کدخبر :313560 پرینت
20 دی 1403 - 18:31

قطب جنوب با وجود تاریکی مملو از جنگل و دایناسور بوده

حتی با وجود نبود نور خورشید در طول ماه های تاریک زمستان، زندگی به شکلی شگفت انگیز ادامه داشت.

متن خبر

به گزارش سیتنا، قطب جنوب در حدود ۹۰ میلیون سال پیش مکانی کاملا متفاوت بود. به جای اینکه یک بیابان قطبی با صفحات یخی و یخچال‌های عظیم امروزی باشد، ممکن است یک سرزمین باتلاقی با جنگل‌های بارانی مملو از سرخس و درختان مخروطی نظیر کاج و سرو بوده باشد.

دانشمندان مؤسسه آلفرد وگنر در آلمان و امپریال کالج لندن در سال ۲۰۲۰ زمانی که نمونه حاصل از یک مغزه‌گیری از منطقه «جنوبگان باختری» در فاصله ۹۰۰ کیلومتری از نقطه قطب جنوب را حفاری کردند، به شواهد قانع کننده‌ای در این مورد دست یافتند.

این نمونه خاک باستانی که حدود ۹۰ میلیون سال قدمت داشت، مملو از ریشه‌، گرده و هاگ‌های دست نخورده بود که نشان می‌دهد این قاره روزگاری دارای پوشش گیاهی بوده است.

نکته شگفت‌انگیز داستان

این کشف از این جهت خیلی شگفت‌انگیز است که قطب جنوب در طول زمستان‌ها تاریکی کامل را تجربه می‌کند و برای چهار ماه متوالی هیچ نوری از خورشید دریافت نمی‌کند. با وجود این، به نظر می‌رسد که زندگی گیاهی زیادی در اینجا رشد کرده است.

پروفسور تینا فن دی فلیرت، یکی از نویسندگان این مطالعه توضیح داد که «سالم ماندن و پایستگی این جنگل ۹۰ میلیون ساله یک پدیده استثنایی است، اما دنیایی که نشان می‌دهد از این هم شگفت انگیزتر است.»

وی افزود: «جنگل‌های بارانی معتدل باتلاقی حتی با وجود ماه‌ها تاریکی توانستند نزدیک قطب جنوب رشد کنند و این یعنی اینکه روزگاری در این منطقه آب و هوا گرم‌تر از آنچه انتظار می‌رفت، بوده است.»

محققان بر این باورند که میانگین دما در آن زمان حدود ۱۲ درجه سانتیگراد بوده و این منطقه دارای جنگل‌های بارانی معتدلی شبیه به آنچه در نیوزیلند امروزی وجود دارد، بوده است.

عصری که در اینجا مورد نظر است، اواسط دوره کرتاسه (گِل‌سِفیدی)، گرم‌ترین دوران در ۱۴۰ میلیون سال گذشته است و سطح دریاها، تقریبا ۱۷۰ متر بالاتر از سطح فعلی بود.

دوره کرتاسه (۱۴۵ تا ۶۶ میلیون سال پیش) به عنوان دوران شکوفایی دایناسورها نیز شناخته می‌شود، زمانی که گونه‌های متنوعی از جمله گروه‌های نمادینی مانند تیرانوسوروس (تصویر پایین سمت چپ) و تریسراتوپس (راست) زندگی می‌کردند.

تیرانوسوروس

دایناسورها حتی در آن روزگاران در قطب جنوب نیز زیست می‌کردند. کما اینکه دیرینه‌شناسان در سال‌های اخیر گنجینه‌ای از فسیل‌های دایناسورها را در این قاره کشف کرده‌اند.

مشخص نیست که این حیوانات بزرگ چگونه از شب‌های قطبی ۴ ماهه جان سالم به در برده‌اند، شاید کوچ می‌کردند یا استراتژی‌های دیگری برای بقا در زمستان داشتند.

هجوم گونه‌های گیاهی غیربومی به قطب جنوب

امروزه، قطب جنوب به خاطر پوشش گیاهی غنی مشهور نیست - اگرچه ممکن است این وضعیت شروع به تغییر کند.

تنها دو نوع از گیاهان آوندی به نام‌های علف قطبی «موئین گیاه» و «علف مرواریدی» بومی قطب جنوب هستند. این دو گیاه به دلیل افزایش دما در سالهای اخیر، بیشتر رایج شده است.

علاوه بر این، این قاره از سوی بیش از ۱۰۰ گونه گیاهی غیربومی، از جمله چمن مورد تهاجم قرار گرفته است.

با توجه به اینکه ورقه‌های یخی غول‌پیکر هنوز قطب جنوب را پوشانده‌اند، تصور اینکه دوباره به جنگلی سرسبز تبدیل شود، سخت است.

حتی با وجود گرم شدن‌ کره زمین در دوران اخیر، باز هم بعید به نظر می‌رسد که این اتفاق به این زودی‌ها بیفتد.

با این تفاصیل، این همه باید یادآور این باشد که در زمین، چیزهای بسیار کمی برای مدت طولانی بدون تغییر باقی مانده باشد.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.