کد خبر: 338071
30 خرداد 1405 - 23:33

اختلال هم‌زمان چهار بانک؛ زنگ خطر زیرساخت مشترک و ضرورت پایان دادن به یک ریسک سیستماتیک

اختلال گسترده در خدمات بانک‌های ملی، صادرات، تجارت و توسعه صادرات به دنبال حمله سایبری هفته گذشته بار دیگر شائبه اتکای چند بانک بزرگ به یک زیرساخت مشترک را پررنگ کرد، موضوعی که در صورت صحت می‌تواند کل شبکه خدمات بانکی را هم‌زمان زمین‌گیر کند؛ نقطه‌ضعفی که از نگاه کارشناسی، نیازمند بررسی و بازنگری فوری نهادهای ناظر است.

متن خبر

به گزارش سیتنا، اختلال هم‌زمان در چهار بانک بزرگ کشور، تنها یک مشکل فنی مقطعی نیست؛ بلکه نشانه‌ای از یک ضعف ساختاری جدی در معماری زیرساخت بانکی است. 

زمانی که چند بانک حیاتی به یک هسته پردازشی یا زیرساخت مشترک متکی هستند، هرگونه اختلال در آن نقطه مرکزی—چه ناشی از خطای فنی، چه حمله سایبری یا نقص عملیاتی—می‌تواند به‌صورت زنجیره‌ای کل شبکه خدمات بانکی را تحت تأثیر قرار دهد.

این وضعیت دقیقاً مصداق «نقطه شکست واحد» است؛ یعنی جایی که تمرکز بیش از حد خدمات، به‌جای افزایش بهره‌وری، ریسک سیستم را به شکل خطرناکی بالا می‌برد. 

در چنین ساختاری، یک حادثه محدود می‌تواند به اختلال گسترده در خدماتی مانند کارت‌خوان‌ها، خودپردازها، اینترنت‌بانک و موبایل‌بانک منجر شود و زندگی روزمره میلیون‌ها کاربر را مختل کند.

از همین منظر، نقش نهادهای ناظر از جمله بانک مرکزی و همچنین شرکت‌های ارائه‌دهنده زیرساخت بانکی بسیار حیاتی است. 

انتظار می‌رود این نهادها با بازنگری در معماری فعلی، از تکرار چنین ریسک‌های متمرکز جلوگیری کنند و الزام‌های سخت‌گیرانه‌تری برای استقلال عملیاتی، افزونگی سامانه‌ها و تاب‌آوری زیرساختی وضع شود.

در نهایت، این رخداد بار دیگر یک سؤال اساسی را پررنگ می‌کند: آیا وابستگی چند بانک بزرگ به یک زیرساخت مشترک، با استانداردهای امروز امنیت و تاب‌آوری زیرساخت‌های مالی هم‌خوانی دارد؟

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

دیدگاه‌ها

حسین
من انلاین شاپ دارم 8 روزه بخاطر دست گل اقایون مسول بانکداری درامدم شده هیچ
یا تظاهرات یا جنگ یا حمله سایبری یا .... یعنی لعنت به من که رفتم سمت شغل اینترنتی

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.