کدخبر :321726 پرینت
09 تیر 1404 - 15:05

هوشمندسازی و ارتقای خدمات کتابخانه‌ ای به شهروندان

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، گفت: در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از فاز اول چت‌بات هوشمند جست‌وجوی کتاب، سامانه اهدا و سامانه مکان‌محور (GIS) رونمایی شده که در راستای هوشمندسازی و ارتقای خدمات کتابخانه‌ای به شهروندان طراحی شده‌اند.

متن خبر

به گزارش سیتنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت،آزاده نظربلند، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در جریان سفر به قزوین و پس از افتتاح بازطراحی کتابخانه عارف قزوینی و بخش کودک و نوجوان کتابخانه امام خمینی(ره) در جمع خبرنگاران از آغاز اجرای سه محور اصلی در برنامه‌های جدید نهاد خبر داد.

وی گفت: گسترش کتابخانه‌های سیار، توسعه برنامه‌های ترویجی به‌ویژه برای کودکان و نوجوانان و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین اطلاعاتی از مهم‌ترین محورهای کاری نهاد در دوره جدید است.

به گفته دبیرکل نهاد، در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از فاز اول چت‌بات هوشمند جست‌وجوی کتاب، سامانه اهدا و سامانه مکان‌محور (GIS) رونمایی شده که در راستای هوشمندسازی و ارتقای خدمات کتابخانه‌ای به شهروندان طراحی شده‌اند.

نظربلند با اشاره به این‌که تمرکز نهاد بر گسترش عدالت فرهنگی و افزایش دسترسی آحاد جامعه است، تصریح کرد: برای نخستین‌بار از سامانه مشاوره کتاب رونمایی شد که به‌زودی در تمامی کتابخانه‌های عمومی کشور مستقر خواهد شد.

وی همچنین از توسعه سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) برای مکان‌یابی خدمات و سامانه اهدای منابع با عنوان «سامانه آمایش سرزمینی کتابخانه‌های عمومی ایران» خبر داد که در آینده‌ای نزدیک به‌صورت فراگیر فعال خواهد شد.

دبیرکل نهاد در ادامه افزود:هم‌اکنون ۳۶۹۸ کتابخانه نهادی و مشارکتی و ۶۲ کتابخانه سیار در سراسر کشور فعال است و افزایش تعداد کتابخانه‌های سیار برای پوشش مناطق کم‌برخوردار از برنامه‌های جدی نهاد محسوب می‌شود.

وی در خصوص اقدامات ترویجی نهاد گفت: «تمرکز ویژه‌ای بر کتاب‌خوان کردن نسل کودک و نوجوان داریم؛ از جمله تربیت مروجان کتاب‌خوانی نوجوان، همکاری با مدارس و ایجاد جریان‌هایی از دل گروه‌های سنی کودک و نوجوان.»

مشکلات معیشتی و استخدامی کتابداران

آزاده نظربلند با اشاره به دغدغه‌های معیشتی کتابداران عنوان کرد: یکی از مشکلات جدی نهاد کتابخانه‌ها نبود منابع مالی پایدار و وابستگی به سهم نیم درصدی از درآمد شهرداری‌هاست که بر اساس برآوردهای غیرقطعی تنظیم می‌شود و همین موضوع اجرای برخی برنامه‌ها را با محدودیت روبه‌رو کرده است.

وی ادامه داد: همچنین نهاد کتابخانه‌ها از حدود ۱۲ سال پیش به دلیل قطع ارتباط با سازمان امور اداری و استخدامی، نتوانسته نیروهای انسانی جدید را در قالب ساختار رسمی دولت جذب کند که این موضوع مشکلات متعددی برای کتابداران ایجاد کرده است.

به گفته وی، رایزنی برای حل این مشکل با سازمان اداری و استخدامی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال پیگیری است.

آمار سرانه مطالعه؛ خارج از وظایف نهاد

دبیرکل نهاد درباره آمار سرانه مطالعه نیز تصریح کرد: محاسبه این شاخص بر اساس پیمایش‌های ملی انجام می‌شود و اعلام سرانه مطالعه وظیفه نهاد کتابخانه‌ها نیست؛ نهاد صرفاً آمارهایی مانند تعداد اعضا، کتابخانه‌ها، امانت و کتاب‌های موجود را ارائه می‌کند که این داده‌ها برای نتیجه‌گیری دقیق درباره سرانه مطالعه کافی نیست.

وی با بیان اینکه مطالعه رفتاری شخصی و متأثر از عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است، یادآور شد: فرایند بازطراحی کتابخانه‌های عمومی کشور از اسفندماه سال گذشته آغاز شده و در چند ماه اخیر به‌صورت جدی دنبال و اجرایی شده است.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.