کدخبر :316439 پرینت
15 اسفند 1403 - 12:16

مهمترین ماموریت های شورای عالی فضای مجازی چیست؟

شورای عالی فضای مجازی براساس احکام دو گانه مقام معظم رهبری وظایف و ماموریت های مهمی برعهده دارد و شاید بتوان این ماموریت ها را در چند دسته مهم تقسیم کرد.

متن خبر

به گزارش سیتنا به نقل از مرکز ملی فضای مجازی، مرکز رسانه و روابط عمومی مرکز ملی فضای مجازی به مناسبت فرارسیدن سیزدهمین سالروز تاسیس شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی به دستور مقام معظم رهبری، پرونده ویژه «13 سال با شورای عالی فضای مجازی» را منتشر می کند.

در دومین گزارش از این پرونده به بازخوانی احکام مقام معظم رهبری برای تاسیس این شورا در کشور پرداخته شده است که در ادامه می خوانید:

حکم اول

رهبر معظم انقلاب در سال 1390 به دلیل گسترش فزاینده فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی به ویژه شبکه جهانی اینترنت و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی مردم، در حکمی بر ضرورت تشکیل شورایی به عنوان نقطه کانونی متمرکز برای سیاست گذاری، تصمیم گیری و هماهنگی برای فضای مجازی کشور تاکید کردند تا این شورا میان توسعه فناوری، امنیت و حفظ ارزش های فرهنگی و دینی در این فضای جدید محل زیست مردم تعادل را برقرار کند.

در این حکم تاسیس، شورای عالی فضای مجازی مامور شد تا با سرمایه گذاری وسیع و هدفمند در جهت بهره گیری حداکثری از فرصت های ناشی از اینترنت، شرایط پیشرفت همه جانبه را در کشور در کنار عرضه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم فراهم کند. همچنین برنامه ریزی و هماهنگی مستمر برای صیانت از آسیب های ناشی از فضای مجازی از دیگر اقتضائات تاسیس این شورا بود.

همچنین رهبر معظم انقلاب، در این حکم، تاکید کردند که به تمامی مصوبات شورای عالی باید ترتیب اثر قانونی داده شده و در تشکیل مرکز ملی، تلاش برای دستیابی مرکز به اهداف تعیین شده و همکاری همه جانبه تمامی دستگاه ها در این حوزه تسریع شود.

از جمله اولویت های ابتدایی در حکم مقام معظم رهبری برای تاسیس شورا، ایجاد مرکزی بود تا اشراف کامل و به روز در خصوص فضای مجازی در سطح داخلی و جهانی داشته باشد و درباره نحوه مواجهه فعال و خردمندانه کشور با این موضوع از حیث سخت افزاری، نرمز افزاری و محتوایی در چارچوب مصوبات شورای عالی فضای مجازی تصمیم گیری کرده و بر اجرای دقیق تصمیمات در همه سطوح نظارت دقیق داشته باشد.

مرکز ملی فضای مجازی اولین اولویت حکم تاسیس شورای عالی

مرکز ملی فضای مجازی به عنوان بازوی اجرایی شورای عالی فضای مجازی در همان سال اول تشکیل شورای عالی فضای مجازی، تاسیس شد تا مواجهه مبتکرانه در سطح ملی و جهانی با فضای مجازی داشته باشد و همزمان با توسعه آن، کشور از نظر فنی و محتوایی برای استفاده از فرصت ها و مقابله با تهدیدات آماده شود.

همچنین خودکفایی و اتکا به متخصصان و فناوری های بومی برای کاهش حداقلی وابستگی در کنار جذاب سازی و غنی سازی محتوا و خدمات بومی برای پاسخگویی حداکثری به نیازهای داخلی از دیگر اهداف تاسیس مرکز ملی فضای مجازی بود.

از طرفی آموزش عمومی و فرهنگ سازی در جهت بالا بردن سواد اینترنتی و هوشیاری مردم دراین فضا، ساماندهی تبادل اطلاعات با شبکه جهانی همزمان با مقابله با جنگ فرهنگی و ایجاد آمادگی لازم در عالی ترین سطح به منظور صیانت از زیرساخت های حیاتی در برابر حملات اینترنتی برای حضور قوی و هدفمند نظام در مجامع و سازمان های جهانی برای کاهش حاکمیت قدرت های بزرگ در عرصه اینترنت و حکمرانی قانونمند دراین فضا، نیازی بود که با راه اندازی این مرکز در کشور پاسخ داده شد.

از آن جایی که مرکز ملی برای تحقق این اهداف نیاز به همکاری و هم افزایی بین دستگاهی داشت، براساس ماده 9 اساسنامه خود، نسبت به ایجاد سه کمیسیون عالی تنظیم مقررات، امنیت و ارتقای تولید محتوای فضای مجازی کشور اقدام کرد.

کمیسیون های عالی مرکز ملی فضای مجازی

رئیس این کمیسیون های عالی، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی و دبیر آن معاون مربوطه در مرکز ملی است. در این کمیسیون ها براساس دستورالعمل ها و طرح های ارایه شده جهت تصویب و بررسی، دستگاه های مختلف و مرتبط و نمایندگان بخش خصوصی دعوت می شوند که البته افراد صاحب نظر و نمایندگان بخش خصوصی هم در این جلسات بدون حق رای حضور می یابند.

پس از تشکیل این کمیسیون ها در سال 1391، سایر بخش های موازی در کشور موظف شدند تا هماهنگ با این کمیسیون ها اقدام کرده و در چارچوب مصوبات آن باشند. به طور مثال از تاریخ تصویب کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوا، اختیارات و وظایف دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و تمامی شوراها و نهادهای تابع آن، در حوزه ساماندهی محتوای فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی منتقل شد.

حکم دوم

پس از گذشت بیش از سه سال از تشکیل شورای عالی فضای مجازی، رهبر معظم انقلاب در سال 1394 با تاکید بر نقش این شورا در کنار مرکز ملی فضای مجازی به عنوان نقطه کانونی مواجهه هوشمندانه و مقتدرانه با تحولات پر شتاب این عرصه، برای استفاده از فرصت ها و ظرفیت ها و مقابله با آسیب ها و تهدیدات آن، بر وظایف قبلی همچون سیاست گذاری، مدیریت کلان، برنامه ریزی و تصمیم گیری های لازم و بهنگام در کنار نظارت و رصد کارآمد و روزآمد شورای عالی فضای مجازی در کشور تاکید کرده و در دوره دوم این شورا، مسیری جدید برای انجام رسالت آن ترسیم کردند.

همچنین در این سال، ایشان در دیدار اعضای حقیقی و حقوقی شورای عالی فضای مجازی تاکید کردند که لازمه‌ حضور فعال و تأثیرگذار در فضای مجازی، «تمرکز در تصمیم‌گیری»، «جدیت در اجرا بدون از دست دادن زمان»، «هماهنگی میان دستگاه‌ها» و «پرهیز از موازی‌کاری و تعارض» است.

به اعتقاد رهبر معظم انقلاب، شورای عالی فضای مجازی، مرکز اصلی سیاستگذاری آگاهانه، مسئولانه و مقتدرانه در خصوص فضای مجازی است و باید با استفاده از توانایی‌ها و استعدادهای جوان کشور و با سیاستگذاری صحیح و اقدامات سنجیده و هماهنگ و بدون از دست دادن زمان به سمت خروج از حالت انفعال در عرصه‌ی فضای مجازی و حضور فعال و تأثیرگذار و تولید محتوای اسلامی متقن و جذاب حرکت کنیم.

ایشان در حکم دوره دوم این شورا، ده وظیفه جدید شامل انحلال شوراهای عالی مصوب در گذشته که موازی این شورا بودند، تثبیت و تقویت جایگاه مرکز ملی فضای مجازی، ارتقای جمهوری اسلامی ایران به قدرت سایبری، اهتمام ملی و همه جانبه برای توسعه انواع فناوری ها و تربیت نیروی انسانی، تسریع در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، حفظ امنیت همه جانبه و حریم خصوصی مردم، ترویج هنجارها و ارزش ها وسبک زندگی اسلامی ایرانی، احراز جایگاه و سهم مناسب برای اقتصاد این فضا، توسعه محتوا و خدمات کارآمد و رقابتی و تدوین و تصویب نظام های امنیتی، حقوقی، قضایی و انتظامی مورد نیاز در فضای مجازی برای شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی را اعلام کردند و همچنین اعضای حقوقی و حقیقی شورا در این سال تغییر کرد.

هدف از این وظایف، تحکیم جایگاه فراقوه ای و موقعیت محوری و کانونی شورای عالی فضای مجازی، انتقال وظایف شوراهای منحل شده به این شورا، تحقق تصمیمات شورا، رصد وضعیت جاری، پیش بینی و آینده نگری تحولات، ایجاد هماهنگی و هم افزایی میان دستگاهی، نظارت مستمر بر عملکرد دستگاه ها، امکان دهی به قواعد و قوانین مرتبط با فضای مجازی، استفاده و ایجاد رشته های نوین دانشگاهی، نظارت مستمر بر اجرای شبکه ملی اطلاعات، حفظ حریم خصوصی آحاد جامعه، سیاست های اقتصاد مقاومتی، برنامه ریزی همه جانبه برای بهبود کسب و کارها، بهره گیری از فرصت های اشتغال زایی و جلب مشارکت های مردمی و استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی اعلام شد.

شورای عالی فضای مجازی در یک نگاه

براساس احکام و وظایف تعریف شده برای شورای عالی فضای مجازی، برخی از مهمترین ماموریت های این شورا را می توان به موارد زیر دسته بندی کرد:

سیاستگذاری کلان: تعیین خط‌مشی‌ها و سیاست‌های کلان در حوزه فضای مجازی به منظور توسعه و بهره‌برداری از فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطاتی.

هماهنگی بین‌دستگاهی: ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌ها و نهادهای مختلف در حوزه فضای مجازی برای جلوگیری از موازی‌کاری و تضمین اجرای سیاست‌ها.

نظارت و ارزیابی: نظارت بر اجرای سیاست‌ها و برنامه‌های مصوب و ارزیابی عملکرد دستگاه‌های مرتبط.

توسعه زیرساخت‌ها: برنامه‌ریزی برای توسعه زیرساخت‌های فنی و ارتباطی مورد نیاز برای فضای مجازی.

امنیت سایبری: تدوین سیاست‌ها و راهبردهای لازم برای تأمین امنیت فضای مجازی و مقابله با تهدیدات سایبری.

فرهنگ‌سازی و آموزش: برنامه‌ریزی برای ارتقای فرهنگ استفاده از فضای مجازی و آموزش مهارت‌های لازم به کاربران.

حقوق شهروندی: توجه به حقوق شهروندی در فضای مجازی و تضمین حریم خصوصی کاربران.

اقتصاد دیجیتال: حمایت از توسعه اقتصاد دیجیتال و کسب‌وکارهای اینترنتی.

شورای عالی فضای مجازی بعد از 13 سال

از ابتدای تاسیس تاکنون، شورای عالی فضای مجازی توانسته سیاست ها و برنامه های خود را برای ایجاد فضای مجازی ایرانی اسلامی مصوب کرده و بر اجرای آنها و تکمیل این زنجیره تلاش کند. شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت اصلی ارتباطات و اطلاعات کشور، برنامه های توسعه فضای مجازی سالم، مفید و ایمن، برنامه های ملی بازی های رایانه ای، سیاست ها و اقدامات ساماندهی پیام رسان های اجتماعی، الزامات پیشگیری و مقابله با نشر اطلاعات، اخبار و محتوای خبری خلاف واقع، سند صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، سند ساماندهی رمز ارزها، سند پیشگیری و مقابله با قمار، بررسی راهکارهای افزایش میزان سهم ترافیک داخلی، ایجاد سامانه ملی و جامع داده ها و در نهایت سند راهبردی فضای مجازی به عنوان نقشه راه کلان این حوزه از جمله مصوبات شورای عالی فضای مجازی در این سال ها بوده که با تکیه بر این چارچوب ها توانسته کشور را جزو بازیگران اصلی این حوزه و صاحب نظر در مجامع بین المللی قرار دهد.

تصمیم هوشمندانه بیش از یک دهه گذشته رهبر معظم انقلاب، ایران را امروز به جایگاهی رسانده که در کنار معدود کشورهای بزرگ و توسعه یافته جهان دارای سکوهای بومی، شبکه ارتباطی داخلی و دستورالعمل های حفاظت از حریم خصوصی و صیانت از مردم به خصوص کودکان و نوجوانان در فضای مجازی است؛ البته با ایجاد هماهنگی، همگرایی بیشتر و تلاش دستگاه های مختلف در انجام وظایف خود در قالب سند راهبردی و شبکه ملی اطلاعات، حتما می توان وضعیت موجود را ارتقای بیشتر و بهتری داد.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.