کمک هوش مصنوعی به پزشکان در تشخیص سرطان پستان در اسکاتلند
پزشکان در بیمارستان سلطنتی آبردین در اسکاتلند طی یک روند آزمایشی در تلاشند تا دریابند که هوش مصنوعی میتواند به رادیولوژیستها در تشخیص سرطان پستان کمک کند یا خیر.
به گزارش سیتنا به نقل از بی بی سی، آزمایشی که به تشخیص سرطان پستان جون در مراحل اولیه آن کمک کرد. جون که از شرکتکنندگان در این آزمایش است قبلا نیز به سرطان مبتلا شده بود و اکنون قرار است دوباره تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
ماموگرافی یکی از روشهای تشخیص سریع سرطان پستان به وسیله تابش پرتوهای خفیف اشعه ایکس است. روش تشخیصی که به گفته سیستم خدمات درمانی عمومی بریتانیا سالانه به نجات جان ۱۳۰۰ نفر در بریتانیا کمک میکند.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی به کار گرفتن کامپیوترو یا ماشین برای تولید رفتار هوشمند است و وظایف خاصی که معمولا به هوش انسانی نیاز دارند را انجام میدهد.
در حال حاضر از هوش مصنوعی به طور گسترده در طیف وسیعی از صنایع استفاده میشود.
در حالی که نگرانی کارشناسان برجسته مبنی بر اینکه هوش مصنوعی ممکن است به انقراض نوع بشر منجر شود اخیرا سرفصل خبرهای جهان شده است، اما واقعیتهای کاربردیتر این فناوری در حال حاضر در بخش بهداشت نمایان شده است.
توانایی هوش مصنوعی در سرعت بخشیدن به فرآیند کشف دارو و بیماریها باعث شده که بسیاری از دانشمندان و پزشکان این فناوی را ابزاری قدرتمند برای کمک به پزشکان بدانند و نه جایگزینی برای آنان.
آزمایش هوش مصنوعی در بیمارستان آبردین
بر اساس دادههای اداره بهداشت عمومی اسکاتلند یکهزار و ۸۳۰ زن در ردههای سنی مختلف بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ توسط غربالگری مبتلا به سرطان پستان در این کشور تشخیص داده شدند.
از میان پنج هزار آزمایش ماموگرافی که همه ساله توسط رادیولوژیستها در اسکاتلند بررسی میشود، بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ بیمار برای انجام آزمایشات بیشتر دوباره فراخوانده میشوند که ۳۰ تا ۴۰ مورد از این بیماران به مراقبتهای بیشتری نیاز دارند.
«پروژه جیمینی خدمات بهداشت عمومی گرامپیان در اسکاتلند» که در سال ۲۰۲۱ آغاز شد، پروژه مشترکی میان خدمات بهداشت عمومی، دانشگاه آبردین و یک شرکت خصوصی است و به عنوان استراتژی هوش مصنوعی اسکاتلند خوانده شده است.
فنآوریهای پزشکی خیرون که هوش مصنوعی را وارد سیستم تشخیصی و درمانی کرده، اخیرا مدل هوش مصنوعی Mia (میا) را ایجاد کرده که در این آزمایش مورد استفاده قرار میگیرد.
طبق قوانین شورای ملی غربالگری اسکاتلند در حال حاضر استفاده از هوش مصنوعی در غربالگریها ممنوع است. اما دکتر لیپ و سایر رادیولوژیستهای دیگر از این فناوری در پایان بررسی اسکن ماموگرافی به عنوان یک بررسی اضافی دیگر استفاده میکنند.
جون، از شرکتکنندگان در این آزمایش که قبلا نیز تحت عمل جراحی مشابهی قرار گرفته بود، پس از شنیدن توضیحات دکتر لیپ در مورد تواناییهای هوش مصنوعی در شناسایی سرطان، حاضر به شرکت در این آزمایش و انجام بیوپسی برای برداشتن بخش کوچکی از بافت پستانش شد.
او به برنامه کلیک بیبیسی نشان داد که چگونه این نرم افزار با استفاده از نتایج ماموگرافی ناشناس عمل میکند.
او گفت: «آنچه اکنون میبینیم خانمی است که پستان چپ و راستش تحت ماموگرافی قرار گرفته است، در این تصاویر به دنبال تفاوتها میان دو پستان هستیم.»
با کلیک بر روی یک دکمه، رادیولوژیستها می توانند تفاوتهای شناسایی شده توسط هوش مصنوعی بین دو اسکن را مشاهده و بررسی کنند.
دکتر لیپ با اشاره به ناحیهای از تصویر که توسط نرم افزار هوش مصنوعی حلقه شده، آن را نقطه اصلی نگرانی خواند.
او افزود: ما با استفاده از روش غربالگری در پی شناسایی تومورهای کوچک سرطانی قبل از اینکه بزرگ شوند هستیم.
چند هفته پس از بیوپسی، جون به کلیک گفت که استفاده از هوش مصنوعی عوض یک جفت چشم انسانی دیگر باعث میشود تا کار راحتتر پیش برود.
او گفت: خب شما میدانید که اسکن بدنتان روی صفحه نمایش است و افراد به آنها نگاه میکنند. در حالیکه با استفاده از هوش مصنوعی، حس عجیبی که به ما دست میدهد دیگر وجود ندارد.
نتایج بیوپسی جون حاکی از آن است که او بار دیگر تحت عمل جراحی قرار خواهد گرفت.
جون گفت: «بیوپسی نشان داد که من در مراحل اولیه سرطان قرار دارم. قطعا این بار در مراحل اولیه موفق به شناسایی سرطانم شدند. اما چون سابقه قبلی آن را داشتهام، ماستکتومی (عمل جراحی جهت برداشتن پستان) را انجام میدهم.
او افزود: این روش درمانی نیست که من دوست دارم انجام شود ولی در عین حال حداقل مطمئن خواهم شد که بافت سرطانی برداشته شده است.
در حال حاضر اسکاتلند با کمبود کارکنان بهداشت مواجه است.
با توجه به اینکه دو رادیولوژیست باید نتایج ماموگرافی را بررسی کنند و بخوانند، دولت اسکاتلند گفته است که جایگزین کردن یک پزشک انسانی با هوش مصنوعی میتواند نیمی از بار خواندن و بررسی تصاویر غربالگری که شمار آن حدود ۱/۷۲ میلیون در سال است را پوشش دهد.
اما آیا فناوری در حال آزمایش در آبردین اسکاتلند روزی جایگزین کارکنان انسانی خواهد شد؟
دکتر لیپ در این مورد گفت: به باور من هدف این آزمایش این است تا بهترین روش برای کار با هوش مصنوعی را دریابیم. حالا چه به عنوان جایگزین یکی از رادیولوژیستها کار کند یا در بخش خواندن نتایج برخی از ماموگرافیها و یا هم برای بهبود روش تشخیص سرطان به عنوان یک روش ایمن.
پیتر کچسکمتی، یکی از بنیانگذاران خیرون میگوید که این فناوری توسط بیش از ۳۰ نهاد بهداشتی در سراسر بریتانیا برای دسترسی میلیونها نفر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید