کدخبر :310155 پرینت
16 آبان 1403 - 09:37

در سفر وزیر ارتباطات ایران به ونزوئلا و کوبا چه گذشت؟

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران در سفری با هدف ارتقاء دیپلماسی فناوری دولت وفاق به دو کشور آمریکای لاتین یعنی کوبا و ونزوئلا سفر کرد، سفری که می‌توان از آن به عنوان زمینه‌ ای برای پیشرفت همکاری‌ های ارتباطی و فناورانه میان ایران و دو کشور مقصد وزیر ارتباطات یاد کرد.

متن خبر

به گزارش سیتنا، سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ساعات پایانی روز پنج‌شنبه، ۱۰ آبان ۱۴۰۳ در راس هیاتی تهران را به مقصد کاراکاس، پایتخت کشور ونزوئلا ترک کرد تا در سفری به آمریکای لاتین دیپلماسی فناوری دولت وفاق را پیگیری کند.  پیش از این سفر او با بیان اینکه دیپلماسی فناوری یکی از محورهای اصلی دولت چهاردهم است، گفته بود: «سعی داریم در وزارت ارتباطات پل ارتباطی بین بخش خصوصی با کشورها و شرکت‌های دیگر باشیم و به این واسطه بستری را برای فعالیت شرکت‌های خصوصی و دانش‌بنیان در دیگر کشورها فراهم کنیم. همچنین می‌توانیم از ظرفیت‌های وزارت ارتباطات، معاونت علمی و بخش‌های مختلف دولت جمهوری اسلامی ایران برای توسعه بیش از پیش همکاری‌های گوناگون بویژه در بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات با ونزوئلا استفاده کنیم.»

امضای قراردادهای همکاری فناورانه میان تهران و کاراکاس

سفر ستار هاشمی از روز جمعه، ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۳، با ورود به کاراکاس، پایتخت ونزوئلا آغاز شد. او در این سفر که دو روز از آن در ونزوئلا سپری شد، با چهار تن از وزرای ارتباطات، برق، علوم و حمل و نقل ونزوئلا دیدار کرد. هاشمی  عصر روز جمعه و در نشستی مشترک با خورخه مارکز، وزیر برق و رییس شرکت ملی مخابرات ونزوئلا، اسناد قراردادهای همکاری ارتباطاتی، فناورانه و مخابراتی میان تهران و کاراکاس به ونزوئلا را امضا کرد.

هاشمی در این نشست با قدردانی از نقش موثر خورخه مارکز، در توسعه همکاری‌های نزدیک با شرکت‌های ایرانی اظهارکرده بود: «شرکت‎‌هایی که اعلام آمادگی کرده‌اند تا با کشور دوست ونزوئلا همکاری و تعامل نزدیک داشته باشند از بهترین شرکت‌هایی هستند که در ایران مشغول به فعالیت‌اند.»

وی همچنین ضمن اشاره به نقش وزیر برق کشور ونزوئلا در حوزه انرژی، نسبت به توسعه و گسترش همکاری‌های دو کشور در این حوزه ابراز تمایل کرد و بر سیاست دولت چهاردهم در راستای حمایت از بخش خصوصی و ارتقای همکاری‌های مشترک میان دو کشور ایران و ونزوئلا تاکید کرد.

خورخه مارکز، وزیر برق و رییس شرکت ملی مخابرات ونزوئلا هم با تاکید بر اینکه روابط ایران و ونزوئلا با توجه به رهنمودهای روسای جمهور دو کشور هر روز بیشتر تقویت می‌شود، گفته بود: «کارهای زیادی در حوزه مخابرات و انرژی وجود دارد که می‌توانیم مشترکا انجام دهیم.» مارکز در ادامه این نشست به تشریح اولویت‌های این کشور برای همکاری‌های مشترک پرداخت.

نشست مشترک وزیران ارتباطات ایران و ونزوئلا در کاراکاس

در ادامه این سفر، نشست مشترکی میان وزرای ارتباطات ایران و ونزوئلا برگزار شد. وزیران ارتباطات دو کشور در این نشست درخصوص زمینه‌‎های همکاری مشترک در حوزه شبکه‌های ارتباطی و مقابله با نشر اطلاعات نادرست در دنیا به مذاکره و گفت وگو پرداختند. هاشمی در دیدار با فردی نونییز، وزیر ارتباطات ونزوئلا از مواضع دولت و ملت ونزوئلا در محکوم کردن جنایت‌های رژیم صهیونیستی نیز تشکر و به تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بر بحث تهاجم فرهنگی و لزوم همکاری کشورهای مستقل اشاره کرد.

وزیر ارتباطات کشورمان در ادامه ضمن بیان اینکه رسانه‌‎ها توانایی این را دارند تا واقعیت‎ها را براساس ظرفیت های دو کشور به مردم جهان معرفی کنند، ‌اظهار داشت: «در نتیجه دو کشور می توانند در زمینه مدیریت اطلاعات نادرست و غلط و ایجاد زمینه‌های انتشار اطلاعات درست و واقعی مبتنی بر واقعیت ها همکاری کنند.»

وزیر ارتباطات همچنین بر ضرورت به اشتراک گذاشتن دانش و زیرساخت‌های مرتبط با ایجاد و توسعه پلتفرم ‎ها و شبکه‎ های ارتباطی ایران در ونزوئلا ابراز تمایل و بر ظرفیت بالای ایران در مقابله موفقیت آمیز با حملات سایبری به زیرساخت های ارتباطاتی تاکید کرد.

فردی نونییز، وزیر ارتباطات ونزوئلا نیز در این دیدار، به سفر خود به ایران و بازدید از دانشگاه علامه طباطبایی اشاره کرد و از وزیر ارتباطات کشورمان خواست تا در حوزه استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های فنی و زیرساختی و نوسازی و ارتقای سیستم‌های ارتباطاتی و رسانه‎ ای ونزوئلا به این کشور کمک کند.

تاکید تهران و کاراکاس بر گسترش همکاری ها در زمینه های آموزشی، هوش مصنوعی و مخابرات

پس از این دیدار، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان و معاون رییس جمهوری و وزیر علوم ونزوئلا نشستی مشترک ترتیب دادند و به بررسی زمینه‌های همکاری میان دو کشور پرداختند که در این نشست بر گسترش فعالیت و همکاری در زمینه‌های آموزشی و پژوهشی، هوش مصنوعی و مخابرات تاکید شد.

هاشمی در دیدار خود با گابریل خمینز، معاون رییس جمهوری و وزیر علوم ونزوئلا به حوزه های متنوع علمی، فناوری و تحقیقاتی و ظرفیت‌های فراوان بخش‌های مختلف وزارت ارتباطات همچون پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، اشاره کرد و گفت: «یکی از پیشنهادات ما فعال کردن بحث تبادل و اشتراک گذاری دستاوردهای پژوهشی، علمی و فناوری با ونزوئلاست.»

وی برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ونزوئلا در آینده ای نزدیک اشاره کرد و افزود: « آمادگی این را داریم که تعدادی از مراکز آموزشی و خانه فناوری در کاراکاس را برای آموزش برنامه ‎های هوش مصنوعی فعال کنیم.»

گابریل خمینز، معاون رییس جمهوری و وزیر علوم ونزوئلا هم در این دیدار به عزم دولت و رییس جمهوری ونزوئلا برای توسعه همکاری ‎ها در بحث تحقیقات و پژوهش مشترک با ایران در زمینه ‎های دارویی و سلامت، بیوتکنولوژی، کشاورزی و اقیانوس شناسی اشاره و اعلام کرد: «در نظر دارد تا سال ۲۰۲۵ یک مرکز هوش مصنوعی تاسیس کنند.» خمینز در ادامه از برنامه این کشور برای ایجاد جهش در حوزه دیجیتال خبر داد و خواستار اجرای پروژه‌های مشترک در این حوزه شد.

اعلام آمادگی ایران برای انتقال تجربه ها در زمینه دولت الکترونیک

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دومین روز از سفر خود به ونزوئلا، با وزیر حمل‌ونقل این کشور نیز دیدار کرد در جریان آن و از آمادگی کشورمان برای انتقال تجربیات متنوع در زمینه های دولت الکترونیک، هوش مصنوعی و خدمات نوین پستی به کاراکاس خبر داد. هاشمی به برگزاری نشست ماه آینده کمیسیون مشترک همکارهای اقتصادی جمهوری بولیواری ونزوئلا و جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: «امیدوارم نتایج این سفر و برگزاری نشست آتی کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور به توسعه روابط و مناسبات تهران و کاراکاس بینجامد.»

هاشمی با تشریح زمینه‌های همکاری‌های مشترک دو کشور و توانمندی‌های جمهوری اسلامی در زمینه هوش مصنوعی افزود: «این توانمندی ها می تواند در عرصه انتقال دانش و تجربه مرتبط با هوش مصنوعی در اختیار ونزوئلا قرار گیرد.»

وزیر ارتباطات در ادامه این دیدار، به توانمندی‌های ایران در مدیریت هوشمند راه‌ها اشاره کرد و گفت: «مدیریت هوشمند راه‌ها به کاهش ترافیک کمک شایانی داشته و توانستیم در این زمینه تجارب خوبی را کسب کنیم. اکنون، آمادگی این را داریم که این تجربیات را در اختیار ونزوئلا قرار دهیم.»

هاشمی افزود: «مدیرعامل شرکت ملی پست جمهوری اسلامی ایران جلسه خوبی با همتای خود داشته و محورهایی چون انتقال دانش فنی، تجهیزات تخصصی پستی، بحث جی نف و همچنین توسعه فعالیت‌های پستی موردبحث و بررسی قرار گرفت. همچنین مقرر شد همکاری‌های مشترک دو کشور در این زمینه توسعه پیدا کند.»

وی با بیان اینکه همکاری‌های سند پستی ایران و ونزوئلا تهیه می‌شود، اظهارکرد: «در نشست آتی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا به سند رسمی همکاری تهران – کاراکاس تبدیل شود.»

یکی دیگر از موضوعاتی که در این جلسه مطرح شد، تشریح پنجره ملی خدمات دولت هوشمند و ارتقای ۳۰ پله‌ای کشورمان در شاخص های جهانی «دولت الکترونیک» به واسطه بهره گیری از این پنجره بود.

همچنین تاکید بر اینکه تا پایان برنامه هفتم پیشرفت در ایران تمامی خدمات به صورت الکترونیک ارائه خواهد کرد از دیگر موضوعاتی بود که در این جلسه مطرح شد و وزیر ارتباطات کشورمان برای انتقال این تجربیات به ونزوئلا اعلام آمادگی کرد.

رامون بلاسکز، وزیر حمل‌ونقل ونزوئلا  نیز در این دیدار از سفر وزیر ارتباطات کشورمان به کاراکاس ابراز خوشحالی کرد و گفت: «اطمینان داریم دیدارهای انجام‌گرفته در این سفر باعث جمع‌بندی‌ها مثبت در کمیسیون مشترک خواهد شد و دستیابی به توافقات را تسهیل می‌کند.»

امضای قرارداد احداث کارخانه تولید فیبرنوری در ونزوئلا

در آخرین روز از سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان به ونزوئلا قرارداد احداث کارخانه تولید فیبرنوری در ونزوئلابه امضای نمایندگان بخش خصوصی و استاندار ایالت لاگوایرا رسید. هاشمی در قسمت پایانی سفر دو روزه  خود به ونزوئلا طی نشستی که با استاندار لاگوایرا داشت، نسبت به موفقیت همکاری های مشترک دو کشور ابراز امیدواری و تصریح کرد: «ظرفیت‌های پارک فناوری در حال تاسیس، ایالت لاگوایرا را به هاب صادراتی محصولات تولیدی این کارخانه به کشورهای حوزه کارائیب تبدیل می‌کند.»

همچنین استاندار ایالت لاگوایرا در این نشست با نسبت به ساخت نخستین پارک فناوری با مشارکت جمهوری اسلامی ابراز امیدواری کرد.

وزیر ارتباطات و هیات همراه پس از نشست با استاندار این ایالت از محل کارخانه در حال تاسیس تولید فیبر نوری بازدید کرد. این کارخانه با سرمایه گذاری ۱۰ میلیون دلاری توسط یکی از شرکت‌های دانش بنیان ایرانی در منطقه ای از ایالت لاگوایرا ونزوئلا احداث می ‎شود.

کوبا؛ دومین مقصد هاشمی در سفر به آمریکای لاتین

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه سفر خود، بامداد یکشنبه به وقت تهران وارد هاوانا، پایتخت کوبا شد و مورد استقبال مقام های بلندپایه کوبا و سفیر جمهوری اسلامی ایران در این کشور قرار گرفت. وی در این سفر با معاون نخست وزیر و رییس کمیسیون مشترک ایران و کوبا، وزیر بازرگانی و سرمایه گذاری خارجی به دیدار و گفت و گو پرداخت.

همکاری ایران و کوبا در حوزه خدمات پستی

ستار هاشمی در این سفر از چهلمین نمایشگاه بین المللی فناوری اطلاعات و ارتباطات هاوانا که با حضور شرکت های ایرانی و بیش از ۵۰ کشور دنیا برگزار شد هم ، بازدیدکرد. هاشمی در نخستین روز از سفر به هاوانا با معاون نخست وزیر کوبا در امور علم و فناوری دیدار کرد و درباره زمینه‌های توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه و ارتباطاتی با این کشور به گفت وگو پرداخت. وی در این دیدار از امضای تفاهم‌نامه همکاری میان دو کشور در حوزه خدمات پستی خبر داد و گفت: «ظرفیت‌های بسیار زیادی برای همکاری میان تهران و هاوانا وجود دارد که امیدواریم بعد از انجام این نشست ها، فاز عملیاتی توافق ها آغاز شود.»

وی اعلام کرد: «پروپوزال و پیشنهادهای مشخصی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات از سوی دولت و بخش خصوصی ایران تقدیم مقام های کوبایی شده است.با توجه به روابط عمیق و ریشه دار دو کشور، می توانیم با نگاه انتقال فناوری به کوبا بر روی اجرایی کردن برنامه های مشترک اقدام کنیم.»

هاشمی در ادمه این دیدار از تاکید ویژه رئیس جمهور پزشکیان، بر توسعه روابط و مناسبات با کوبا خبر داد.

معاون نخست وزیر کوبا نیز زمینه های توسعه همکاری میان دو کشور را «خیلی مناسب» توصیف و تاکیدکرد: «سفر وزیر ارتباطات جمهوری اسلامی به هاوانا به توسعه بیشتر روابط و مناسبات میان ایران و کوبا کمک بسیاری خواهد کرد.»

آمادگی ایران برای کمک به کوبا در زمینه هوش مصنوعی

وزیر ارتباطات کشورمان  در دومین روز از سفر به هاوانا، به بازدید از پارک علم و‌ فناوری و منطقه ویژه اقتصادی ماریل در این کشور پرداخت. وزیر ارتباطات در این بازدید، برای ارائه آموزش در حوزه های IT و ICT و به طور مشخص در زمینه رباتیک و هوش مصنوعی به کوبا اعلام آمادگی کرد.

هاشمی با اشاره به اینکه دیدگاه وزارت ارتباطات در ایران، حمایت از بخش خصوصی است که درگیر بروکراسی و کاغذ بازی‌های مرسوم در حکومت و حاکمیت نشود، تاکید کرد: «زمینه‎ های حضور بخش خصوصی بویژه برای تولید تجهیزات مخابراتی فراهم است و وزارت ارتباطات بیشتر نقش تسهیل‎گری و ایجاد پل ارتباطی میان بخش های خصوصی با کشورهای هدف دارد.»

وی با بیان اینکه وزارت ارتباطات به اقدامات اجرایی ورود نمی کند، تصریح کرد: «یکی از شرکت‌های دانش بنیان خصوصی و موفق در زمینه تولید محصولات و تجهیزات مخابراتی برای سرمایه‌گذاری در کوبا تمایل دارد.»

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در حاشیه چهلمین نمایشگاه بین المللی فناوری هاوانا و با اشاره به مذاکرات متعدد صورت گرفته در سفر خود به هاوانا، از پیش بینی اتفاقات خوبی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ایران و کوبا خبر داد و گفت: « در جلساتی که در سفر به کوبا داشتیم موضوعات متنوعی مورد بحث و بررسی قرار گرفت، در این میان می‎توان به موضوع امنیت سایبری اشاره داشت که هر دو کشور در شرایطی مشابهی از نظر وقوع این حملات قرار دارند.»

وی همچنین از آمادگی جمهوری اسلامی ایران  برای آموزش نیروی انسانی کوبا در زمینه رباتیک و هوش مصنوعی خبر داد و اظهار داشت: «با توجه به رویکرد هر دو کشور در توسعه همکاری ها، اتفاقات خوبی در انتظار ایران و کوبا است.»

دیدار وزیر ارتباطات با رئیس جمهور کوبا

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در آخرین روز سفر خود با میگوئل دیاز کانل برمودز، رئیس جمهوری این کشور دیدار کرد و در خصوص راه های توسعه همکاری‎های گوناگون دوجانبه بویژه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات به گفت و گو پرداخت.  در جریان این دیدار هاشمی با اشاره‎ای به بازدید خود و هیات همراه از پارک علم و فناوری و منطقه ماریل کوبا اعلام کرد: «قرار شد در حوزه هایی که امکان همکاری وجود دارد شاهد تقویت و توسعه باشیم.»

وی با بیان اینکه هوش مصنوعی یکی دیگر از موضوعاتی بود که در مورد آن بحث و بررسی صورت گرفت، تصریح کرد: «با توجه به سندی که در این خصوص در دولت جنابعالی تنظیم و ابلاغ شده، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تجربه‌های خوبی که در این عرصه دارد را به کوبا منتقل کند.»

میگوئل دیاز کانل برمودز، رییس جمهوری کوبا نیز در این دیدار به روابط دوستانه و تاریخی دو کشور اشاره کرد و گفت: «میان ایران و کوبا یک دشمن مشترک به نام امپریالیزم آمریکا وجود دارد که تحت تحریم و فشار از سوی آن دشمن هستیم اما دو دولت خیلی محکم ایستاده اند و در حال مقاومت هستند.»

وی با اشاره به ارزش های مشترک بین دو کشور در طول تاریخ افزود: «موضوع ما در قبال غزه مشترک است.»

رییس جمهوری کوبا از حضور بیش از ۲۰۰ دانشجوی فلسطینی در این کشور خبر داد و تاکید کرد که «کوبا همواره اقدامات متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کرده است.»

کانل برمودز با اشاره به بازدیدی که از نمایشگاه بین المللی فناوری کوبا داشت، خاطرنشان کرد: «در بازدیدی که از غرفه شرکت های ایرانی در نمایشگاه بین المللی هاوانا داشتم نماینده های خوبی از شرکت های ایرانی حضور و اراده زیادی در آنها برای همکاری با کوبا داشتند. با نمایندگانی از این شرکت ها دیدار کردم و از آنها خواستیم که نمایندگی هایی را در کوبا تاسیس کنند.»

رییس جمهوری کوبا با اظهار امیدواری از امکان گسترش همکاری های دو کشور در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات ابراز کرد که شرکت های دو کشور بتوانند در جهت منافع دو کشور به تقویت این همکاری ها کمک کنند.

دیدار با رئیس جمهور ونزوئلا قبل از بازگشت به ایران

وزیر ارتباطات همچنین چند ساعت پس از دیدار با رئیس جمهور کوبا و درحالی که برای بازگشت به کشور به کاراکاس رفته بود، این بار با نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا دیدار کرد و درخصوص زمینه های توسعه روابط دوجانبه در عرصه های گوناگون بویژه حوزه ارتباطات و تامین تجهیزات مخابراتی برای این کشور گفت و گو کرد. پس از پایان این دیدار هاشمی کاراکاس را به مقصد تهران ترک کرد.

این نخستین سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان به دو کشور از آمریکای لاتین بود. سفری که می توان تحت عناون «دیپلماسی فناوری» از آن یاد کرد و دستاوردهای آن به زودی برای ایران، شرکت های دانش بنیان ایرانی و همچنین طرف های ونزوئلایی و کوبایی نمایان خواهد شد. از پنجشنبه گذشته آغاز شد.

انتهای پیام

نظرات خود را با ما درمیان بگذارید

افزودن دیدگاه جدید

کپچا
CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.