بوک رفتم و حتی پیام هم گذاشتم اما بعد از چند ساعت هر کاری کردم، نمی توانستم و صفحه پیغام شلوغ بودن را نشان می داد».
خیلی طبیعی است خبر رفع فیلتر از فیس بوک در ایران چنان باسرعت در ایران و حتی جهان پیچیده بود که هیچ کس نمی خواست از قافله تجربه این ساعات آزادی غافل شود. بسیاری به همدیگر در صفحات خود تبریک می گفتند و بسیاری نیز این اتفاق را از نگاه سیاسی تحلیل می کردند و «مچکریم روحانی» سر می دادند. البته این شادی چندان دوامی هم نیاورد چرا که ساعاتی بعد اعلام شد این آزادی محصول یک عملیات فنی بوده است و از حدود ساعت 8 صبح نیز همه چیز به روال گذشته بازگشت. فیس بوک فیلتر شد.
سایت سیتنا (citna.ir) گزارش داد که به اطلاعاتی دست یافته است که نشان می دهد این امکان به دلیل استفاده از سیستم IP Pooling توسط این سایتها بود که برای ساعاتی در سیستم فیلتریگ باعث اختلالاتی شد.
یک کارشناس فنی نیز در گفتوگو با خبرنگار این سایت درباره اختلال چندساعته در دسترسی بدون فیلتر به شبکههای اجتماعی فیس بوک و توییتر، گفت: این دو شبکه اجتماعی پیش از این از رنج های متفاوت IP برای دسترسی کاربران در سراسر دنیا استفاده میکردند که در ساعات آغازین بامداد امروز این سیستم یکپارچه شد و از سیستم IP Pooling استفاده شد. وی ادامه داد: استفاده از این سیستم، برای ساعاتی سیستم فیلترینگ ما را دچار اختلال کرد، ولی این اختلال در ساعت 8 صبح امروز برطرف و امکان دسترسی مستقیم به این سایتها برداشته شد.
خرمشاهی، دبیر کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه فضای مجازی نیز سخنان این کارشناس را تایید کرد و گفت که رفع فیلتری در کار نبود و آنچه اتفاق افتاده تنها یک اشتباه فنی است و به زودی رفع می شود. شیما از جوادیه تهران می گوید «حتی اگر این اتفاق هم بیفتد، می ارزید چرا که یک شب فیس بوک بدون قطعی و فیلترشکن را تجربه کردیم». این برای نخستین بار نیست که بر اثر اشتباه فنی فیس بوک رفع فیلتر می شود. اواسط سال 90 و به مدت یک و نیم روز نیز فیس بوک کاملاآزاد در اختیار کاربران ایرانی بود و بار دیگر هم در تابستان 91 این اتفاق برای چند ساعت تکرار شد اما تمام این موارد بدون حاشیه خاصی سپری شدند. چه اتفاق تازه تری افتاده است؟
محمدرضا ساکن خیابان ویلامی گوید «طبیعتا فضای سیاسی بعد از انتخابات در این میان نقش قابل توجهی داشت چرا که بعد از انتخابات خیلی ها منتظر رفع فیلتر بودند و کسی فکر نمی کرد که این بار هم اشتباهی رخ داده باشد».
بحث فیس بوک بعد از انتخابات ریاست جمهوری به واقع که همواره در صدر اخبار بوده است. ابتدا اعلام شد که از این شبکه اجتماعی برای تبلیغات انتخاباتی رییس جمهور روحانی استفاده شده است و چند وقت بعد فهرست وزرا و مسوولان ارشد دولت بود که در فیس بوک ثبت می شد. اوج این فعالیت فیس بوکی دولت جدید نیز آن زمان بود که وزیر امور خارجه کشور حضوری فعال در شبکه به هم رساند و حتی تا آنجا پیش رفت که از فیس بوک اش با جهان سخن گفت و اقدامات غرب در برابر سوریه را به چالش کشید.
محمدجواد ظریف یک بار هم از همین طریق با دختر رییس مجلس امریکا احوال پرسی کرد و حتی از توییترش روز عید یهودیان را تبریک گفت و برای بزرگ ترین رسانه های جهان خبر ساخت. بعد از این اتفاقات بود که فرمانده ناجا هم به موضوع وارد شد و برخلاف سال ها و ماه های قبل نرمش غیرقابل انتظاری در برابر فیس بوک از خود نشان داد و با وجودی که گفت هنوز قانون تغییری نکرده اما شاید بتوان از پتانسیل این گونه سایت ها استفاده کرد.
سارا از پاسداران معتقد است «نمی دانم چرا باید با این شبکه مخالفت شود به ویژه در حال حاضر که معاون اول رییس جمهور و وزیر خارجه و معاون زیست محیطی رییس جمهور و بسیاری از دولتی ها فیس بوک دارند و حتی در آنجا به مردم گزارش می دهند».
خانم رضایی 48 ساله نیز می گوید «من خودم صفحه ندارم اما وقتی پریشب خوشحالی و ذوق زدگی و در عین حال تعجب دختر و پسرم را دیدم از خودم پرسیدم که آیا واقعا این حق ما است که جوان هایمان از رفع فیلتر یک سایت چنین خوشحال باشند و تعجب کنند».
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید