یارانه ۳۰ میلیاردی معاونت علمی برای خرید GPU هوش مصنوعی
دبیر ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی ریاست جمهوری گفت: سال گذشته، یارانهای برای خرید پردازندههای گرافیکی (GPU) تعلق گرفت؛ امسال نیز بودجهای ۳۰ میلیارد تومانی برای این منظور در نظر گرفتهایم، اما به نظر میرسد این مبلغ کافی نباشد.
به گزارش سیتنا، دکتر بهروز مینایی، دبیر ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در گفتوگو با تسنیم، گفت: ما 10 هزار شرکت دانشبنیان به صورت کلی داریم که نزدیک به 70 درصد آنها فعال هستند. در حوزه هوش مصنوعی بین 500 تا 700 شرکت دانشبنیان در ایران وجود دارد.
وی، ادامه داد: شرکتهای بزرگی مانند اسنپ، دیجیکالا، دیوار و تپسی از جمله مشتریان اصلی راهکارهای هوش مصنوعی در کشور هستند. علاوه بر این، شرکتهای دانشبنیان دیگری نیز در صنایع مختلف به توسعه و کاربردیسازی هوش مصنوعی میپردازند. معاونت علمی سال گذشته رویدادی تحت عنوان "نکست" برگزار کرد که 10 شرکت برتر حوزه هوش مصنوعی که دارای محصول هستند یا میخواهند محصول بعدی خود را توسعه دهند در این رویداد حضور داشتند. شرکتهای دیگری نیز در این رویداد بودند که در حوزههای ربات یا بحثهای امنیتی محصول داشتند.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، بیان کرد: یکی از اقدامات ستاد هوش مصنوعی در این راستا، ارائه یارانهای برای اجاره GPU به شرکتهای خصوصی است. به این صورت که این ستاد تا سقف 200 میلیون تومان، نیمی از هزینه اجاره GPU را به شرکتها پرداخت میکند. همچنین، برای دانشگاهها و اعضای هیئت علمی برنامهای ویژه برای اعطای رایگان GPU در نظر گرفته شده است. بودجه اولیه این طرح 30 میلیارد تومان بوده که تا شهریورماه نیمی از آن مصرف شده است.
مینایی، گفت: در سال گذشته، ستاد هوش مصنوعی با همکاری ستاد توسعه اقتصاد دیجیتال، مبلغ 15 میلیارد تومان یارانه برای تأمین زیرساختهای پردازشی هوش مصنوعی، به ویژه کارتهای گرافیک (GPU) اختصاص داد. بخشی از این GPUها به صورت رایگان در اختیار یک کنسرسیوم قرار گرفت تا بتوانند یک مدل زبانی بزرگ (LLM) فارسی را توسعه دهند. در همین حال، تقاضا برای GPUهای قدرتمندتر مانند A100، H100 و RTX 3090 برای اجرای الگوریتمهای پیچیده هوش مصنوعی و توسعه اپلیکیشنهای مبتنی بر هوش مصنوعی به شدت افزایش یافته است.
وی، ادامه داد: بعضی از شرکتهای سرویسدهنده داخلی با ایجاد مزارع کوچک GPU، به این نیاز پاسخ دادهاند. این شرکتها که پیش از این عمدتاً در زمینه ارائه خدمات دیتاسنتر فعالیت میکردند، با توجه به افزایش تقاضا برای پردازشهای گرافیکی، خدمات اجاره GPU را نیز به سبد محصولات خود اضافه کردهاند.
مینایی، افزود: شرکتهای جدیدی نیز وارد این بازار شدهاند و GPUهای قدرتمندتر مانند RTX 4090 را عرضه میکنند. شرکتهای دیگری مانند گرین وب / ایرانسرور (مستقر در مشهد)، ابرآروان، ابرهما، سیمرغ و پارت نیز به عنوان ارائهدهندگان خدمات پردازش ابری و اجاره GPU فعالیت میکنند.
وی، تاکید کرد: شرکتهای ارائه دهنده خدمات پردازش ابری و اجاره GPU، به طور علنی اعلام کردهاند که آمادگی دارند تا خدمات خود را به سایر شرکتها و سازمانها ارائه دهند. با توجه به تقاضای بالای بازار برای این خدمات، برخی از این شرکتها مجبور شدهاند تا GPUهای مورد نیاز خود را از منابع خارجی تامین کنند. این شرکتها اغلب دارای دفاتر و نمایندگیهایی در خارج از کشور هستند و از طریق این شبکه، امکان دسترسی به منابع تامین پایدارتری را فراهم میکنند.
مینایی، خاطرنشان کرد: این شرکتها اعلام آمادگی کردهاند که در صورت دریافت حمایتهای لازم از دولت، مانند پیشخرید خدمات یا ارائه تسهیلات، اقدام به واردات انواع GPU کنند.
وی، گفت: یکی از پیشنهادهای مطرح شده، تشکیل یک اپراتور به صورت کنسرسیوم بزرگ برای انحصار واردات و ارائه خدمات GPU است. با این حال، این پیشنهاد با مخالفتهایی روبرو شده است و بسیاری بر این باورند که بهتر است به بخش خصوصی اجازه داده شود تا در این بازار رقابتی فعالیت کند.
وی، ادامه داد: قرار بود صندوق توسعه ملی مبلغ 2.5 همت به پروژه توسعه هوش مصنوعی اختصاص دهد. حتی مدیر وقت صندوق، در مصاحبهای اعلام کردند که این بودجه تامین شده است. این مبلغ 2.5 همت از محل جریمههای دیرکرد تسهیلات به این پروژه اختصاص یافته بود. این بودجه قرار بود برای واردات پردازندههای گرافیکی (GPU)، مورد نیاز برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی، استفاده شود که هنوز محقق نشده است.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی و رباتیک معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، گفت: سال گذشته، یارانهای برای خرید پردازندههای گرافیکی (GPU) به ما تعلق گرفت. امسال نیز بودجهای 30 میلیارد تومانی برای این منظور در نظر گرفتهایم، اما به نظر میرسد این مبلغ کافی نباشد. ما باید به سمت ایجاد بستری مشابه Google Colab در کشور حرکت کنیم و زیرساخت کلود جیپییو را فراهم آوریم. با ایجاد چنین بستری، میتوانیم نیروی انسانی خود را به سمت انجام کارهای با ارزشتر سوق دهیم.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید