به گزارش خبرنگار سیتنا، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات که پیشتر با نام مرکز تحقیقات مخابرات شناخته میشد، یکی از قدیمیترین نهادهای پژوهشی حاکمیتی در حوزه فاوا و مغز متفکر و مشاور مادر وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات معرفی شده است. از ماموریتهای اصلی این پژوهشگاه نهادینه کردن رشد و ارتقای وضعیت دانش، فناوری و نوآوری کشور با بسترسازی و برنامهریزی خردمندانه همراستا با اولویتهای تعیین شده در اساسنامه، احکام و اسناد بالادستی کشور میباشد. حال باید دید این پژوهشگاه با صرف بودجههای چند ده میلیاردی سالیانه طی سالهای اخیر تا چه میزان توانسته پروژههای موثر در حوزههای لبه تکنولوژی تعریف و با راهبری وزارت ارتباطات اجرا کند و گزارش دهد که هماینک تا چه میزان این پروژهها راهگشا بوده است.
برای ارزیابی عملکرد این نهاد پژوهشی حوزهی فاوا با تنی چند از نمایندگان مجلس گفتوگو کردیم که بسیاری از آنها اطلاعی از خروجی و کارکرد این پژوهشگاه نداشتند و اندک تعدادی از این نمایندگان اطلاعی کلی در مورد این پژوهشگاه داشتند که البته آنها هم منتقد عملکرد وزارت ارتباطات و پژوهشگاه ذیل این وزارتخانه بودند.
علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس در گفتوگو با خبرنگار سیتنا پیرامون ارزیابی عملکرد پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، گفت: ما اکنون دهها پژوهشگاه که زیرمجموعهی وزارتخانه یا نهادی دولتی باشند در کشور داریم. یکی از مواردی که مجلس پیگیر آن است همین مسئله است که خروجی نهایی پژوهشگاههای وابسته به وزارتخانههایی مانند وزارت ارتباطات، نفت، برق و... چیست؟ آیا در ازای هزینههایی که انجام میشود ما به ازاء دارند یا خیر؟!
وی در ادامه افزود: متاسفانه نظام پژوهشی ما یک نظام از هم گسیخته و نامنظم است که خروجی آن در برابر هزینههایی که انجام میگیرد، هنوز مشخص نیست. معلوم نیست چه مقدار این پژوهشها منجر به تولید علم شده است و چه مقدار تولیدات علمی در راستای تولید و ارتقای فناوری در کشور بوده است.
دکتر مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار سیتنا گفت: در زمینهی عملکرد پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، تنها گزارشات اجمالی به دست مجلس میرسد که در مجموع در مقایسه با عملکرد هشت سال گذشته در مقاطعی شاهد رکود و توقف در اجرای طرحهای مختلف بودهایم.
نائب رئیس فراکسیون دانش بنیان مجلس، خاطرنشان کرد: نظارت بر اجرای اقدامات تخصصی پژوهشگاه بر عهدهی مجلس نیست. بررسی عملکرد پژوهشگاه نیازمند آن است تا در زمان مناسب به بررسی و مطالعهی طرحهای کلان پرداخته و همچنین افراد کارشناس و متخصص نیز به ارزیابی و بررسی عملکرد و میزان پیشرفت پروژهها بپردازند.
دکتر عبدالناصر درخشان، نماینده مردم ایرانشهر در مجلس در گفتوگو با خبرنگار سیتنا اظهار داشت: در حال حاضر اطلاع دقیقی از عملکرد پژوهشگاه ارتباطات و طرحهای فعلی پژوهشگاه ندارم.
این نمایندهی مجلس، وعدهی پیگیری اقدامات و پروژههای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در وقت مقتضی و ارائهی گزارشهای تکمیلی به رسانهها را داد.
الهویردی دهقانی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم در گفتوگو با خبرنگار سیتنا پیرامون ارزیابی عملکرد پژوهشگاه ارتباطات گفت: اطلاعات دقیقی در مورد پروژه های در حال انجام و اقدامات صورت گرفته در این پژوهشگاه ندارم. از آنجائی که در بحث وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مباحث بسیاری وجود دارد که نیازمند توجه است بحث پژوهشگاه هنوز فرصت کافی برای مطرح شدن نداشته است.
وی افزود: اما در مجموع از عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رضایت کافی وجود ندارد. سهم ایران در دنیا و از صنعت پولساز ارتباطات و فناوری اطلاعات، چه در تولید محتوا و چه در تولید سختافزاری بسیار اندک است در حالی که قابلیت و ظرفیت بیشتری برای تولید در این حوزه در ایران وجود دارد.
گفتنی است؛ با پایان یافتن دوره کاری دولت تدبیر و امید، سیتنا در نظر دارد در گزارشهای تحلیلی بخشها و پروژههای مختلف وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. در همین راستا در این گزارش به صورت اجمالی عملکرد پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات از نگاه نمایندگان مجلس مورد ارزیابی قرار گرفت و در گزارشهای بعدی عملکرد این پژوهشگاه زیر ذرهبین کارشناسان و تحلیلگران این حوزه قرار خواهد گرفت و خروجی پروژههای مختلف این پژوهشگاه که بعضا تحت عنوان پروژه ملی مطرح شدهاند، مورد ارزیابی قرار خواهند گرفت.
انتهای پیام
خبرنگار: عاطفه ملکی