هوش مصنوعی؛ عامل بیکاری گسترده در مشاغل دفتری و فکری
پدرخوانده هوش مصنوعی معتقد است که با روند فعلی، هوش مصنوعی دیگر صرفاً در خدمت انسان نخواهد بود، بلکه میتواند به عاملی برای تشدید نابرابری، بیکاری گسترده بهویژه در حوزه مشاغل دفتری و فکری و تسلط بیشتر منافع سودمحور بر آینده فناوری مبدل شود.
به گزارش سیتنا، جفری هینتون، ملقب به «پدرخوانده هوش مصنوعی»، که به خاطر تحقیقات پیشگامانهاش در زمینه شبکههای عصبی در سال 2024 برنده جایزه نوبل فیزیک شد، هشدار داده است که هوش مصنوعی میتواند منجر به بیکاری گسترده، بهویژه در حوزه مشاغل دفتری و فکری شود.
به گفته وی، کارهای فکری روزمره که اغلب کارمندان اداری انجام میدهند، به آسانی توسط هوش مصنوعی قابل انجام هستند. او افزود در آینده یک سیستم هوش مصنوعی میتواند وظایف ده نفر را به تنهایی انجام دهد.
در مقابل، هینتون معتقد است که مشاغل یدی مانند لولهکشی در برابر موج خودکارسازی آسیبپذیری کمتری دارند. او گفت هوش مصنوعی تا مدت مدیدی به مهارت لازم برای کارهای فیزیکی نمیرسد.
بدین ترتیب، مشاغلی که به مهارتهای بدنی نیاز دارند همچنان میتوانند ایمن باشند.
هینتون همچنین ایده رایج مبنی بر اینکه هوش مصنوعی مشاغل جدیدی ایجاد خواهد کرد را زیر سؤال برد. او تأکید کرد که اگر هوش مصنوعی بتواند بیشتر کارهای فکری را انجام دهد، فرصتهای باقیمانده برای انسانها بسیار اندک خواهد بود، و تنها افرادی که مهارتهای خاص و پیشرفته دارند ممکن است بتوانند در این شرایط شغلی پیدا کنند.
هینتون از طرح جدید شرکت «اوپن اِیآی» نیز انتقاد کرد. این طرح ساختار تجاری شرکت را به یک نهاد عامالمنفعه تغییر میدهد تا سرمایهگذاران بیشتری جذب کند. اما این طرح منتقدان بسیاری نیز دارد.
به باور هینتون و گروهی از منتقدان، شامل کارمندان سابق شرکت و حتی ایلان ماسک، این تغییر ممکن است مأموریت اصلی شرکت در راستای منافع عمومی را تضعیف کرده و منافع مالی سرمایهگذاران را در اولویت قرار دهد. ماسک، که اکنون با شرکت خود «xAI» رقیب اوپن ایآی است، به همین دلیل از شرکت مذکور شکایت کرده است.
هینتون هشدار داد که با روند فعلی، هوش مصنوعی دیگر صرفاً در خدمت انسان نخواهد بود، بلکه میتواند به عاملی برای تشدید نابرابری، بیکاری گسترده و تسلط بیشتر منافع سودمحور بر آینده فناوری مبدل شود.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید