رشد ۹۳ درصدی استفاده از نرمافزارهای تعقیب همسر در دوران پاندمی کرونا
شرکت فعال رایانهای «آواست» گزارش داد که از آغاز همهگیری کرونا در بریتانیا، کاربری برنامههای تعقیبافزار یا ردگیری همسر با رشد ۹۳ درصدی مواجه شده است؛ در همین حال کارشناسان معتقدند که افزایش خشونت خانگی در دوران محدودیتهای قرنطینهای، عامل افزایش کاربری این نرمافزارها بوده است.
به گزارش سرویس بین الملل سیتنا، طبق اعلام شرکت «آواست» که در حوزه مقابله با ویروسهای رایانهای (Avast Antivirus) فعالیت میکند، در ژانویه و فوریه سال گذشته ۳۹۰ مورد استفاده از برنامکهای جاسوسافزار رخ داده بود، اما این شاخص در دوره زمانی مشابه امسال به ۷۵۵ مورد افزایش یافت.
این فناوری به «تعقیبافزار» معروف است و برنامک آن را بدون آن که قربانی خبر یا رضایت داشته باشد، میتوان به آسانی در گوشی همراه وی بارگذاری کرد و از موقعیت دقیق مکانی وی با خبر شد و نیز به عکسها، فیلمها، ایمیلها، نوشتهها و پیامهای واتساپی و فیسبوکی خصوصی او دست یافت. همچنین، با این برنامکها میتوان تماسهای تلفنی را شنود کرد و مکالمات تلفنی را پنهانی ضبط کرد.
به نظر کارشناسان، افزایش خشونت خانگی و تعقیبهای آزارنده در دوران محدودیتهای قرنطینهای عامل افزایش کاربری این نرمافزارهای دردسرساز بوده است که برای پایشگری و آزار قربانیان به کار میروند.
شرکت آواست از مارس ۲۰۲۰ تا پایان مارس امسال با ۴ هزار و ۵۸۵ مورد استفاده از جاسوسافزار سروکار داشته است.
خانم جایا بالو، رئیس بخش امنیت اطلاعات شرکت آواست، میگوید شرکتهای جاسوسافزار در نهایت باعث تسهیل خشونت خانگی و تعقیبهای آزارنده میشوند.
او در مصاحبه با ایندیپندنت گفت: «این فناوریهای آزارنده به استقلال، حریم خصوصی، و خودمختاری افراد لطمه میزنند. تبلیغ این نرمافزارها نیز ابعاد وحشتناکی یافته است. میگویند با آنها میتوان کودکان، کارکنان، و عزیزان خود را پایشگری کرد. لحن چندشآوری دارند.»
خانم بالو هشدار داد که دامن زدن همهگیری به الگوهای رفتاری قبلی همسران آزارگر، پیوند و نسبت مستقیمی با افزایش کاربری برنامههای تعقیب دارد.
این کارشناس امنیت هشدار داد که خلافکاران به آسانی میتوانند در فروشگاههای مجازی نرمافزار به چنین فناوریهایی دست یابند، زیرا «صلاحیتسنجی» و «راستیآزمایی» متقاضیان دشوار است و ردگیری کاربری این برنامهها «مثل بازی «گربه و چکش» است که در آن ممکن است کله گربه از سوراخهای متعددی بیرون بیاید و باید فوری چکش را فرود آوریم.»
او بر اساس دادههای جهانی خودشان پیشبینی میکند که میلیونها مورد نصب جاسوسافزار و تعقیبافزار روی گوشیهای مردم در سراسر جهان در حال انجام است.
خانم بالو گفت برخی از برنامههای جاسوسافزار رایگان هستند، اما برخی دیگر پولی هستند، چون مردم «خیال میکنند» پیدا کردن این برنامهها «کار خیلی سخت و پیچیدهای است.»
وی خاطرنشان کرد که تنها راه نصب این فناوری این است که یواشکی روی وسیله الکترونیکی کسی نصب شود، اما اگر آزارگر اطلاعات ورود به ابرواره کسی را داشته باشد، میتواند نرمافزار مزبور را از راه دور نیز نصب کند.
جین کیپر، مدیر عملیاتی مؤسسه ریفیوج، بزرگترین خانه امن برای قربانیان خشونت خانگی در بریتانیا، گفت: «این فناوری راه دیگری برای اعمال نظارت و قدرت بر قربانیان پیش پای آزارگران میگذارد؛ چه در قرنطینه باشیم، چه نباشیم.»
انتهای پیام
افزودن دیدگاه جدید