به گزارش خبرنگار سیتنا، بر اساس سند بالادستی صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی که از سوی شورایعالی فضای مجازی به تصویب رسید، سرانجام در شهریورماه سال 1401، آنچه با عنوان سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس 456) نامیده شده بود، از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رونمایی شد. سرویس «6، 5، 4» سامانهای است که والدین میتوانند دسترسی فرزندان خود را به سایتهای مختلف اینترنتی مدیریت کنند.
بر اساس آنچه عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت سیزدهم در جلسه رونمایی از این سرویس عنوان کرده بود، با راهاندازی این سرویس، امکان مدیریت کودکان در فضای مجازی برای خانوادهها فراهم میشود تا از طریق آن، کودکان در معرض محتوای نامناسب قرار نگیرند.
با شمارهگیری #456* یا از طریق سایت https://456.ir و یا از طریق اپلیکیشن 456 این امکان برای خانوادهها فراهم شده است تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف و مدیریت کنند. به همین منظور چهار سطح دسترسی تعریف شده است که در قالب چهار رنگ سبز، سفید، زرد و نارنجی تعریف شده است.
والدین میتوانند در اپلیکیشن این سامانه که از طرق مختلف قابل دسترسی است، انتخاب کنند که چه سرویس، چه سایت یا چه اپلیکیشینی برای کودکان فعال شود و برای هر کدام از اعضای خانواده میتوانند سطح دسترسی ویژه مربوطه را تعریف کنند.
همانطور که وزیر ارتباطات پیشتر نیز اعلام کرده بود، امکان دیگر این سامانه نیز در نمونه مشابه، در کشورهای اروپایی فعال شده است و در کشور ما هم به مرور زمان تکمیل میشود و این اقدام، دسترسی ایمن به خدمات پایه و مهم مثل موتورهای جستوجو و دانش نامهها را فراهم میکند تا از طریق آن، کودک در معرض محتوای نامناسب قرار نگیرد.
زارع پور، همچنین گفته بود که از روز نخست حضور در وزارت ارتباطات، چندین جلسه با اپراتورها و فعالان حوزه تولید محتوای کودک برگزار کرده که جمعبندیهای این جلسات در قالب راهاندازی پنجره ای واحد به آدرس family.ict.gov.ir با هدف معرفی ظرفیتهای موجود در معرض دید عموم، بهویژه خانوادهها قرار گرفت.
بر اساس تکالیف در نظر گرفته شده در سند صیانت از کودکان در فضای مجازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شد تا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی، یک محیط امن در فضای مجازی برای کودکان فراهم کند تا آنها کمتر در معرض محتواهای نامناسب قرار گیرند.
تکلیف دیگر وزارت ارتباطات در این سند، ایجاد محیط امن متناسب با سن و محتوایی است که در اختیار کاربر قرار میگیرد و خوشبختانه با همکاری خیلی خوب خانواده ارتباطات کشور و در رأس آن اپراتورهای تلفن همراه، این امکان فراهم شد.
به گزارش سیتنا، همانطور که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفته بود: حفاظت از کودکان در فضای مجازی راهبرد جدی این وزارتخانه است و معتقدند که باید سرویسی که در اختیار کودکان قرار میگیرد متفاوت باشد. سرویس 456 یک امکان اختیاری است و هیچ اجباری در استفاده از آن وجود ندارد و این سرویس تنها ابزاری است در اختیار خانوادهها که بتوانند حضور کودکان در فضای مجازی را مدیریت کنند.
سرویس اینترنت کودک و نوجوان برای ایجاد فضای امن اینترنت به منظور استفاده کودکان و نوجوانان از محتوای آموزشی مورد نیاز خود ارائه شده است. تمامی مشترکین دائمی و اعتباری همراه اول (به غیر از مشترکین انارستان) می توانند با استفاده از کدهای دستوری جدول زیر از این سرویس استفاده کنند.
با استفاده از سرویس اینترنت کودک و نوجوان ایرانسل، فرزند شما میتواند بهراحتی به اینترنت امن ویژه کودکان و نوجوانان دسترسی داشته باشد.
برای فعالسازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان، مراحل زیر را انجام دهید:
سرویس کودک و نوجوان رایتل این امکان را در اختیار مشترکین رایتلی قرار میدهد تا با اطمینان و آرامش خاطر امکان دسترسی فرزندان خود به اینترنت امن و سالم بومی را فراهم کنند.
استفاده از این سرویس هیچ هزینهای ندارد و در تمام سیمکارتهای رایتل قابل فعالسازی است. همچنین تعرفه استفاده از اینترنت پس از فعالسازی سرویس کودک و نوجوان رایتل، تغییری نخواهد کرد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص رنگ بندی سطوح دسترسی به اینترنت کودک و نوجوان می توانید به سایت 456.ir مراجعه نمایید.
پس از وارد کردن اطلاعات درخواستی، پیامک فعالسازی نهایی سرویس تا 48 ساعت آینده برای شما ارسال خواهد شد.
غیرفعالسازی سرویس کودک، حداکثر 48 ساعت پس از ثبت درخواست صورت می پذیرد.
انتهای پیام
گزارش از زهرا طاهری